Суспільство (відео)

Кар’єрний радник: що це за професія та як вона допоможе чернігівцям (Відео)

Марина Кузьменко за фахом – дитячий лікар. Та ця спеціальність не забезпечує гідної заробітної плати. Саме тому жінка вирішила змінити напрямок роботи та почати працювати у фармацевтичній сфері. По допомогу звернулася до кар’єрного радника міського центру зайнятості.

«Він зважає абсолютно на все. Хочу дуже подякувати кар’єрному раднику, бо постійно отримую зворотній зв’язок. Про вакансії, про необхідні документи, які треба надати. Всю інформацію, яка мені потрібна для пошуку роботи», — Марина Кузьменко, тимчасово безробітна.

«Ми можемо подзвонити, коли зявляється актуальна вакансія, під час кожного візиту, коли вона приходить, ми ознайомлюємося, переглядаємо весь спектр вакансій. Вона хоче влаштуватися медичним представником, то ми робимо перелік усіх актуальних вакансій і можемо видавати скерування або індивідуальний план самостійного опрацювання», — Тетяна Коваленко, кар’єрний радник.

Професія «кар’єрний радник» з’явилася в Україні лише вісім місяців тому. Завдання фахівців – допомогти безробітним знайти потрібну вакансію, яка відповідала б усім індивідуальним критеріям. Вони дізнаються, яка саме потрібна робота, і про критерії, що заважають працевлаштуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невидима робота: чернігівка розповіла секрети життя домогосподарки

«У нас безробітні всі різні, комусь потрібна робота біля дому, комусь потрібна з конкретною заробітною платою, а хтось хоч працевлаштуватися тільки за фахом, а комусь треба змінити професію. Тому карєрний радник застосовує безліч інструментів, щоб працевлаштувати. І насамперед це нововведення, здійснює поглиблене профілювання клієнта», — Олена Пономар, заступник директора Чернігівського міського центру зайнятості.

«Коли до нас приходить безробітний, ми проводимо шляхом анкетування поглиблене профілювання для оцінки можливостей працевлаштування з урахуванням кваліфікацій і навичок безробітного. Після цього ми складаємо індивідуальний план працевлаштування, що містить перелік активних заходів і послуг, які сприятимуть подальшому працевлаштуванню», — Марина Даниленко, кар’єрний радник.

Після проведення такого профілювання кар’єрний радник має визначити, до якої з 5 профільних груп належить безробітний, і скласти індивідуальний план працевлаштування.

«Цей план складається індивідуально, адресно і для кожного клієнта він особистий. Відповідальність за виконання цього карєрного плану несе як карєрний радник, так і безробітний», — Олена Пономар, заступник директора Чернігівського міського центру зайнятості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Престижна робота та купа можливостей: чернігівські магістри отримали унікальну спеціальність

Сюди входить перелік певних заходів, що допоможуть у працевлаштуванні. Наприклад, Олена Тишевська, яка шукає роботу вчителя української або англійської мови. Основні критерії – офіційне працевлаштування та гарний колектив. Вона належить до третьої профільної групи та має пройти семінар із пошуку роботи, здобути навички з самореалізації, отримати послуги з професійної орієнтації та відвідати навчальні тренінги.

«Це взагалі дуже цікаві семінари та тренінги, тож рекомендую будь-кому, хто прийде сюди, в центр зайнятості, взяла участь у семінарі, це була дуже корисна інформація, дякую», — Олена Тишевська, безробітна.

Також ці спеціалісти допомагають скласти резюме та супроводжують своїх клієнтів від початку пошуку роботи до самого працевлаштування. Кар’єрні радники – це вже досвідчені співробітники центрів зайнятості, які пройшли двомісячну перепідготовку та постійно підвищують свою кваліфікацію, відвідуючи відповідні навчальні заходи. Тут вони ретельно вивчають:

«Кодекс законів про працю, Закон України про зайнятість населення, Закон України про загальне соціальне страхування на випадок безробіття, порядок затверджений Кабінетом Міністрів №792», — Марина Даниленко, кар’єрний радник.

Завдяки кар’єрним радникам уже працевлаштовані 4300 чернігівців. Загалом, у міському центрі зайнятості розповідають, що на одну вакансію претендують троє осіб. 68 відсотків безробітних мають вищу освіту, решта людей – із професійно-технічною та загальною середньою.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button