Суспільство (відео)

Письменниця Олена Печорна – це мрія маленької дівчинки (Відео)

« Її книжки не затримуються на полицях районних і міських бібліотек. «Грішниця», «Кола на воді» й «Фортеця для серця» забезпечили своїй авторці місце в ТОП-20 найуспішніших українських письменників. Оголений нерв сучасної вітчизняної літератури — Олена Печорна в Корюківці зустрічається зі своїми читачами», — розповідає журналіст Альона Макаренко.

«Ви знаєте, мабуть, якби ще років шість тому назад мене отак представляли, то я, мабуть, і не повірила б. Тому що письменниця Олена Печорна – це мрія маленької дівчинки», —  каже письменниця Олена Печорна.

Ця маленька дівчинка народилася  в звичайній сільській родині чернігівської глибинки. Нині бібліотекар за фахом і талановита письменниця за покликанням Олена Печорна зізнається – могла стати медиком, як мама. Проте сама доля вчасно внесла свої корективи.

«Це був обласний конкурс з такою символічною назвою «Проба пера». Моя тьотя почула про нього й каже: «Альонко, спробуй свої сили». І знаєте, я запам’ятала навіть не перемогу.  Я дивлюсь текст надрукований – окремий світ, окремий вимір, і в ту саму хвилину я усвідомлюю, що оцей текс створила я. І оце відчуття творчості воно поглинуло, накрило з головою і я зрозуміла, що це моє. Медичний тихенько став на задній план, а я вступила до Ніжинського педагогічного університету», — згадує письменниця Олена Печорна.

З особливим трепетом Олена Печорна розповідає про свою першу, а від того — найдорожчу — велику роботу роман «Грішниця».

«Коли запитують, чи реальні події, чи реальні ситуації, в які потрапляють мої герої, чи є прототипи, то я одразу скажу – реальних таких прототипів нема, але на привеликий жаль більшість ситуацій, в яких опиняються герої, це наша реальність», — ділиться письменниця Олена Печорна.

Авторка зізнається — книжка писалася вночі, адже саме тоді народила первістка, і вільний від домашніх клопотів час приходив, коли вже всі спали. Зараз же бачить у цьому певний символізм.

«Писала я цю книгу десь півтора року. Але як писалося – коли синочок заснув, чоловік спатоньки ліг, коли село завмирає, робота перероблена, і тоді ти сідаєш, занурюєшся і воно поглинає. І дуже багато відгуків читачів, що розпочала читати – й до ранку», — каже письменниця Олена Печорна.

«Грішниця» завоювала дві премії й стала бестселером сучасної української літератури. Величезний успіх у читачів мали й два наступних твори письменниці.

«Книжки дуже гарно читаються, вони навіть трішки вже підклеєні, в першій взагалі корінець поплив. Книжки читаються, їх беруть, переживають за героїнь. І хочеться, щоб нова книжка була позитивнішою», — зазначає бібліотекар Тетяна Науменко.

Нова книжка вже пишеться, про те, коли побачить світ і якими фарбами буде заповнена – авторка ділиться зі своїми прихильниками.

«Робоча назва «Химерниця», і пишеться вона мабуть так химерно. Це книжка про вину і про провину. Про те, що за наші гріхи іноді доводиться розплачуватись навіть не нам, а нашим дітям, найближчим людям. І цією книгою мені хочеться, аби кожен із нас зрозумів, що своє життя треба прожити так, і прийняти все, що тобі дає доля, аби нашим найближчим і нашим нащадкам не доводилося розплачуватися за наші гріхи», — каже письменниця Олена Печорна.

Олена Печорна з радістю долучається до творчих зустрічей з читачами, аби на власному прикладі донести – навіть проста дівчинка зі звичайного села може стати тим, ким мріє бути.

«Я цю історію дуже люблю розповідати саме в молодих аудиторіях, аби діти розуміли – мрія може бути в кожного своя, але якщо ти віриш, щиро віриш і працюєш, то вона обов’язково здійснюється».

Журналіст Альона Макаренко

Оператор Михайло Пронін

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

 

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Книги Олени Печорної — це відлуння нашого сучасного життя!!! Там є чому повчитися, і є про що замислитися.

Back to top button