Суспільство (відео)

Дорога на людських кістках: в Чернігові розкопають кладовище (Відео)

Чернігівська мерія проводить утаємничену робочу нараду в храмі. Розглядали питання перенесення дороги між двома будівлями Воскресенської церкви, що поблизу Центрального ринку. Журналістів не запрошували.

«Ну, деякі ж знали. Ми не анонсували. Може, когось запрошували із церковної громади. Це ж була робоча зустріч і не в міськраді. Я ж не можу запрошувати журналістів до храму», — говорить Андрій Подорван, начальник прес-служби Чернігівської міської ради.

Дорогу хочуть пустити в обхід церкви. Якщо дивитись із боку вулиці Мазепи, то праворуч. Переважно по господарських будівлях храму. Мета – об’єднання вулиць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ти переплутав свої повноваження»: на планірці Атрошенко дорікнув підлеглому Гоголю

«Щоб з’єднати вулицю Мазепи з проспектом Перемоги, треба зробити двосторонній рух. Єдиний спосіб зробити двосторонній рух – це об’їзд навколо Воскресенської церкви», — зазначає Ярослав Куц, керівник управління ЖКГ Чернігова.

Але історики, хоч і визнають правильність такого возз’єднання церкви, застерігають – мерія хоче розрити кладовище. Так, раніше стара Воскресенська церква стояла на Валу, але була розібрана і з тієї ж цегли зроблена вже біля цвинтаря, що в районі сучасного центрального ринку. Перестали ховати там тільки на початку ХХ століття. А в 30-ті роки радянська влада вирішила прокласти дорогу територією храму.

«Було величезне кладовище, територія якого займала приблизно дев’ять гектарів. Там ховали десь 130 років. Якщо прокладати цю дорогу, то постане питання з розкопками цього кладовища. Це доволі свіжі покійники, яким 150 – 230 років щонайбільше», — зауважує Олександр Бондар, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Історичного музею.

«Якщо там будуть могили і знайдуть, що вони там є, то будуть проведені відповідні перепоховання, і це питання буде узгоджене з приходом», — говорить Ярослав Куц, керівник управління ЖКГ Чернігова.

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. А чего же вы не пишете, что на этом кладбище стоит увд области, макдональс ,эльдорадо, укртелеком , и т.д. ???? раньше это н икого не волновало ???

  2. …и жилые дома стоят и частный сектор и дороги проложены и базар построен и все на «костях»и никого это никогда не волновало.А тут вдруг всех встревожило что придется церковный сортир который закрывается аж на 6-ть замков!!!!(кто не верит пойдите посмотрите) тоже прийдется перенести ,короче прийдется убрать церковный срач под названием хозпостройки и благоустроить территорию в центре города.

Back to top button