Життя громад

На Чернігівщині активісти вкотре зариблюють ставок

У селі Травневому, що на Городнянщині, активісти взяли під особистий контроль ставок. Небайдужі рибалки ініціювали зарибнення водойми й організували суспільний нагляд за нею, щоб усе було за правилами спортивної та любительської риболовлі.

Тоді активіст Павло Дубровський розповідав, що однодумці скинулися, придбали молодь риби та зарибнили водойму. Таких зарибнень здійснили кілька – і ставок отримав пів тонни карасів і ще пів тонни коропів, білих амурів і товстолобів. Окрім цього, запускали щук і раків. Водойма має непогану популяцію аборигенних видів риб, а ще в ній водиться екзотичний американський сонячний окунь.

Звісно, все це природне та створене біорізноманіття потребує догляду та нагляду. Бо, на жаль, трапляються такі рибалки, які не цураються ловити і малька, тобто рибу, яка не досягла дозволеного для вилову розміру. Чимало й таких, які звикли залишати по собі сміття.

«Тож перший рік виявився найважчим для організаторів. Доводилося прибирати узбережжя, встановлювати інформаційні стенди, пояснювати гостям ставка, що ловити так, як звикли, – безконтрольно і безмежно, – більше не вдасться, а ловити доведеться за правилами. Чимало зусиль вклали чоловіки й у ремонт гідротехнічних споруд – шлюзів і дамби», – повідомляє пан Павло.

Відкриття риболовлі на ставку для всіх охочих відбулося влітку на День рибалки, щоправда, тільки за правилами спортивної та любительської риболовлі. «Рибу, меншу за встановлені норми, доведеться випускати, ловити можна не більше як три кілограми на день, за винятком випадків, коли буде спіймана трофейна рибина, що важча за визначену норму», – інформує Дубровський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Менському зоопарку народилися нові тваринки, а ведмеді не сплять

Небайдужі городнянці запевняють, що піклуються про цю водойму не стільки для себе, скільки для наступних поколінь, бо вже неодноразово поставали перед проблемою, коли дітям ніде показати, як ловити рибу, бо риби у водоймах нема. За їхніми словами, тут риба буде.

За словами Павла Дубровського, ставок у Травневому пережив свій перший повноцінний сезон спортивного рибальства. Майже дворічна робота групи ентузіастів принесла свої перші плоди й улови. Певно, більшість відвідувачів отримала задоволення від побачення із водоймою, задоволеними лишились і рибалки. Проте на досягнутому рибалки-спортсмени Городнянщини зупинятись не збираються. Планують чергове зарибнення ставка. Для чого збирають кошти від усіх небайдужих, хто хоче долучитись до шляхетної справи. Зв’язатись із ініціативною групою можна за телефоном 067 404 5885.

«Долею ставка опікується ініціативна група рибалок за схемою, за якою було свого часу відроджено озеро Циганське. Щоправда, в Травневому зробили особливий акцент на спортивності рибальства та дотриманні правил до дрібниць. Звісно, не всі відвідувачі сприйняли такі нововведення позитивно, проте згодом прийняли за норму виловлювати рибу тільки встановлених розмірів на відповідні снасті. На ставку вже навели лад, проте його відродження триває. Організатори не збираються зупинятися на досягнутому і планують ще чимало робіт, щоб ставок став не тільки улюбленим місцем відпочинку, а й своєрідною відправною точкою розвитку дбайливого ставлення рибалок до всіх водойм не лише Городнянщини, а й країни», – запевняє Павло Дубровський.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button