Суспільство (відео)

Як працюють офіцери освітньої безпеки в школах Чернігова (Відео)

«Мій робочий день розпочинається за пів години до початку відкриття навчального закладу, тобто о 7:30.

Спершу я здійснюю обхід прилеглої території, також приміщень у навчальному закладі. Коли учасники освітнього процесу прибувають до навчального закладу, забезпечую контрольно-пропускний режим»,- Людмила Мудрицька – офіцер служби освітньої безпеки.

Людмила Мудрицька – майор поліції, в правоохоронних органах жінка працює з 2005 року, за цей час встигла побути на кількох посадах з абсолютно різними службовими обов’язками. Через понад дев’ять років трудового стажу Людмила вирішила спробувати свої сили у відносно новій безпековій сфері – тепер вона офіцер освітньої безпеки в одній із чернігівських шкіл.

«У мене також є діти, тому робота з дітьми мені не нове… вирішила спробувати»,- Людмила Мудрицька – офіцер служби освітньої безпеки.

Роботі на посаді офіцера освітньої безпеки в одній зі шкіл міста передував складний конкурсний відбір,відповідні психологічні та медичні тести і кількаденне навчання в Національній академії внутрішніх справ, що в Києві.

«Був жорсткий відбір, тому я можу сказати, що взяли найкращих.

Спершу були психологічні тести, потім медичний огляд, також проводили профбесіду.

Проходили навчання в Національній академії внутрішніх справ у Києві. Були тижневі курси.

Потім було стажування тиждень, і наразі я виконую функції поліцейського офіцера служби освітньої безпеки в цьому навчальному закладі»,- Людмила Мудрицька – офіцер служби освітньої безпеки.

«Я зраділа її появі. Вона запитала документи, які потрібні для регулювання безпечного середовища: це і положення про пропускний режим, і наказ про пропускний режим. Взяла контакти працівників школи, познайомилася з вчителями»,- Вікторія Коломійцева – директор чернігівської школи №17 ЧМР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині нетверезий водій пропонував хабар поліцейським

Під час чергування в закладах освіти офіцери освітньої безпеки використовують спеціальне спорядження, яке дає змогу перевіряти підозрілих осіб та, в разі потреби, затримувати їх до прибуття на місце групи швидкого реагування.

Також у розпорядженні офіцерів освітньої безпеки «тривожна кнопка» – після її натискання сигнал передається безпосередньо в управління поліції охорони. Вже за кілька хвилин після натискання група швидкого реагування заходить до приміщення школи, адже вони отримали сигнал тривоги від офіцера освітньої безпеки.

«Основними моїми завданнями є контрольно-пропускний режим, недопущення сторонніх осіб на територію закладу, також охорона публічної безпеки та порядку, реагування на правопорушення, зокрема кримінальні правопорушення та протиправні дії, також реагування на сигнал повітряної тривоги»,- Людмила Мудрицька – офіцер служби освітньої безпеки.

Офіцер освітньої безпеки – це фактично помічник для директора та вчителів, зазначає заступник начальника управління поліції охорони в Чернігівській області Сергій Дерев’янко. До обов’язків цих офіцерів входить не лише створення та підтримка безпечного середовища для навчання, але й активна участь в освітньому процесі.

«Беруть участь у батьківських зборах, також із директорами шкіл погоджують питання щодо присутності на уроках, якщо є необхідність, спілкуються з дітьми, які потребують додаткової уваги або бесід»,- Сергій Дерев’янко – заступник начальника управління поліції охорони в Чернігівській області.

І хоч до початку чергування в школі офіцера освітньої безпеки адміністрація закладу освіти провела відповідні бесіди та сповістила всіх учасників навчального процесу про безпекові нововведення, спершу наявність у школі представника поліції для всіх була дещо незвичною.

«Спершу коли я зайшов, трохи здивувався, що в нас є поліцейський. А потім зрозумів, що це ж безпека у школі, тепер сюди не зможе зайти стороння людина. Тобто я почуваюся в більшій безпеці.

Коли я заходжу до школи, вона запитує, на яку зміну я ходжу чи не забув я щось»,- Рустам Мірзолієв – учень чернігівської школи №17 ЧМР.

«Вчителі, звісно, і я як класний керівник пояснювали, що це заради їхньої безпеки. Ми знаємо, що поліція – це не ворог, це не страшилка якась, це наш друг. Тому поліцейська тут заради нашої безпеки, аби ніхто чужий не міг зайти і ми всі були в безпеці насамперед»,- Тетяна Ушкіна – вчителька англійської мови чернігівської школи №17 ЧМР.

«Це в теперішній час правильно, адже наша область на кордоні, тому для нашої безпеки і для безпеки наших дітей, я вважаю, це доречно. Діти перебувають у безпеці. І дитина прийшла додому, то в неї враження були позитивні»,- Юлія Костерко – мама учня чернігівської школи №17 ЧМР.

Нагадаємо, безпековий проєкт «Офіцер освітньої безпеки» стартував у грудні 2023 року, відповідно до внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів №975.

За словами заступника начальника поліції охорони Чернігівської області Сергія Дерев’янка, 15 січня стартував перший етап реалізації проєкту, а саме: перепідготовка нинішніх правоохоронців для несення служби у школах. 22 січня офіцери безпеки розпочали тижневе стажування. 29 січня понад 400 поліцейських з усіх структурних підрозділів Національної поліції України стали до виконання обов’язків у заклади середньої освіти у дев’ятьох областях України, що наближені до зони бойових дій.

«65 офіцерів безпеки, які несуть службу на Чернігівщині, а також в інших областях, пройшли відповідну підготовку: психологічну, медичну, фізичну. Їм пояснили, як спілкуватися з дітьми, підходи до дітей, тому що бувають різні ситуації. Минулого тижня ці поліцейські проходили тижневе стажування, вони ознайомилися з характеристикою закладу освіти, вони спілкувалися з батьківськими комітетами, директорами, вчителями»,- Сергій Дерев’янко – заступник начальника управління поліції охорони в Чернігівській області.

За словами Сергія Дерев’янка, поліцейський буде залучений до охорони на підставі договору з поліцією охорони за кошти засновника закладу, тобто територіальної громади. У випадку відсутності таких коштів фінансування відбуватиметься шляхом списання коштів, виділених як субвенція від держави. Наразі питання фінансування  вирішується на рівні Кабміну. Усі витрати на навчання й екіпірування взяла на себе Національна поліція.

«Цей проєкт дійсно дбає про безпеку всіх учасників навчально-виховного процесу, безпосередньо про дітей нашої школи і про нас також.

Почуваєшся захищеним від неприємностей, які можуть виникнути»,- Вікторія Коломійцева – директор чернігівської школи №17 ЧМР.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button