Суспільство (відео)

Місто стійкого духу та перспектив: у Чернігові презентували стратегію розвитку (Відео)

Чернігів – стійке місто, що цінує історичне минуле та буде розвиватися з урахуванням останніх тенденцій містобудування. В міській раді відбулася презентація концепції розвитку та реконструкції Чернігова від української архітектурної студії Yakusha Design. (Якуша Дизайн)

Засновниця студії Вікторія Якуша пояснює, що роботу над великим проєктом розпочали ще у квітні цього року, а з травня до ініціативи долучилися волонтери та громадськість міста. Концепція спирається на вже наявний генплан міста та налічує 11 великих розділів.

«Основне, з чого ми почали, – це ДНК міста.

Багато хто вважає, що йде війна і це ще зарано. Але ми вважаємо, що ні. Тому що проєктні роботи тривають зазвичай рік або півтора. То коли виникне в цьому потреба, ми вже повинні до цього бути готові. А по-друге, в нас хочуть відібрати майбутнє, і ми не повинні це дозволити. Тож дуже важливо планувати та рухатися вперед»,- Вікторія Якуша, засновниця компанії Yakusha Design.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Довідки про непридатність житла для проживання: куди звертатися чернігівцям (Відео)

Андрій Кравчук, один із волонтерів, разом зі своєю командою розробив 3D-модель пошкоджень міста.

«Ми можемо додавати якісь матеріали, фотографії, 3D-скани, і це дуже важливо, зокрема для історичних будівель. Бо вони в подальшому підлягають реконструкції, і пошкоджені, і непошкоджені. І важливо створити базу, з якою далі працюватимуть архітектори чи реставратори і відновлюватимуть місто»,- Андрій Кравчук, співавтор 3D-моделі.

Концепція також передбачає глобальне розроблення транспортної інфраструктури. Як громадського транспорту, так і приватного. Зокрема, великий розділ присвячений велосипедам.

«У Чернігові майже 47 кілометрів велосипедної інфраструктури, здебільшого це велосипедні доріжки.

Вона має мати такий вигляд: загальноміська мережа, виділені велосипедні доріжки та велосмуги на проїзній частині. Мінімум зустрічей із пішохідними доріжками. Районна – це переважно випадки велосмуги на проїзній частині. І квартальна мережа – це може бути суміщений рух у перспективі зі зменшенням швидкості руху»,- Станіслав Клименко, працює над концепцією велоруху.

Також проєкт передбачає детальний підхід до екології, правильної утилізації відходів і переробки сміття. А також розвиток природних зон: парків, лісів, річок і прибережних смуг. Реалізовувати стратегію планують за допомогою міжнародних партнерів. Наразі це лише презентація перших напрацювань і досліджень. Фахівці та волонтери і надалі продовжуватимуть працювати над розвитком стратегії, та запрошують до співпраці айтішників, маркетологів, графічних дизайнерів, істориків – усіх, хто бажає долучитися до проєкту.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button