Суспільство

Як підготувати дошкільнят до навчання: рекомендації психолога

Під час карантину в багатьох жителів Чернігівщини з’явилося більше вільного часу. Тож, переробивши чимало домашньої роботи, до якої раніше не доходили руки, батьки майбутніх першокласників мають нагоду завчасно готувати дитину до школи. Тим паче, що психологи радять починати робити це за рік до школи.

Зрозуміло, що більшість батьків вбачає підготовку саме в тому, щоб навчити дитину читати і писати. Бо ці вміння асоціюються зі школою насамперед. Проте психологи переконують, це – завдання початкової школи. Батькам же треба більше приділити увагу емоційній готовності дитини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівська психолог розповіла, як пережити карантин і не впасти у відчай

«Підготовка до навчання не полягає в тому, щоб навчити дитину писати і читати. Це завдання початкової школи. А в дошкiльному вiці дитина має навчитися того, що допоможе їй надалі здобути ці навички. Це вміння спілкуватися, емоційна стійкість, здатність докладати зусиль для чогось і, безперечно, інтелектуальний розвиток. Наприклад, щоб навчитися читати, в дитини має бути розвинений фонетичний і фонематичний слух (вміння відрізняти звуки, визначати їх послідовність у словах). Важливою передумовою засвоєння читання є також достатній словниковий запас, правильна вимова звуків. Мотивація до читання часто залежить саме від сімейного виховання. Виявлено, що раніше починають читати діти в родинах книголюбів. Найважливішим аспектом готовності дитини до оволодіння письмом є пiдготовка руки. Дитина з розвинутою дрібною моторикою має гарну координацію рухiв рук, вміє орiєнтуватися на площинi аркуша тощо. Вдома для розвитку ручної моторики можна робити будь-які вправи, що передбачають дрібні рухи: штрихування, розмальовування, застiбання ґудзиків, шнурування взуття, вирізування з паперу та картону, створення аплікацій, малювання, гра з дитячим конструктором, із мозаїкою, плетiння нитками, нанизування намистин, перебирання крупи тощо», – зазначає психолог Ганна Колесова.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button