Суспільство (відео)

Криваве золото: Чернігівщина віддала Москві понад 20 тонн коштовностей (Відео)

Голодомор 32-33 років. Наша печаль і скорбота». Саме з такою назвою напередодні 84-ї річниці наймасштабнішої трагедії українського народу в бібліотеці імені Короленка організували круглий стіл.

«Уявіть собі, за 17 місяців. Без жодного пострілу було знищено приблизно від 10 до 11 мільйонів українців. Навесні 1933 року щохвилини помирали 17 осіб», — Наталія Утиро, головний бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук бібліотеки ім. Короленка.

Головна його мета – патріотичне виховання молоді, яка спостерігала за учасниками збоку і реально потребувала такого виховання. Бо не могла навіть назвати дату вшанування трагедії.

-Можете сказати? – Ні. – А чому прийшли на сьогоднішній захід? – Взяти участь у цьому… – Який захід сьогодні? – Голодомор?

Втрати від голоду на Чернігівщині, за словами наших істориків, були просто неймовірні – близько 4 мільйонів жителів. І в той час, коли відбувався масовий мор людей, жодна з місцевих газет навіть не згадувала слова «голод». Заголовки обласних видань майоріли зовсім іншими тезисами.

«Нещадно карати зривачів хлібоздавання». «Зривникові хлібозаготівлі розстріл». «Зламавши опір куркуля, добилися зламу». «У куркульських лабетах», — Тамара Демченко, доцент кафедри історії України ЧНУ «Чернігівський колегіум» ім.Т.Г.Шевченка.

Історики повідали присутнім не тільки про експропріацію продуктів харчування. Крім цього, радянською владою була винайдена система так званих торгсинів: магазинів, які витягували зі змордованого народу золото та коштовності, міняючи їх на харчі.

«Якщо взяти нашу область, то вона за 1932 – 1936 роки вилучила в населення понад 800 кілограмів золота та 24 тонни срібла», — Микола Горох, старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею імені Василя Тарновського, кандидат історичних наук.

Жертв голодоморів в Україні вшановують кожну четверту суботу листопада з 2008 року. Цьогоріч ця трагічна дата припадає на 25-те число. Цього дня в Чернігові вбитих голодом вшанують меморіальними заходами і загальнонаціональною хвилиною мовчання.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. А чому напередодні 84 річниці, якщо з 1932 року минуло вже 85 р?

  2. Може у вас в Києві і 85-та, а у нас в Чернігові і по всій Україні — 84-та.

  3. Это трагедия которую забывать нельзя !

Back to top button