Суспільство (відео)

Чотирилапі безхатьки: як опікуються безпритульними хвостатими в Чернігові (Відео)

Маленькі Рома та Маша прийшли до стерилізаційного центру «Крок до тварин», аби знайти собі улюбленця.

«Я дуже люблю собак, я мрію про собаку. Це моя мрія. Ми хочемо маленького собаку, щоб із ним можна було спілкуватися, гратися, щоб він виконував різні команди. Моїй сестрі Маші захотілося допомогти собакам, які не мають житла. Нам їх шкода».

По чотирилапого друга сюди прийшла і пані Світлана з сином.

«Син давно хоче собаку, нам підказали, що є такий центр, де дуже багато собак чекають на свою родину. Якщо він собі придивиться друга, то ми візьмемо. Буває, інколи достатньо одного погляду – і ти розумієш, що це твій собака»,- Світлана, жителька Чернігова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові чипуватимуть не лише домашніх, а й безпритульних тварин

Наразі в центрі перебувають 170 тварин, частина яких травмована. Вільних вольєрів у центрі наразі немає. Тут їх прищеплюють від сказу та стерилізують. Цього року підприємство почало реалізовувати проєкт «Бюджету участі», що передбачає чипування чотирилапих. Це поширюється як на безпритульних, так і на тварин, котрі мають власників.

«Щоб покращити ситуацію з реєстрацією тварин і полегшити життя, вже запустити початковий етап… коли реєстрація буде введена обов´язкова, а вона буде введена – це однозначно. Тому ми реєструємо тварин, чипуємо їх і запрошуємо всіх, поки ще є така можливість, котів і собак чипувати безкоштовно за рахунок «Бюджету участі»,- Тетяна Діденко, керівник КП «Ветеринарно-стерилізаційний центр «Крок до тварин».

Безпритульних чипують не всіх, а лише тих, які йдуть у родину. Тетяна Діденко каже, що наразі мало кураторів, які перетримують тварин, які звернулися по чипування.

«І вони не зовсім розуміють, що чипована тварина прив´язує людину до цієї тварини. Це дає безпеку і тварині, і суспільству. Якщо навіть щось не складеться, то людина повертатиме цю тварину назад, тому що вона буде боятися, що чиповану тварину побачать, знайдуть і за це буде покарання. Тобто ми чипуємо тварин, які йдуть в адопцію в центрі, від громадських організацій або кураторів»,- Тетяна Діденко, керівник КП «Ветеринарно-стерилізаційний центр «Крок до тварин».

За два роки існування центру тут було стерилізовано понад три тисячі котів і собак. За цей час безпритульних поменшало. Однак Тетяна Діденко каже: поки не буде впроваджено реєстрацію відповідального ставлення, ці показники знижуватимуться повільно.

«Люди щосили намагаються вирішити питання з безпритульними, а люди своїх домашніх не стерилізують, продовжують плодити і або знищують жорстокими методами, або викидаючи на вулицю»,- Тетяна Діденко, керівник КП «Ветеринарно-стерилізаційний центр «Крок до тварин».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як доглядати за домашніми улюбленцями в умовах карантину

За словами Тетяни Діденко, з усіх тварин, які пройшли стерилізацію в центрі, прилаштувати вдалося 15%. Решта повертається на місце вигулу. В середньому одна тварина перебуває на перетримці 20 днів. Іноді на пошук господарів може знадобитися рік. Тому тут закликають мешканців міста, які ще вирішують, чи брати додому нового вихованця, долучатися до тимчасової перетримки.

«Завжди можна взяти договір, тобто обмежити час – на місяць чи два. За цей час тварина зможе призвичаїтися і людина зробить висновки, чи готова вона мати вдома тварину»,- Тетяна Діденко, керівник КП «Ветеринарно-стерилізаційний центр «Крок до тварин».

На перетримці в стерилізаційному центрі є лише собаки та коти. Птахів та інших чотирилапих тут не розміщують через відсутність відповідних умов. Однак у центрі можуть надати кваліфіковану допомогу ветеринарів. Потім такі тварини потрапляють до волонтерів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button