Суспільство

На Чернігівщині всихає ліс

Нещодавно Державне агентство лісових ресурсів повідомило приголомшливу новину – в Україні масово всихає ліс. Причому, йдеться вже про майже 400 тисяч гектарів насаджень.

Осередки всихання охопили Волинську, Житомирську, Київську, Львівську, Рівненську, Хмельницьку, Черкаську, Чернігівську області та продовжують збільшуватись по всій території України. Про це йшлося під час колегії Державного агентства лісових ресурсів України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Короїдів у «Ялівщині» поки що ловитимуть птахи, – комісія з обстеження

Чернігівське обласне управління лісового та мисливського господарства зазначає, що всихання соснових насаджень відбувається через посушливу погоду та зниження рівня ґрунтових вод. Окрім того, суттєвої шкоди деревам завдає зростання чисельності маленького шкідника – верхівкового короїда, який за короткий проміжок часу може винищити суттєву площу поліських сосен.

За словами головного спеціаліста відділу лісового господарства Чернігівського ОУЛМГ Андрія Дудка, при пошкоджені дерев верхівковим короїдом спершу всихає верхня частина крони, потім відбувається заселення іншими видами шкідників середньої і нижньої частини стовбура. У деревині уражених дерев швидко поширюється синява внаслідок пошкодження грибами. Така деревина втрачає технічну якість і вже не може ефективно використовуватись у виробництві.

Шукаючи різні методи боротьби зі стовбуровими шкідниками, науковці виявили, що шкідники чутливо реагують на запахи. Під час шлюбного періоду самки виділяють феромони – пахучі речовини. Тож виникла ідея використовувати запахи, які заманюють шкідників у пастки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бунт сіверян: на Чернігівщині випилюють соснові ліси

Для боротьби зі стовбуровими шкідниками, крім проведення санітарних рубок, державні лісові господарства закупили феромонні пастки. Наразі лісівники почали їх активно встановлювати. Першими взялися за цю роботу в ДП «Чернігівське лісове господарство».

Встановлення феромонних пасток дасть можливість відловлювати жуків, моніторити кількість та прогнозувати їх чисельність у майбутньому. Контролювати феромонні пастки лісівники планують кожні 7-14 днів.

Бувалі лісники кажуть, що короїд у лісах Полісся став справжнісінькою пошестю. На офіційному сайті Державного агентства лісових ресурсів України зазначається, що площа уражених насаджень у нашій області сягнула 10 тисяч гектарів.

За офіційною інформацією лісників, на Чернігівщині найбільше потерпають від короїда ліси в держпідприємствах Чернігівського району – ДП «Чернігівське лісове господарство», Ріпкинського району – ДП «Добрянське лісове господарство» та Козелецького району – ДП «Остерське лісове господарство».

Ще статті по темі

Back to top button