Суспільство (відео)

За минулу добу на кір захворіло 11 жителів області (Відео)

37 випадків захворюваності на кір за останній тиждень і вже 11 за минулу добу – такими темпами на Чернігівщині поширюється інфекційна хвороба. У цій статистиці – 32-є дітей, лише семеро з них свого часу були вакциновані, кажуть в обласному управлінні охорони здоров’я.

«Вакцинація не захищає на 100% від захворюваності, але вона дає легкий перебіг. З цих хворих, які були вакциновані, жодна людина не померла, у жодної людини не було тяжкого перебігу. Це за інформацію Мінохорони здоровя», — заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Володимир Пулін.

Кір – одне з найбільш заразних вірусних захворювань. Передається повітряно-крапельним шляхом. Єдине джерело інфекції – хвора людина, яка поряд кашляє, чхає або розмовляє. За словами лікарів, єдине, що може уберегти вас від інфекції – вчасна вакцинація.

«Вакцинуватися від кору обов’язково треба, так як це досить небезпечне захворювання, яке загрожує дуже серйозними ускладненнями, навіть, нажаль, до летальних випадків, також є висока ймовірність інвалідизації одне з самих серйозних ускладнень –  запалення мозку», — заступник головного лікаря Чернігівської дитячої поліклініки №1 Олена Садова.

Найчастіше ця хвороба чіпляється до дітей, а тому у дитячих лікарняних закладах питанню вакцинації приділяють багато уваги. Приміром, у Чернігівській дитячій поліклініці №1 і лікарі, і медичні сестри постійно розповідають батькам, що вчасне щеплення може врятувати життя дитини.

«Спочатку боялися, адже є багато є всіляких  розповідей, наприклад, що це шкідливо, але здоровий глузд  і думка нашого лікаря нас переконали», — мама Олена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кір повертається: на Чернігівщині поширюється епідемія

До речі, для маленьких жителів області безкоштовної вакцини вистачає, зпевняють в обласному управлінні охорони здоров’я.

«У нас зараз запас цієї вакцини більше 10 тисяч доз. Міністерство на минулому тижні проводило селектор з приводу кору, і нам сказали, що буде здійснюватися поставку в Україну – більше 80 тисяч доз. Тож для дітей у нас запас є», — заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Володимир Пулін.

А от для дорослого населення даремної вакцини від кору держава не має.  Робити щеплення медики просять за власний рахунок. Наголошують, що доросла людина повинна щеплюватися від кору кожні 15 років. Невдовзі вакцина з’явиться у вільному доступі в аптеках.  Загалом з початку року кір  підхватило 69 жителів області. У минулому році був зафіксований лише один випадок. До речі, у відомстві наголошують, що епідемії ніякої немає.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button