Суспільство (відео)

Поки «Грім» не вдарить, «Віра» не похитнеться: земельна афера в Чернігові (Відео)

«Уже зовсім скоро тут, у мальовничому чернігівському мікрорайоні Лісковиця, може з’явитися елітне котеджне містечко. Небачену досі земельну оборудку провернули депутати Чернігівської міської ради. Про аферу, замасковану під назвою садівничого товариства «Грім-Віра», і політичний хор опонентів, які об’єдналися заради спільної вигоди – далі в розслідуванні журналістів ЧЕline», — журналіст Павло Солодовник.

На початку цього року учасникам АТО і родинам загиблих героїв шляхом жеребкування виділили 128 ділянок землі під садівництво в межах міста.

«Ми знаємо, там є попередня інформація, що там повинно виділятися серед учасників АТО міста Чернігова»,заступник голови ради ветеранів АТО Дмитро Волошин.

Та поки АТОвці тягнуть жереб із іменами щасливчиків, чиновники розкручують зовсім інший барабан. Нову земельну оборудку провернули депутати міської ради. На січневій сесії прийняли рішення про надання дозволів на розроблення проекту землеустрою самозахоплених ділянок членам садового товариства «Грім-Віра», що на Лісковиці.

Наприкінці 80 – на початку 90-х років чернігівці стояли у чергах і виживали, як могли. Одним із порятунків було городництво. Саме тоді багатьох містян охопив дачний бум. Люди почали захоплювати земельні ділянки в заплаві Десни на Лісковиці неподалік Земснаряду. Про це тоді писали чернігівські газети, називаючи ситуацію екологічним невіглаством і нищенням заплави.

Понад 20 років чернігівці спокійно вирощували городину. Звели невеликі сарайчики та будиночки. З часом у людей виникло бажання узаконити захоплені землі. У 2015 році офіційно зареєстрували садівниче товариство «Грім-Віра». Відтоді почали робити спроби узаконити свої земельні ділянки.

«Тут болото було. Зарості. Сміття гори. Все це прибирали. Землю завозили»,дачниця Олександра Михайлівна.  

«Раніше виживали за рахунок овочів та фруктів. У 90-ті зарплат не давали»,дачниця Наталія.  

Ще восени питання про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою дачникам цього садового товариства двічі вносили на розгляд сесії. Однак тоді більшість депутатів, зокрема із провладних фракцій, виступала категорично проти. Людям двічі відмовляли і вони пішли ні з чим. Депутати не хотіли узаконювати самозахоплені землі, бо вважали, що це стане поганим прикладом для інших.

«Я сьогодні в Ялівщині побудую землянку і буду жити. Потім краще щось збудую. Не будете ж зносити? Давайте узаконимо», — депутат міської ради Сергій Воробйов.

Однак на січневій сесії сталося диво. Народні обранці, які виступали проти надання дозволів, кардинально змінили свою думку. «За» проголосували 24 депутати з різних політичних сил: «Батьківщина», «Опозиційний блок», «Радикальна партія», «Блок Петра Порошенка «Солідарність» і частково «Самопоміч».

Активіст Олександр Гашпар пояснює такі дії дуже просто. Спершу членами садівничого товариства була 121 особа, але потім їх кількість зросла до 153. Тобто додалися нові 32. Серед них дивним чином виявились бізнес-партнери, родичі та однопартійці депутатів, які голосували за це земельне питання.

«Серед прізвищ є бізнес-партнер депутата від БПП. Є прізвище кандидата від «Батьківщини», є кандидат від «Опоблоку», є прізвище помічника депутата від «Радикальної партії»,громадський активіст Олександр Гашпар.

Нових власників землі на березі Земснаряду дачники садового товариства «Грім Віра» не знають. Та й не дивно, адже більшість із них навіть не місцеві. Серед власників ділянок не лише кияни та жителі Прилук, а й чернігівські бізнесмени-мільйонери. Навряд чи вони садитимуть тут огірки та помідори.

«Отут земельні ділянки отримали члени «Батьківщини»,  а трохи ближче до Земснаряду – «БПП», скоріше за все, домовлялися. Один новий член земельної ділянки – це бізнесмен, що ремонтував підземку, інша -тримає мережу перукарень у Прилуках», громадський активіст Олександр Гашпар.

