Суспільство (відео)

Еліта «на долоні»: в Чернігові створили довідник про політичне життя області від 90-х і до сьогодні (Відео)

«Чернігівщина: 30 років незалежності України. Керівна еліта». Довідник під такою назвою презентували в приміщенні обласної ради. Його автором став борець за незалежність України у XX столітті Сергій Соломаха. Видання приурочене до 30-річчя проголошення Акта незалежності України.

«В 90-му році, коли в нас уперше були демократичні вибори місцевої ради та Верховної Ради… І от перші матеріали, які тут розміщені, були написані ще у 90-му році. Тоді теж тривала боротьба, чи ми будемо мирним шляхом, чи буде цей шлях кривавий. Тоді обрали мирний шлях. І цей шлях – вибори», — Сергій Соломаха, автор книжки «Чернігівщина: 30 років незалежності України. Керівна еліта».

«Це не політичний портрет, це довідник керівної еліти. Вперше не політичним партіям продається ця інформація, а на загал, тобто журналістам, краєзнавцям, історикам тощо дається політична кухня. З 1990 року ви можете чітко простежити з рівня району до області, хто виходить на загальнонаціональний рівень із Чернігівщини і кого сюди призначають. Можна визначити закономірності і так далі», — Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті, консультант.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політик із Чернігівщини увійшла до робочої групи з питань інноваційного розвитку економіки

У довіднику зібрані всі результати виборів і референдумів. Названі прізвища всіх депутатів різних рівнів і наведено резюме на кожного з них за всі роки незалежності, включно з сучасними. Тут є партійність, вік, професія і так далі. У книжці показані критичні моменти зміни влади, як змінювалися пріоритети виборців.

«Ми всі знаємо Новгород-Сіверський. Там завжди голосували за певну політичну силу, яка не завжди підтримувала незалежність України. А у 1991 році на референдумі саме Новгород-Сіверський район найбільше проголосував за незалежність України», — Сергій Соломаха, автор книжки «Чернігівщина: 30 років незалежності України. Керівна еліта».

У книжці можна ознайомитися з результатами виборів до децентралізації та вже у сформованих громадах. За словами автора, мета книжки – показати, що саме через обрання треба визначати кращих керівників. І якщо раніше налічувалося чотири міста обласного значення, що обирали собі голову, зараз 57 громад мають таку саму можливість. Автор вважає, що саме перші особи, які наділені додатковою відповідальністю, і є керівною елітою.

«У нас тепер 57 громад, 5 районних рад, обласна рада. У нас удвічі збільшилася кількість місць, де може формуватися керівна еліта. Нам бракує людей, які беруть на себе відповідальність. Треба проходити весь шлях від депутата громади, сільської, селищної ради до керівника, йти у виконавчу владу. І тоді очолювати область», — Сергій Соломаха, автор книжки «Чернігівщина: 30 років незалежності України. Керівна еліта».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові відверто обговорили питання практичного застосування законодавства з політики національної пам’яті

Сергій Бутко каже, що в книжці намагалися донести про те, що політик має працювати на перспективу.

«Наша молодь, коли закінчує школу, якщо вона працює на Чернігівщині, тут буде заробляти стільки, скільки за кордоном і в Києві, тоді керівна еліта на Чернігівщині впоралася зі своїм завданням. Якщо цього не сталося, відбувається міграція в інші регіони, отже, треба думати, чи ті люди на місці, чого їм бракує і так далі. Це один із мотивів таких стратегічних, тому що це майбутнє країни», — Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті, консультант.

Автор книжки впевнений, що причини перемоги можна проаналізувати саме на проміжних виборах.

«Враховано те, що вибори не організовуються просто так, а їх організовують виборчі комісії. На прикладі обласної виборчої територіальної комісії 2010, 2015 і 2020 року показано, з кого вони формувалися, хто їх формував. Є таке в спорті правило: хто організовує, той і перемагає. У виборах так само. Я намагався це розкрити шляхом аналізу та порівняльних таблиць», — Сергій Соломаха, автор книжки «Чернігівщина: 30 років незалежності України. Керівна еліта».

Автор працює над цією тематикою вже приблизно 30 років. Сергій Соломаха також розповів, що багато матеріалів із місцевих виборів втрачено, адже територіальні комісії не здають їх у архів. Саме тому він вирішив викласти всі свої зібрані напрацювання, аби залишити їх для історії.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button