Суспільство (відео)

Плюси та мінуси криптовалют: експерт радить, як уникнути шахрайства (Відео)

Віртуальні активи, зокрема криптовалюта, давно посіли значне місце в житті багатьох українців. Президент України в березні підписав Закон «Про віртуальні активи», який ухвалила Верховна Рада України 17 лютого. Відтоді і до сьогодні правові аспекти обігу ще допрацьовують інші державні органи. Ми поцікавилися в експерта з фінансових питань, яка ситуація зараз з обігом і як простим громадянам користуватися криптою вже сьогодні.

«Більшість цікавиться для того, щоб заробити. Меншість – наприклад, айті-фахівці, бо вони є розробниками в якихось проєктах. А для більшості громадян це – один із засобів платежу.

Наприклад, один із гіпермаркетів електроніки анонсував, що будь-яка людина зі свого смартфона може зайти та зробити замовлення. І розрахуватися вже не гривнею, а певними видами криптовалют. Цього тижня приходила реклама від однієї біржі, що вони запустили проєкт із мережею АЗС. Тобто можна буде розраховуватися за пальне криптовалютою, яка буде в гаманці»,- Віктор Бистров, експерт із фінансових питань.

Віктор Бистров прогнозує, що найближчим часом в Україні з’являтиметься дедалі більше подібних проєктів. Утім, обіг криптовалюти та взаємодії з нею мають як і свої переваги, так і свої недоліки.

«Якщо ти зареєстрований на якійсь біржі, то там ти проходиш повну ідентифікацію як клієнт. Паспорт, код чи інший пакет документів. Але якщо це робиш не на біржі, а сам створив свій гаманець – це може бути флешка або на комп’ютері, – то ніхто не знає, кому вона належить. Відповідно, якщо ти перераховуєш цю криптовалюту з одного гаманця на інший, то ані інші люди не знають, хто це робить, ані держава не знає, хто це робить. Я думаю, і фіскальні органи також не знають»,- Віктор Бистров, експерт із фінансових питань.

У такому випадку є всі шанси нарватися на шахраїв.

«Друга сторона – ми ж розраховуємося грошима, які імітують національні банки різних держав або інші інституції. Там долар, там євро, швейцарський франк або гривня. А криптовалюти випускає хто завгодно. І тому там багато аферистів, багато проєктів, які спрямовані на те, щоб зібрати кошти з людей, щось схоже на піраміди, і вони потім теж зникають.

Якби вони зникали з грошима, їх можна швидко знайти, а якщо вони зникли з криптовалютою, то це зробити доволі складно»,- Віктор Бистров, експерт із фінансових питань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Секрети успіху: мистецтво самопрезентації і публічних виступів (Відео)

Переваги полягають у швидкості переказу.

«У нашій країні це не так актуально, бо банки працюють гарно, дуже розвинена банківська система та сервіс.

Швидкість платежу може становити декілька секунд або годин. А в інших країнах це може займати кілька годин. І тому для них це цікаво: секунда – й оплата пройшла»,- Віктор Бистров, експерт із фінансових питань.

Щоб убезпечити себе, експерт радить ось що:

«Треба обрати біржу або фірму, в якій відкрити свій гаманець. Далі треба обрати вид криптовалюти, яка – як акції – може зростати або падати. Або вибрати стейблкоін, це валюта, яка майже не рухається, бо, наприклад, прив’язана до долара. І одна монетка коштує один долар. Якщо знову ж таки ніхто не зробив аферу.

І або кладеш її як у банк на депозит, щоб вона там зберігалася і ти потім витрачаєш. Або просто можеш розрахуватися, тобто за товари, послуги тощо»,- Віктор Бистров, експерт із фінансових питань.

Утім, якщо ви розраховуєте на криптовалюту як спосіб швидкого прибутку, то треба бути готовими і до втрат.

«Це як тоталізатор або рулетка. Тобто багато молоді вважає, що сьогодні вона вкладає 100 гривень і завтра отримає 1000 гривень. Іноді воно так буває, але потім ця тисяча може перетворитися на дві гривні. І ти 100 витратив, стало 1000 гривень, а потім отримав дві гривні. І все, молодь пішла. Тому якщо це як тоталізатор, це гра, і, скоріше за все, вона закінчиться мінусом. Якщо це застосунок, як технології, то, знову ж таки, вибираємо фірму, вкладаєш певну кількість своїх коштів, вони захищені цією фірмою і можеш розраховуватися як в Україні, так і в інших країнах»,- Віктор Бистров, експерт із фінансових питань.

Також слід не забувати: криптовалюта підлягає декларуванню, згідно із Законом України «Про запобігання корупції».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button