Суспільство (відео)

Традиції добра в День святого Миколая: чого вчать подарунки та як треба провести це свято (Відео)

Святий Миколай – це не казковий персонаж, а реальна людина, яка допомагала іншим. Є чимало фактів із його життя, що підтверджують добрі діяння святого.

«Він допомагав людям, воєводам, несправедливо засудженим, збіднілій сімї кидав вузлики з грошима, золотом, допоміг тим дівчатам, які зважилися на блудне життя, навернути їх в інше русло, щоб вони щасливо вийшли заміж і мали гарні сімї», — Отець Роман, настоятель Катерининського храму.

За словами священників, таких випадків було дуже багато. Але святий Миколай допомагав таємно, тому відомі лише деякі факти. Однак до нашого часу збереглася традиція дарувати на це християнське свято подарунки від Миколая. Чернігівці кажуть, що вже готуються до свята.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щастя під подушкою: Святий Миколай привітав чернігівську малечу (Відео)

«Прикрашаємо і прибираємо в своїй оселі, молимось, посилаємо собі й іншим тільки позитивні думки. Ще продумуємо, що подарувати близьким, рідним. Тому що дуже приємно навіть не коли тобі дарують, а коли ти даруєш».

«Обід приготую святковий. Самі посидимо та відзначимо. Я сама з села, то колись у нас на це свято був храм. Я памятаю, як батьки відзначали, гості в нас були. У мене в памяті залишилось».

«Я добре пам’ятаю, як ми ходили до хрещеної і носили пиріжки, а вона нас пригощала. Оце єдине таке свято, яке я пам’ятаю».

Отець Роман зазначає, що свято Миколая має ще й виховне значення. Воно навчає дитину свідомо ставитися до своїх обов´язків і поведінки, за що потім вона зможе отримати подарунок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Священик розповів, ким є святий Миколай для українців

«За те, що дитина прагне до чогось, змінюється, відкидає певні моменти, які бувають у кожного з нас. Здобуває стан спокою духовного чи в навчанні, чи в інших моментах життя», — Отець Роман, настоятель Катерининського храму.

Також він розповів, що це свято вчить людей не тільки просити, а й віддавати. Тому цього дня важливо допомагати тим, хто цього потребує.

«Є ті самі інтернати або інші заклади, які потребують допомоги продуктами, одягом чи ще чимось. Або певної матеріальної допомоги. Останніми роками є люди, які допомагають багато, відповідно, і в церкві збираються речі на Схід України, воїнам подарунки готуємо. До цього долучаємо багато людей», — Отець Роман, настоятель Катерининського храму.

Він наголосив на тому, що саме прагнення творити добро та хороші справи й наповнюють важливим сенсом свято Миколая.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button