Суспільство (відео)

Реконструкція чернігівського Евересту: які таємниці приховані під бруківкою Красної площі (Відео)

Красна площа – місце з неабиякою історією. Кожен чернігівець тут бував неодноразово, але мало хто знає, що в цю мить він перебував на найвищій точці міста. Історики стверджують, що саме з розташуванням, а не кольором і красою пов’язана її назва.

«Насправді за етимологією – це найвища точка. Красна гора, Красний Колядин, село Красне в нас є. Усі вони розташовані на найвищих точках. І міські ворота називалися Красні. Була вулиця Красна. Від «Буби» до істфаку – це вулиця Красна була в 18-19 ст. На картах 20-х років вона підписана як Червона площа. Але це часи українізації, коли люди не розуміли значення «красна». Вони говорили, що Красна, як у Москві, і підписали як більшовицьку назву», — кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського Олександр Бондар.

В історичному центрі Чернігова навіть знімали фільми. Так площа потрапила в кадри білоруського фільму «Робота для справжніх чоловіків».

Наразі влада міста планує реконструювати головну площу Чернігова та перекласти клінкер. Інформація про роботи вже викладена на офіційному сайті муніципалітету. Проте в міській раді з цього приводу коментарів не дають. Кажуть, поки не готова проектна документація, говорити про остаточний вигляд площі рано.

«По центру буде бруківка перебрана, та, що є, а там, де їздять машини, буде або асфальтне покриття, або гранітне. Ще вирішується, як там буде. А оця бруківка, яка є, буде перебрана і викладена всередину. Тому що вона не витримує транспортного навантаження, тому що там бруківка вже старенька, якщо її перекласти – надовго не вистачить», — заступник чернігівського міського голови Андрій Черненко.

Та клінкер на площі був не завжди. Вперше площу забрукували в 30-х роках минулого сторіччя. Відтоді покриття перекладали не менше як тричі. Історики кажуть, що наразі бруківка знову потребує заміни. А через просідання клінкера на поверхні можна побачити обриси фундаменту торгових рядів, зведених ще у 1820-х за проектом архітектора Карташевського.

«Фундаменти залишилися під низом. І якщо будуть роботи там із заливання бетоном, то, на мою думку, треба якось законсервувати, можливо, залишки тих споруд. Я розумію, що дослідження навряд чи можна провести – це довго дуже та дорого. Але просто законсервувати для того, щоб у майбутньому вже наші нащадки могли дослідити та побачити це все», — кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського Олександр Бондар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курган, загороджена Алея Героїв і Красна площа без театру: повоєнний Чернігів

А от думки чернігівців із приводу стану Красної площі розділилися. Одних стан площі влаштовує, інші вважають, що потрібна реконструкція.

— Краще старе нехай залишається.

— Нормально лежить, тому, я думаю, що не варто.

— У центрі площі треба поміняти. Тому що центр міста повинен бути красивий.

— Пошкоджені цеглинки треба замінити. І я читала, що хочуть у центрі залишити основними оті старі. Навіть не скажу, може, варто й ці пошкоджені якось…

— Я вважаю, що варто, якщо оновлювати – то оновлювати.

Історики наголошують на тому, що оновлювати бруківку необхідно дуже обережно. Окрім старих фундаментів, на півтора метра вглиб під площею знаходяться давньоруські шари міста, датовані ХІ-ХІІІ століттями. Вони становлять неабияку історичну цінність.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Под площадью ядерное бомбоубежише

  2. НАДЕЮСЬ БУДУТ ПЕРЕБИРАТЬ И УЛАЖИВАТЬ НЕ ТЕ ЧМОШНИКИ ЧТО УКЛАДЫВАЛИ НА РОКОСНЕ,
    ГРОШЬ ЦЕНА РАБОТЕ, ЗДЕСЬ ТАКОЕ БОЛЬШЕ НЕ ПРОЙДЕТ.

Back to top button