Суспільство (відео)

На Чернігівщині можуть закрити школу-інтернат (Відео)

На Чернігівщині колектив навчального закладу дізнається про закриття із… фейсбуку.

«Зі сторінок фейсбуку ми вчора дізналися інформацію про те, що готовий проєкт рішення про ліквідацію нашого закладу»,- Лілія Хоменко, заступниця директора з навчально-виховної роботи КЗ «Сновська гімназія» ЧОР.

20 квітня сесія Чернігівської обласної ради може ліквідувати Сновську гімназію, яку в громаді називають школа-інтернат «Казка». Так, це рішення позбавить домівки 74-х дітей.

«У цьому закладі мають можливість перебувати діти із сімей, які опинились у складних життєвих обставинах. Це діти, позбавлені батьківського піклування, діти-сироти»,- Лілія Хоменко, заступниця директора з навчально-виховної роботи КЗ «Сновська гімназія» ЧОР.

«Навчаючись у школі, діти мають можливість здобути знання, отримати відповідний догляд за станом здоров’я, за вихованням. Дітям із багатьох сімей краще перебувати тут»,- Олена Журавель, вчитель КЗ «Сновська гімназія» ЧОР.

А місце роботи втратять 60 працівників закладу.

«Немає куди іти… У нас маленьке місто і ніде шукати роботу»,- Тетяна Коротка, вихователь КЗ «Сновська гімназія» ЧОР.

Обурені працівники гімназії приїхали до обласного управління освіти шукати правди та розуміння. Адже діти можуть буквально залишитися на вулиці.

«Скільки дітей залишаться на вулиці? Ось у нас був прикрий такий випадок – мама померла, залишились троє дітей. От куди цим дітям діватись?»,- Світлана Бригунець, швачка КЗ «Сновська гімназія» ЧОР.

«Є різні сім’ї, які не можуть виховати, можливо, якісь складнощі. То як дітей… на вулицю?»,- Наталія Андросенко, прибиральниця КЗ «Сновська гімназія» ЧОР.

Колектив обурений тим, що їх про закриття ніхто не попереджав, тоді як представники управління запевняють, що розмова з керівництвом закладу на цю тему була.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трикімнатну квартиру отримала у власність у Варві дівчина з числа дітей-сиріт (Фото)

«Ми обговорювали це питання. Безпосередньо з директором закладу. Це було десь протягом місяця»,- Олена Соронович, заступниця начальника управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

«Я не один раз запитувала про те, що чекає наш заклад. Мені у відповідь жодного разу не сказали, що заклад будуть ліквідовувати. Ми працюємо, нам нічого не кажуть»,- Лілія Хоменко, заступниця директора з навчально-виховної роботи КЗ «Сновська гімназія» ЧОР.

Причиною ж закриття «освітяни» називають законодавчі нюанси.

«Ми приводимо це відповідно до законодавства, до бюджетного кодексу. Бюджетний кодекс передбачає, що з обласного бюджету фінансуються заклади, в переліку яких немає гімназій»,- Олена Соронович, заступниця начальника управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

Фінансувати гімназію може територіальна громада, проте грошей там, а саме приблизно 12 мільйонів гривень на рік, немає.

«Місцева громада може розглянути це питання. Ми одразу зазначимо, що місцева громада сказала, що нас не беруть на баланс. – Чому? – У них немає коштів»,- Надія Корженок, вчитель-вихователь КЗ «Сновська гімназія» ЧОР.

Наразі ж питання – «на стороні» обласних депутатів, які повинні розуміти, що багато дітей слово «мама» говорять саме в цих стінах. Тому представники народу «розчерком пера» можуть закрити не просто стіни чи двері, вони можуть закрити найдорожче, найрідніше в житті дітей.

«Ми їх обнімемо і пожаліємо, тому що вони не те, що в школах, вони вдома не мають такого ставлення. Тут ми до них ставимося, як до рідних. Деякі діти називають мамами вихователів. Просто шкода дітей, які підуть у нікуди»,- Марина Четверякова, вчитель початкових класів КЗ «Сновська гімназія» ЧОР.

«Стільки дітей залишається на вулиці. Ніхто не питав, які ці діти, з яких сімей ці діти. Ти ідеш на роботу, вони тебе обнімають. Розумієте? А це все, що відбувається, наче ніж у спину»,- Олена Леонтьєва, помічниця вихователя КЗ «Сновська гімназія» ЧОР.

Для дітей цей заклад є можливістю не скотитись у прірву, а стати Людиною.

«Коли вони зараз дорослі приїжджають, то стверджують, що це була та соломинка, єдина соломинка, за яку вхопилися. У мене є учень, який каже: «Я попросив бабусю – відвезіть мене до інтернату. Мати померла, батько п’є, бабуся старенька. Єдине, що було в мене, це те, що я знав про вашу школу». А зараз він видає книжки»,- Ольга Логоша, вчитель початкових класів КЗ «Сновська гімназія» ЧОР.

«Насправді всі ми повинні розуміти, що це шлях у нікуди. Економити на дітях… Це не просто діти, це діти з неблагополучних родин, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування. Будемо на сесії обласної ради боротися, щоб зберегти заклад. Будемо просити депутатів обласної ради, щоб вони все-таки керувалися здоровим глуздом»,- Павло Солодовник, депутат Сновської міської ради («Наш край»).

Тому чергова сесія обласної ради стане своєрідним тестом на депутатів на людяність. Чи керуються ті, кого ми обрали, сухими цифрами, чи все-таки розуміють, що в їхніх руках майбутнє Чернігівщини, зосереджене зараз у наших дітях.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button