Суспільство (відео)

«Морський» салат і медальйони замість олів’є: скільки витратять чернігівці на святковий стіл та як його урізноманітнять (Відео)

Новорічний стіл – один із найголовніших атрибутів святкування. Так, цього року, аби придбати стандартний набір до новорічного столу, до якого входять олів’є, шуба, шампанське та різні нарізки, чернігівцям доведеться викласти близько тисячі гривень. Продавці на ринках розповідають, що ближче до свята ціни виростуть до 10 грн за кожен продукт. Тому люди вже починають скуповувати новорічні пригощання.

«На новорічний стіл зазвичай беруть оселедець для «шуби» або скумбрію. Кому як доходи дозволяють. Також засолюють морожену скумбрію. Різне, бува, привозять. Ціни щотижня на 1-2 грн можуть зростати», — розповідає Олександра Петрівна, продавчиня.

«Цього року гривень на 10 буде дорожче. Торік огірки на новий рік були 70 грн, цього року будуть гривень 75-80. Так само і помідори, перець. Ну, перець так само, 100 грн за кг. Мандарини, певно, будуть так само – 35-45, лимони так само. І банани по тридцятці», — говорить Анна, продавчиня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синоптик розповіла про погоду на Новий рік

Продукти до новорічного столу, продавці радять купувати тільки в перевірених точках. Кажуть, що рибу, ковбасу та сир краще куштувати просто біля вітрини, аби вибрати те, що вам до смаку і не боятися різноманіття в нарізках.

«Краще сирокопчену ковбаску і трохи м’яса. Асорті зробити і буде дуже смачно та красиво. Сирокопчена завжди добре йде, найкраще. Треба читати етикетку, склад, що було менше сумішей. Нюхати можна. Можна навіть попросити, щоб відрізали та дали попробувати. Це все правилами дозволено», — зазначає Тамара, продавчиня.

Та професіонали знають способи, як просто та недорого урізноманітнити святковий стіл. Так, шеф-кухар одного з чернігівських ресторанів розповів кілька рецептів салатів, які кожен може приготувати вдома з простих інгредієнтів, їх легко придбати в магазині чи на ринку. На їх приготування витратите не більше 50 хвилин, а вартість однієї порції коштуватиме до 40 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поради, як провести Новий Рік, або Новорічні традиції жителів Чернігівщини

«М’ясний салат буде з телятини філе-міньйон із додаванням рамена, листя салату. Рибний – з філе слабосоленого лосося, руколи, цитрусова заправка, грейпфрут, горіхи», — говорить Артем Личковський, шеф-кухар ресторану.

Приготування м’ясного салату краще починати з соусу. Для цього треба зробити карамель із цукру та води. Коли вона стане бурштинового кольору, сотейник треба прибрати з вогню, а до карамелі додати майонез і гірчицю у співвідношенні 3 до 1 і трохи оцту. Далі можна братися за м’ясо, яке можна просмажити за смаком.

«Поверхня нам потрібна бажано чавунна, з товстими стінками. Беремо наше м’ясо, кімнатної температури неодмінно. Беремо фольгу, сковорідка поки гріється. Робимо дві тонкі смужки, щоб м’ясо зберегло свою форму. Закручуємо м’ясо та підтискаємо. Виходить медальйон», — розповідає Артем Личковський, шеф-кухар ресторану.

М’ясо не можна солити, обсмажувати рекомендується на вершковому маслі з додаванням базиліку. Викладати все на сковорідку треба після того, як вона добре прогріється. А поки обсмажуються медальйони, можна крупно порвати салат, додати помідори чері та синю цибулю. Після чого вже вистигле м’ясо нарізати та викласти на тарілку. Заправляється все соусом. Ще легше можна приготувати морський салат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівський астролог розповіла, що очікує представників кожного знака Зодіаку в 2019 році

«Тут ми використовуємо суміш руколи. Додамо сюди трохи свіжого звичайного салату. Перемішаємо все добре. Далі слабосолений лосось. Можна для краси замаринувати його в буряковому соку, тоді він стане червоним, набуде бурякового відтінку. Нарізаємо середнім кубиком», — продовжує Артем Личковський, шеф-кухар ресторану.

Далі до салату треба додати грейпфрут, який треба обов’язково очистити від шкірки через її гіркоту, та помідори чері. Ці інгредієнти, за словами кухаря, додадуть смаку різноманіття текстур. Далі можна заправити салат спеціальним соусом.

«Заправка в нас уже завчасно готова. Французька гірчиця, оливкова олія, можна замінити на соняшникову. Краще брати рафіновану. Там більш нейтральний смак. Вона вбере смак гірчиці. Тут ще соус бальзамік. Поливаємо. Він трохи густий. Тому він добре обволікатиме кожен інгредієнт».

Далі до салату додається тонко нарізаний ножем для чищення картоплі сир пармезан і пластівці з горіхів.

А ще шеф-кухар Артем розповів про нюанси приготування салатів. Так, м’ясо краще солити вже після приготування морською або звичайною сіллю. Помідори чері можна замінити звичайними, а замість листя салату можна взяти пекінську капусту. А от цибулю та м’ясо краще взяти ті, що зазначені в рецепті.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button