Суспільство (відео)

Кондуктори кричать на чернігівських пенсіонерів, бо ті погано чують (Відео)

Минулого тижня ми показали відео, де кондуктор тролейбуса на підвищених тонах спілкувався з чернігівською пенсіонеркою. Бабуся заявляла, що має право на безкоштовний проїзд.

По пояснення ми звернулись до тролейбусного управління. Представник комунального підприємства розповів, що у зв’язку з цим випадком кондуктора зобов’язали написати пояснювальну записку.

— Пише: зайшла немолода людина, показала посвідчення про втрату годувальника. Воно не дає права на безоплатний проїзд, згідно із законом. Так він говорив голосно, але, як пише у пояснювальній , людина не чула і він голосно це сказав, у відео чутно гуркіт машини, — Артем Тарасенко, начальник служби експлуатації КП «ЧТУ».

Артем Тарасенко наголошує: кондуктор працював, згідно з інструкціями. Запропонував оплатити проїзд або ж вийти з тролейбуса.

— Вона залишилась сидіти на місці, як сидить решта бабусь, які заважають працювати кондукторам. Вони не мають права на безплатний проїзд, а все одно вимагають: я заслужила і повинна їздити безкоштовно, — Артем Тарасенко, начальник служби експлуатації КП «ЧТУ».

Та право безкоштовно кататись у тролейбусі мають не всі пенсіонери.

— Є кілька категорій пенсіонерів: по-перше, за віком, за інвалідністю, у зв’язку із втратою годувальника, а також за вислугою. За постановою Кабінету Міністрів від 1993 року пенсіонери лише за віком мають право на безкоштовний проїзд у транспорті громадському, — Наталія Сікач, заступник начальника управління транспорту та зв’язку.

Наталія додає, пенсіонери, які мають право на кілька видів пенсії, обирають і користуються лише одним. Якщо ж хочуть користуватись безплатним проїздом у транспорті, можуть перейти на посвідчення пенсіонера за віком. Самі ж чернігівці висловлюють діаметрально протилежні думки про кондукторів.

— Вони толерантно ставляться до людей, просто люди виражають агресію через свій внутрішній світ.

— Штовхають навмисне, викликають на скандал. Падає парасолька – що ви! Проходить і починає кричати: «Ти що, мене вдарити хотіла?». Чому я придбала абонемент – щоб із ними не мати жодних відносин фінансових.  

У тролейбусному ж управлінні бідкаються: щотижня отримують по 2-3 скарги від пенсіонерів через непорозуміння з кондукторами. Та, окрім неадекватних кондукторів, у громадському транспорті їздять не менш емоційні чернігівці.

— Я постійно перевіряю пенсійні посвідчення. Є пенсіонери, які залюбки пред’являють. Трапляються такі, котрі розкажуть, яка ти є, ще й з матюками, з претензіями – кондуктор винен, що вона вдома забуває. Всяке буває, — Світлана Крижановська, кондуктор ЧТУ.

У тролейбусному управлінні переконують: навчають своїх співробітників, як поводитись із пасажирами та вирішувати конфліктні ситуації. Подібні випадки розбирають на комісіях. Якщо кондуктор дійсно винен – знімають премії.

— З  1 квітня ми їм ввели премії і по всіх випадках наприкінці місяця за такі випадки в нас забирається премія. Премія – до 900 гривень, — Артем Тарасенко, начальник служби експлуатації КП «ЧТУ».

— Пасажири, сплачуйте за проїзд кондуктору, документи, що дають право на безкоштовний проїзд, пред’являйте в розгорнутому вигляді.

Читайте новини ЧЕline у Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button