Суспільство (відео)

Музична кузня 6-річних талантів: на Чернігівщині діє прогресивна школа мистецтв (Відео)

48 молодих музикантів випустила цього року Бахмацька школа мистецтв імені Андрія Розумовського. Існує перспективний заклад уже понад 60 років. За цей час встигли виховати десятки лауреатів музичних конкурсів різних рівнів.

«В обласних, районних, міських, всеукраїнських і навіть у міжнародних конкурсах. Десь у середньому кожен рік десь 60-70 дітей стають лауреатами конкурсів різних рівнів. Наші учні отримали стипендії міської ради. І цього року так само двоє учнів отримували стипендії», — розповідає Олександр Іванько, директор Бахмацької районної школи мистецтв ім. Андрія Розумовського.

Тут навчають малечу, починаючи з шести років. До закладу приїздять діти не тільки з Бахмача, а й із прилеглих сіл. Є філія школи й у Батурині. Зараз тут опановують музичне мистецтво 350 учнів. Вони можуть обрати для себе будь-яку з 15 спеціалізацій, серед яких баян, акордеон, домра, сопілка, духові інструменти та багато іншого. Дітей навчають тільки фахові викладачі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проект на мільйон: на Чернігівщині діти в очікуванні медіа обновки

«Всі наші викладачі займаються собою. Дуже часто готуємо учнів на конкурси різних рівнів. У нас на тиждень виходить по два уроки спеціальності – це з фаху, хто які вибрав інструменти. І один урок сольфеджіо або літератури, і 5-й урок – ансамбль або хор. І в старших класах ще оркестр або ансамбль», — говорить Тамара Головач, завідувач відділу народних інструментів, викладач Бахмацької районної школи мистецтв ім. Андрія Розумовського.

«Ми починаємо, прослуховуємо дитину, виявляємо її здібності, можливо, є діти такі, що і співають, і мають гарне відчуття ритму. Якщо не мають, то вони в процесі розвиваються. У нас усе проходить отут на базі. Ми працюємо з батьками. Обговорюємо все. Що треба зробити, які заняття повинні бути вдома і тут», — розповідє Лариса Удовичко, викладач фортепіано Бахмацької районної школи мистецтв ім. Андрія Розумовського.

Цього року створили методичне об’єднання між аналогічними школами Бахмача, Борзни та Коропа. Таким чином навчальні заклади отримали можливість переймати досвід роботи одне в одного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як стати багатим та успішним: чернігівський психолог порадив, як розкрити таланти дитини

«Викладачі школи привозять своїх учнів туди. Там майстер-класи дають. Там вони якісь методичні доповіді проводять. А з тих шкіл у нас заплановані заходи, вони привозять учнів сюди. Ну такий обмін у нас досвідом», — зазначає Олександр Іванько, директор Бахмацької районної школи мистецтв ім. Андрія Розумовського.

Нещодавно в школі поповнили колекцію ударних інструментів, з’явився новий саксофон. Багато допомагає місцева влада та народні депутати.

«Кошти нам виділяють. Зараз у нас дах будується, це теж допомога. Туалет непоганий дуже вони збудували. Апаратуру ми купляємо. Є у нас і допомога, нещодавно купили нам «Роланд», електробаян. Це Валерій Давиденко», — розповідає Олександр Іванько, директор Бахмацької районної школи мистецтв ім. Андрія Розумовського.

До того ж у школі регулярно проходять концерти. Учні та педагоги закладу постійно беруть участь у районних і міських заходах.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button