Суспільство (відео)

Обвал, вибори і фонтани: підсумки року від ЧЕline (Відео)

2016 рік для Чернігівщини був надзвичайно насичений змінами, яскравими та значущими подіями.

У році, що минає, ми разом з вами мріяли й наполегливо працювали, раділи й сміялися, сумували й гнівалися.

Чим же запам’ятався 2016 рік? ЧЕline підбиває підсумки.

ОБВАЛ БУДИНКУ

Одна з найбільш резонансних подій року, що сколихнула Чернігів 12 грудня – обвал стіни гуртожитку на Попудренка, 16. Багато років будинок знаходився в аварійному стані, але комунальні служби та влада – ніби й не мали до справи найменшого стосунку. Аж поки, як кажуть, «не грянув грім». Загинула молода жінка, травмувався хлопець. До вирішення долі пошкодженого будинку постраждалих розселяють по інших гуртожитках.

ВИБОРИ 2016 Чернігів українці жартома називають «столицею виборів».

Що не рік – то обираємо нові політичні обличчя. 2016-й не став винятком. Влітку місто розгойдували вибори по 206 округу. ? Усе відбувалося за класичним сценарієм: встановлення дитячих майданчиків, концерти зірок і підкуп виборців. Місце Владислава Атрошенка, який залишив парламентське крісло та пересів у мерське, у складній передвиборчій боротьбі виборов скандальний київський забудовник Максим Микитась.

ВИБОРИ ОТГ Вибори на Чернігівщині проходили й у грудні. Не такі помпезні та скандальні, проте надзвичайно важливі. 11 та 18 грудня одинадцять територіальних громад області обрали своїх голів і депутатів, що стало важливим кроком на шляху реформи децентралізації.

ТРАНСПОРТНА РЕФОРМА Важливим і таким довгоочікуваним стало впровадження транспортної реформи у місті. Її результати – відкориговані маршрути руху громадського транспорту й конкурс перевізників на нові-старі маршрути.

ФОНТАНИ, ПЛЯЖ, СКВЕР 2016 рік можна назвати і початком масштабних змін обличчя міста. Зокрема, у Чернігові у центрі міста з’явився новий фонтан, старий навпроти «Мегацентру» – реконструювали. На «фонтановий» ремонт і будівництво витратили мільйони гривень.

На цьому перетворення у місті не закінчилися. Також, кілька мільйонів місто витратило на облаштування міського пляжу «Золотий берег». Солідну суму витратили й на реконструкцію скверу Богдана Хмельницького.

ЛІХТАРІ КИРИЧЕНКА Однією з найскандальніших афер цього року стала закупівля бракованих світлодіодних ліхтарів для освітлення вулиць Чернігова. В провертанні оборудки на 9 мільйонів гривень бюджетних коштів звинуватили профільного заступника міського голови Олександра Кириченка. Частину фальшивих ліхтарів таки встановили, але з недобросовісним підрядником судитимуться, а Олександр Кириченко написав заяву на звільнення – на останній у цьому році сесії міськради його відпустили «у вільне плавання».

Е-ДЕКЛАРАЦІЇ Не менше галасу спричинило оприлюднення е-декларацій керівної верхівки області та міста. Шокували чернігівців багатомільйонні статки чиновників, елітна нерухомість та автопарки.

БЕРЕЗОВИЙ ГАЙ Цього року чернігівці ще більше згуртувалися, відстоюючи власні права. Яскравий приклад – протест проти забудови поблизу Березового Гаю. Впритул до зеленої зони голова облдержадміністрації разом із міським головою дали дозвіл звести багатоповерхівку, прикриваючись тим, що частина квартир у ньому дістанеться атовцям. Мешканці району будувати не дозволили, знесли паркани, викопали капсулу, яку заклали чиновники на знак початку будівництва, та висадили молоді деревця.

ЛОБОДА, ПОТАП Протестували чернігівці не тільки проти дій чиновників – на горіхи дісталося й українським артистам. Концертам співачки Світлани Лободи та гурту «Потап і Настя» передували мітинги активістів. Чернігівці не хотіли бачити на сцені драматичного театру артистів, які їздять до Росії заробляти гроші. Обидва рази перед входом вишиковувався «коридор ганьби», лилася червона фарба чи свиняча кров, і під нарікання мітингувальників, шанувальники проходили до театру.

АТО Не обійшлося цьогоріч, на жаль, і без втрат: Чернігівщина в АТО втратила чимало своїх синів. Вшановуючи пам’ять загиблих, в області встановлюють пам’ятні дошки.

ВТРАТИ 2016 У 2016 році місто попрощалося і з відомими співвітчизниками. У липні прямо у громадському транспорті раптово помер фотограф Валерій Шайгородський. У жовтні у віці 82 років відійшла у вічність «пані у капелюшку» – чернігівська громадська активістка, патріот і видатний педагог Інесса Вачнадзе. У цьому ж місяці Чернігівщина втратила і видатного історика та археолога Володимира Коваленка.

СТАДІОН У 2016 році розпочалася реконструкція стадіону ім. Ю. Гагаріна. Тут зробили тренувальне поле з місцями для вболівальників, замінили покриття легкоатлетичних доріжок, розпочали реконструкцію основного футбольного поля, яке відтепер буде з підігрівом.

ФУТБОЛ Вдалим 2016 рік став для футбольних клубів Чернігова, зокрема чернігівська «Легенда» стала бронзовим призером Чемпіонату України та фіналістом Кубку України. А першоліговий жіночий футбольний клуб «Спартак» став чемпіоном цьогорічного розіграшу. Від жінок намагається не відставати й основний футбольний клуб області – «Десна». Серед українських клубів «Десна» виграла у номінації «Прорив року».

Цьогоріч під час змагань у Ріо-де-Жанейро увесь світ вразили українські паралімпійці. У складі збірної команди України з футболу чемпіоном став і прилуччанин Олег Лень.

Історія показує, що перепони та проблеми не зупиняють чернігівців. Ми здатні досягати успіху в найскрутніших обставинах. Усім нам необхідно робити висновки й рухатися тільки вперед.

Тож сподіваємося, що наступний рік буде не менш насиченим на події зі знаком «+».

Ще статті по темі

Back to top button