Суспільство (відео)

Дискримінаційне укрупнення: жителі Менщини проти приєднання до іншого району (Відео)

Жителі Мени вийшли на вулицю, аби зібрати підписи проти приєднання до Новгорода-Сіверського. Саме він має стати центром для 7 наразі наявних районів. Це передбачає новий адміністративний поділ Чернігівщини, який затвердив Кабмін.

«Четвертий день ми вже збираємо підписи. Було в області, куди не запросили ні представників Корюківки, ні Менського району, але там Новгород-Сіверський чомусь зявився. І одразу кандидатурою стала не Мена і не Корюківка, а Новгород-Сіверський. Що то за таємна акція в них відбулася, нікому невідомо», — Олексій Прищепа, активіст.

Загалом на Чернігівщині мають створити 4 райони з центрами у Чернігові, Ніжині, Прилуках і Новгороді-Сіверському.

«В тому проєкті ще сказано, що частина Менського району піде до Новгорода-Сіверського, а частина – до Чернігівського. Це майбутня Березнянська ОТГ. Вона зараз ще не створена», — Олексій Прищепа, активіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителі Корюківської громади проти нового поділу районів і збирають підписи

Але жителі Менщини хочуть, щоб влада створила ще один район – із центром у Мені.

«Новгород-Сіверский – це глушина, погане сполучення. Їх роблять районом. Семенівка теж бозна-де. А в Мені проїжджа частина, дороги, далекого сполучення поїзди і все. Ми за свій район, за наших людей. У нас є і зоопарк, і все. Ми за наш район будемо стояти горою», — Фаїна Миколаївна, жителька м. Мена.

«Пенсіонери не отримають нічого. Хто туди поїде? Я не поїду, старіші теж не поїдуть. Хоч і кажуть, що все для народу, а це все проти народу робиться», — Анна Лях, жителька м.Мена.

«Всю нашу громаду обурює те, що нас не враховують як особистостей, які мають змогу висловити свою думку, щоб Менський район лишився Менським районом», —  Валентина Русанова, жителька м.Мена.

Наразі вже зібрали приблизно 11 тисяч підписів людей, які просять залишити Менський район. Свої звернення вже встигли передати владі країни.

«Відвезли до Кабміну, у Верховну Раду, Премєр-Міністру, народним депутатам. Політичних сил ми не перебирали, стукали до всіх. Відкривають, обіцяють», — Олексій Прищепа, активіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінрегіон оприлюднив проєкт майбутніх районів Чернігівщини

До мешканців Мени доєдналися і жителі Сосниччини. За два дні тут встигли назбирати зо три тисячі підписів.

«Мена ближче до нас, по-друге, через Мену проходять шляхи – як автомобільні, так і залізничні. В Новгороді такого нема. Тому люди й підписуються», — Сергій Двоєнос, житель смт Сосниця.

«А якщо екстрено до лікарні треба. Мена ближча і рідніша. Ми хоч знаємо куди звернутися, а що в Новгороді? В нас лікарі одні є, інших нема. Коли я захворіла, мене направили до Мени», — Галина Максименко, жителька смт Сосниця.

«Ми тут одне одного знаємо, а туди поїдь… По кожен папірець треба їхати. А якщо якесь старе, з дитинкою, самотня, як можна? Ми тільки за Мену», — Олена Єрмоленко, жителька смт Сосниця.

«Ми – селище з багатьма дітьми. Нам краще Мена. Всі папери дитячі… нам із дітьми легше проїхати сюди. Всі за Мену, ми проти Новгорода-Сіверського. Що це за центр? Звідки він узявся?» — Людмила Двоєнос, жителька смт Сосниця.

«Не обговорювалося це питання на місцевому рівні. Нам сказали, що так буде і все. Багато неясного зараз», — Євген Васюк, житель смт Сосниця.

За створення Менського району планують зібрати щонайменше 20 тисяч підписів. До нього також хочуть увійти Сосниччина та Коропщина.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button