Суспільство (відео)

Земельні пристрасті: на Чернігівщині обговорили дискусійний закон (Відео)

Аграрна спільнота Чернігівщини вкотре зібралася за круглим столом, щоб обговорити майбутній ринок землі. Запросили народних депутатів, аби ті пояснили, навіщо голосували за «земельний» закон у першому читанні. Діалог як такий не вдався. Було більше емоцій і критики. Серед конструктиву – аграрії зазначали, що нинішній закон фактично знищить малого і середнього фермера, тваринництво як галузь, соціальну складову підтримки села з боку фермерів.

«Ні. Ми не виступаємо проти ринку землі. Ми виступаємо проти цього непродуманого, недоколиханого ринку землі. Сьогодні кожен із тих, хто тут сидить, вкладає великі кошти в розвиток сіл. Хто завтра буде цим усім опікуватись?» — Сергій Чубовський, аграрій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Селяни на Чернігівщині висловилися категорично проти продажу землі

Дорікали владі за те, що та взяла курс на тотальний розпродаж замість економічних реформ.

«Перше, за що вчепилися, – це продати землю та державні підприємства. Побудуйте економіку, підніміть зарплату вчителю», — Юрій Болоховець, депутат Чернігівської обласної ради.

Серед народних обранців присутніми були лише два. Обґрунтовували своє голосування, по-перше, передвиборчими обіцянками та наявністю селян, які виступають «за» ринок землі.

«Ми були в Галиці. Я питаю у людей: «Давайте, от хто за продаж землі?» І уявляєте, всі люди підняли руки. От усі», — Валерій Зуб, народний депутат України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Земля – товар?»: чернігівці висловилися щодо продажу землі

По-друге, зазначають, що остаточно прийнятий закон значно відрізнятиметься на краще від проголосованого в першому читанні законопроєкту.

«Повинен бути регульований ринок землі. І те, що буде в другому читанні, кардинально відрізнятиметься від того, що було в першому читанні», — Борис Приходько, народний депутат України.

Як підсумок круглого столу депутатам будуть сформовані пропозиції поправок до чинного законопроєкту. Їх затвердять на позачерговій сесії 2 грудня та нададуть народним обранцям.

«Ми для народних депутатів сформулюємо всі пропозиції і приймемо на сесії Верховної Ради», — Арсен Дідур, заступник голови Чернігівської обласної ради.

Головними правками від аграріїв стало проведення референдуму, щоб люди визначили, чи потрібен ринок землі, та необхідність купівлі земель тільки державою із подальшою передачею їх до територіальних громад.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button