Суспільство (відео)

Перипетії навколо вакцинації дітей від кору: хто вирішить, чи будуть навчатися невакциновані юні жителі Чернігівщини (Відео)

Чернігівська область стоїть на межі можливого нового карантину. Про це повідомив на брифінгу Олександр Чепурний, головний державний санітарний лікар Чернігівської області.

«Саме на осінньо-зимовий період 2023-го – весну 2024-го за ретроспективним аналізом ми прогнозуємо епідемічний підйом захворюваності на кір. І саме формування імунного прошарку, зокрема насамперед наших дітей, дасть можливість убезпечитися від цієї небезпечної хвороби»,- Олександр Чепурний, головний державний санітарний лікар Чернігівської області.

Ця ситуація пов’язана з малою кількістю вакцинованих від кору дітей. Через ковід і війну значно знизився відсоток обов’язкових щеплень дітей у віці 12 місяців і 6 років. У жовтні ж, за даними статистики, кожного року зростає кількість вірусних захворювань.

«Станом на сьогодні в нас проведено 2862 щеплення, що становить 24% запланованої кількості і, звісно, це дуже мало. Це не формує якраз той імунний прошарок, що мінімізує ті негативні ризики, які можуть масово розповсюдити випадок цього захворювання»,- Олександр Чепурний, головний державний санітарний лікар Чернігівської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про загрози для Чернігівщини з боку білорусі – думка військового експерта

Нагадуємо, що минулого тижня Олександр Чепурний, головний державний санітарний лікар Чернігівської області, підписав постанову, основним положенням якої є заборона невакцинованим дітям відвідувати заклади освіти. Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови, на нараді міської ради негативно висловився стосовно неї.

«Відчепіться від дітей, ми цим займатися не будемо, хочете ставте на вході до кожної школи свого представника, хай він зупиняє дитину там, я не знаю, як ви це будете робити»,- Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Як виявляється, така постанова дійсно є законною і може існувати, проте відсутній основний механізм її дії.

«Будуть діти ходити до школи або до дитсадків – рішення про це ухвалюють керівники закладів навчальних. Вони несуть за це безпосередню відповідальність, вони несуть за це безпековий компонент.

Ми не є тим органом, який не допускатиме напряму, але ми той орган, який вказуватиме, акцентуватиме увагу саме на ризиках і саме на діях посадових осіб, які мають бути відповідними – згідно з чинним законодавством і Конституцією України»,- Олександр Чепурний, головний державний санітарний лікар Чернігівської області.

Ліків від кору не існує, тому єдиним можливим методом профілактики є щеплення. Аби не допустити критичної епідеміологічної ситуації, варто провакцинуватися.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button