Суспільство (відео)

Лінощі: неробство, чи природна можливість перевести подих (Відео)

Лінь — це стан, який періодично долає кожну людину. Світ навіть запровадив день боротьби з цим станом, який відзначають 1 серпня. Дехто вбачає в ліні щось ганебне. Але психологи кажуть, що насправді цей стан називається прокрастинацією. Іноді вона виникає як захисний механізм, наприклад, якщо людина перевтомилася. Аналогічні відчуття можуть з’явитись в разі, коли щезає бажання робити те, що не подобається, але існують певні обов’язки. А інколи лінь може стати індикатором стану здоров’я.

«Лінь як певний фізіологічний показник, який свідчить про те, що у людини, можливо, є якісь проблеми зі станом здоров’я. Тому що людина може називати, що це лінь, але відчувати себе апатичною, пригніченою, пасивною. Уповільнюються когнітивні, тобто пізнавальні процеси. У цьому випадку варто звернутися до фахівця. Самолікуванням не варто займатись», — розповідає Інна Чистенко, психолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські психологи запровадили безкоштовну акцію для містян

Аби розібратися з причинами ліні, психологи радять провести певний самоаналіз. Спочатку потрібно визначити, чи трапилося це вперше, та зрозуміти, що цей стан дає саме вам.

«Можливо, саме той відпочинок, який я собі не дозволю в звичайному стані. Або я дійсно хочу уникнути чогось. Наступний аспект — запитати себе, чого ж я насправді хочу. Коли ми чесно собі відповіли, що саме ми хочемо, якщо ми з’ясували, що лінь нам допомагає, то тоді задайте собі запитання «чого ж насправді я хочу і чи я дозволю собі те, чого я хочу?». Глядачі дивляться і думають, як це робити те, що я хочу. Але ж це не означає повністю перевернути своє життя. Треба дозволити собі — в рамках можливого, але дозволити собі», — говорить Інна Чистенко, психолог.

А от деякі чернігівці вже визначилися, що для них є лінь та як з нею боротися.

«Лень — это прекрасно. Она защищает нас от плохих действий. Это не нужно потом ничего исправлять. Она освобождающая и просветляющая. Потому что мы ничего не делаем, и всё происходит само. А если мы наделаем каких-то глупостей, то потом их придётся исправлять».

«Поспать хорошо. Вообще не особо стараюсь бороться с ней. Как бы, лень это нормально. Разве что чай крепкий».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психологи розповіли, чому люди не бачать снів

«Просто встаю и говорю, что надо сделать и делаю. Внутренняя мотивация, конечно. Если сам себя не замотивируешь, то никто не замотивирует».

«Деток трое. Хочешь не хочешь, нравится не нравится надо, значит, встал и занимайся тем, чем надо».

Аби ефективно боротися з лінню, психолог Інна Чистенко радить шукати мотивацію під час виконання самої роботи.

«Можливо, в процесі прибирання я собі дозволю якусь приємність. Вип’ю чашечку кави або з’їм щось солоденьке. Або зараз я виконаю частину роботи, а потім на прогулянку сходжу. Позитивчик створити. Наступний аспект — це сконцентруватися на результаті. Тобто «що я отримаю, якщо досягну цього результату». Тобто в емоційному плані, пізнавальному плані, матеріальному плані», — зазначає Інна Чистенко, психолог.

Значить, потрібно знаходити позитив у будь-якій справі. Також психологи кажуть, що завжди найважче — це зробити перший крок. Аби полегшити собі завдання, вони радять розпочинати справи з приємностей.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button