Життя громадЧEline.ТV

Готуємося до будь-яких обставин: як триває підготовка до зими в Городнянській громаді (Відео)

Температура за вікном дедалі швидше наближається до нуля, тож у Чернігівській області вже розпочали опалювальний сезон. Зокрема комунальні заклади Городнянської територіальної громади вже з 15 жовтня із теплом, а з 25 жовтня опалювальний сезон розпочали і в багатоповерхівках. Підготовку вели майже все літо.

«Теплокомуненерго» позитивно вирішило питання з «Чернігівгазом», і я дякую всім, тому що ситуація в державі складна. Ми це все розуміємо. І добре, що погода нам також допомогла, середньодобова температура не падала нижче як 8 градусів тепла, тому, я вважаю, розпочали все вчасно»,- Андрій Богдан, городнянський міський голова.

Утім, розраховують не тільки на газове опалення.

«Ми дві котельні вивели з оренди «Теплокомуненерго», це ті, які опалювали школу-інтернат обласного підпорядкування та наш один ліцей. Ми перевели їх на дрова, приблизно з 1 листопада ми також готуємося запустити їх у роботу»,- Андрій Богдан, городнянський міський голова.

Ще в громаді готують і автономні пункти обігріву, на випадок аварійних відключень світла та тепла, аби людям похилого віку та діткам можна було забезпечити нічне перебування.

«Я зробив звернення до людей і просив їх зрозуміти всю ситуацію, яка складається в країні, аби вони могли передбачити для себе можливість жити в умовах, коли не буде енергоресурсів. Ми вже таке проходили, коли перебували тиждень в оточенні – були без світла, без тепла. Ми це побачили, наскільки це складно та важко, тому я попросив, щоб люди були готові до цього»,- Андрій Богдан, городнянський міський голова.

Тож ми поспілкувалися з пересічними мешканцями та розпитали їх, як вони готуються до важкої зими та які запаси роблять удома.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб сільські жителі були з водою: у Городнянській громаді встановлюють ручні колонки

«Дрова заготовляємо потрошку. Сподіваємося на себе. Добре, що пенсію дають та іншу допомогу, то направляємо її на потреби».

«Дрова заготовляємо самі, добре, що в селі, а не в місті, то є невеличка грубка. Нічого страшного, перезимуємо. Консервацію, як завжди, робила, потрошку всього закрила. Своя картопля, морква, буряк. Ще й ділимося із захисниками».

«Утеплюємося, дрова заготовляємо. На зиму є картопля, буряк, морква – все своє, бо є свій город. І світло, звісно, економимо».

«Спокійно все наче. Запаслися дровами, всім таким, приладами для обігріву, як-то кажуть, на всі випадки життя».

Як бачимо, настрій у городнянців позитивний. Розпитуємо про ситуацію на прикордонні, на жаль, там ворог нагадує про себе щодня та веде обстріли з мінометів і ствольної артилерії.

«Люди втрачають майно, бо в результаті обстрілів виникають пожежі. Особливо це в селі Сеньківка. Люди виїжджають, зараз там проживають приблизно 7-8 людей. На ніч вони ходять до сусідніх сіл, удень приходять додому. Чітко відстежувати їх ми не можемо, але просимо, аби вони евакуювали дітей. Зрозуміло, що люди звикли до своїх помешкань і їм важко їх покинути»,- Андрій Богдан, городнянський міський голова.

З огляду на це, у громаді триває робота з пошуку житла для таких сімей.

«Ми вивчили ситуацію на півдні громади, від Городні. Як у нас там є вільні будинки в старостатах, які можна буде запропонувати людям. Бо готується закон, і, можливо, нам доведеться переселяти людей навіть із 20-кілометрової зони. Це багато людей, тому готуємо ці будинки»,- Андрій Богдан, городнянський міський голова.

Доволі вагому допомогу громаді надають міжнародні фонди та гуманітарні організації.

«Нам вдалося зробити ремонт у жителів, які постраждали від пожеж, що виникли від воєнних дій. «Точка-У» прилітала, були руйнування і в селах, які під обстрілами, як 24 лютого, і зараз вони отримали допомогу вже. Для всіх, хто втратив домівки повністю, ми знайшли житло, ніхто не залишився на вулиці. І я вважаю, в нас гарна така співпраця з ними, з різними фондами, які надають нам допомогу всім чим можна»,- Андрій Богдан, городнянський міський голова.

Проблеми наповнення бюджету також схожі з проблемами інших громад в області. Тут втратили найбільшу частку доходів – від податків, які сплачували аграрії та сільгоспвиробники, бо деякі з них не встигли вчасно провести посівну через присутність окупантів у лютому та березні.

«Ми багато втратили бюджету, в нас за перше півріччя було надходжень близько 70 відсотків, потім за 9 місяців ситуація покращилася. Ми домовилися з прикордонниками, які почали тут платити податки. Трохи ожив бізнес, особливо сільськогосподарський. Дехто добровільно сплачує податки, хоча знає, що може не робити цього. І сьогодні 90 відсотків бюджету виконується»,- Андрій Богдан, городнянський міський голова.

Загалом у міській раді кажуть, що ситуація контрольована. Найбільшу увагу в громаді зараз зосереджують на питаннях безпеки мешканців, для цього продовжують ремонт та облаштування укриттів. А ще згуртовано допомагають нашим захисникам і, безумовно, вірять у нашу найшвидшу Перемогу!

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button