Депутати, які не підтримали рішення, вважають, що земельні питання треба приймати лише після повної інвентаризації чернігівських земель. Та й вирішуватися все повинно прозоро. Однак питання по «Грім-Вірі» було занадто сумнівним, вважає депутат Ігор Андрійченко, який особисто міг у цьому пересвідчитися.

«Особисто виїздив і побачив два типи ділянок. Одні – обробляються, а інші — біля Земснаряду, не зрозуміло, яким чином з’явилися з цим товариством»,депутат міської ради Ігор Андрійченко.

Прийняття міською радою рішення про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок 153 громадянам – це грубе і підле порушення земельного законодавства, вважають юристи. Садівниче товариство «Грім-Віра» мало б спочатку отримати в міської ради земельну ділянку сільськогосподарського призначення для потреб усіх своїх членів, а вже потім розподілити землю між своїми членами. Лише після цього члени товариства мали б право набути у приватну власність ділянки, надавши відповідні документи. Однак відбулося все навпаки. Як кажуть, таким закон не писаний…

«Під час прийняття цього рішення депутати знехтували службовим становищем і низкою законів. А Кримінальний кодекс і Закон про протидію корупції ставляться критично до використання службового становища в інтересах 3-х осіб і для себе», — юрист Олександр Постой.

А тепер найцікавіше! А як же бійці АТО? Чи не їм мали б виділити землю першочергово. Виявляється, друзі депутатів значно важливіші за Героїв України. До речі, серед списку «псевдосадівників», які отримали ласий шматок в «Грім-Вірі», – прізвище чернігівського підприємця Чорного. Його ім’я фігурувало в одній із земельних афер в чернігівському урочищі Святе. Громадськість пов’язує його із депутатом міськради від «Опозиційного блоку» Олегом Шереметом.

«Люди знайомі є, звісно, я це можу розповісти в ефірі чи правоохоронним органам. Для цього ні ви, ні я не повинні розбиратися. А де архітектура і земресурси були?»,депутат чернігівської міської ради Олег Шеремет.

І киває на голів комісій, які подавали проект на сесію. А це – радикалка Осіковська та бютовець Бакшун.

Знизують плечима й в управлінні архітектури. Показують аж дві схеми. Одна – з ділянками реальних садівників. Інша – ця. З уже новими власниками.

«Схема була узгоджена в межах дачного товариства», – начальник управління архітектури Сергій Калюжний.

На цьому сюрпризи не завершуються. З власних джерел ми отримали ще одну карту. На якій виділено ділянки, що мали би передати у власність учасникам АТО для ведення садівництва. Та, виявляється, нові тридцять ділянок накладаються на масив, передбачений Героям. Намагаємося з’ясувати в управлінні земельних ресурсів міської ради.

Заступника начальника на місці не знаходимо, а відтак телефонуємо екс-керівнику земельних ресурсів Олександру Пінчуку. Телефоном він повідомляє, що був категорично проти таких земельних рокіровок.

 «Я був проти цього питання. А вони не межують, а накладаються  на ті ділянки, де виділені атовцям. Я й казав, що не можна», — екс-начальник управління земельних ресурсів міської ради Олександр Пінчук.

Іншу думку має уже новопризначений керманич управління. Він висуває зовсім абсурдну версію, виправдовуючи своє погодження з тридцятьма додатковими ділянками.

 «Одне, що я ще знаю, що там був колектор, і те, що я дізнавався на сьогодні», — начальник управління земельних ресурсів Василь Дмитренко.

Реальних власників нових земельних ділянок, які стали новоспеченими садоводами товариства «Грім-Віра», шукають і слідчі прокуратури. Вони вже відкрили кримінальне провадження.

 «Розпочате кримінальне провадження, проводиться досудове розслідування», — заступник прокурора міста Артем Олєйніков.

«Ми вам показали справжнє обличчя чернігівського депутатського бомонду. Що з цим робити? Вирішувати правоохоронним органам і громаді. На цьому прикладі ви побачили, наскільки легко змішати святе і грішне. Владний «грім» і людська «віра»! І що вийшло? Величезна мильна бульбашка, фейк і цинічна афера»,журналіст Павло Солодовник.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

4 коментарів

  1. Привет Гашпару с 62-ки вижу чувак растет…..

  2. О, це не Влсенко тут пише, якого Гашпар за я..ця зловив в цій афері? Гигиги

Back to top button