Суспільство (відео)

Реорганізаційні баталії: чергова служба Чернігівської ОДА зазнає змін (Відео)

Децентралізація поступово вносить зміни в усі сфери життєдіяльності Чернігівщини. Зокрема це стосується обласних структур, які поступово втрачають свої повноваження, частково передаючи їх до об’єднаних територіальних громад. Активно ці процеси відбуваються і в Службі захисту дітей.

«Служби у справах дітей уже створені в 17 об’єднаних громадах, це один із найвищих показників по Україні», — розповідає Людмила Зеленько, начальник Служби у справах дітей Чернігівської ОДА.

Напередодні Дня усиновлення представники регіональних структур Служби зібрались на нараду, щоб обговорити робочі реалії на тлі децентралізації. Традиційно гостро для регіональних структур стоять кадрові питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишній ув’язнений виховує 13 дітей й опікується реабілітаційним центром на Чернігівщині

«Дуже низький рівень забезпечення кадрами. Сьогодні 17 служб, а працюють осіб 20», — відзначає Людмила Зеленько, начальник Служби у справах дітей Чернігівської ОДА.

Приблизно одна людина на одну службу ОТГ. Але, попри складнощі в новостворених органах, які тепер діють спільно з районними, робота там не стоїть на місці.

«Районна служба працює, а ми їм прийшли начебто на допомогу. І у нас спільна мета, спільна робота. Були випадки, коли вилучали дітей? – Так. У нас є позбавлення батьківських прав, є відібрання. І на часі теж ці питання стоять», — говорить Ірина Пустовар, начальник Служби у справах дітей Носівської громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сміливі та сердечні: в Чернігові привітали батьків, які опікуються нерідними дітками

Регіони, де громади ще не створені, наразі тільки знайомляться з теорією майбутніх викликів. До таких, що працюють без реорганізацій, належить і Чернігів.

«Про ОТГ я нічого вам не скажу. Поки що Чернігова це не стосується», — зазначає Катерина Науменко, начальник Служби у справах дітей Деснянського району в м. Чернігові.

Загалом служба у справах дітей на місця, в громади, передала тільки частину повноважень, а саме – роботу з сім’ями в складних життєвих обставинах. Решта функцій залишаються закріпленими за обласним і районними осередками.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button