Суспільство (відео)

Менська лікарня на грані закриття (Відео)

На Менщині відбувається парадокс. Здавалося б, створилася об’єднана громада – і всі проблеми канули в минуле. Влада тут, поряд і все вирішуватиметься одразу і на благо людей, але не так усе просто. Ця влада в особі керівника об’єднаної громади Геннадія Примакова сьогодні не хоче фінансувати одну з найважливіших сфер.

-ОТГ не перечислює гроші на фінансування Менської центральної районної лікарні. Усе перекидає на районний бюджет.

«ОТГ не фінансує наш бюджетний заклад. Зарплата не видається», — Тетяна Чичкан, головний бухгалтер Менської центральної районної лікарні.

— Нам не платять зарплату.

— А як жити – не відомо.

— Затримка. Затримка авансу. 50% отримали, а 50% затримують.

— Не платять нам зарплату. Хто не платить? Міська рада.

Згідно з раніше взятими зобов’язаннями, 70% має платити ОТГ, 30% – районна рада. Остання свої зобов’язання перевиконала, а молоде місцеве самоврядування має заборгованість майже на три мільйони гривень. І що найгірше – платити не збираються.

«На сьогодні у нас ситуація, коли немає достатньо коштів у зв’язку з тим, що надходження до бюджету менші, ніж ми планували. Люди хочуть знати, чи буде зарплата. Якщо ви не справляєтесь зі своїми обов’язками, отже, звільняйте свої місця», — Юрій Стальніченко, секретар Менської об’єднаної громади.

Ситуація справді критична. Неповна виплата липневого авансу медикам – це тільки перша ластівка можливої кризи головної медичної установи Менщини.

«Сьогодні ситуація дуже складна. Якщо сьогодні недофінансована лікарня, то її взагалі можна закрити. Ви розумієте, в чому суть питання», — Сергій Костючок, депутат Менської ОТГ.

«Ситуація не тільки із заробітною платою. Нас взагалі недофінансовують. Робить це ОТГ», — Григорій Разнован, головний лікар Менської центральної районної лікарні.

Голова громади Геннадій Примаков незручних зустрічей із людьми уникає. І саме на час зборів опинився у відрядженні в Чернігові. Таке ставлення обурило присутніх.

«Я не Примаков, я Стальніченко», — Юрій Стальніченко, секретар Менської об’єднаної громади.

Десант же із міської ради говорив про те, що грошей немає, і про якісь неправильні перерахунки податків, хоча самі й визнавали, що частка податкових неузгодженостей у загальній сумі заборгованості незначна. Проте платити медикам більше двох мільйонів неоспорюваної суми також не бажають, продовжуючи наполягати, що винні жителі смт Березне, які забирають собі забагато податків.

«Якщо людина працює в Березному і там отримує заробітну плату, то з її зарплати утримується ПДФО і направляється до Березного», — Володимир Костенко, начальник фінансового управління Менської ОТГ.

«Реалісти вчать англійську, песимісти – китайську, а ми вже вивчаємо автомат Калашнікова. Олександр Карпенко, завідувач сектору культури і туризму Менської РДА

«Ну, в мене вже сил не вистачає оце терпіти. Ну, популізм чистої води. Рішення треба приймати. Ми подали в адміністративний суд, 8 числа буде засідання суду», — Олександр Мисник, голова Менської районної ради.

Керівництво райдержадміністрації та районної ради подало в господарський суд на владу об’єднаної громади, намагаючись зобов’язати тих заплатити медикам Менщини. До речі, аналогічна ситуація вже була з менськими бібліотекарями, яких скоротили через небажання новоствореної Менської ОТГ фінансувати ці установи. Щодо зборів із лікарями, то на них представники Менської ОТГ вкотре продемонстрували власну глухоту до людських проблем, і завершились вони скандуваннями людського відчаю.

-Ганьба. Ганьба.

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. Если закроют больницу — людям в Мене вообще конец…

Back to top button