Життя громадЧEline.ТV

Піонер децентралізації: громада на Чернігівщини руйнує стереотипи про українське село (Відео)

Кіптівська громада діє вже п’ять років. Вона стала піонером у реформі децентралізації. За цей час у населених пунктах, що входять до неї, змінилося чимало. Наразі громада налічує 19 сіл. Рік тому приєднали чотири населені пункти. Однак після цього довелося знову вирішувати ті проблеми, які поставали перед громадою ще на початку децентралізації.

«Знову ті самі проблеми: знову школи, знову амбулаторії, дороги. І це треба робити. Для мене всі люди в громаді, хоч би де вони проживали, всі однакові. Вони всі мають однаковий статус – жителі громади. Їхні побоювання в тому, що коли доєднаємося, то будемо як пасинками, ми нікому не потрібні. Я хотів би сказати, що вони попередньо були нікому не потрібні, адже до такого стану, до якого вони зараз дійшли, це ж наскільки потрібно було не любити та не поважати своїх людей, які тобі дали повноту влади на цій території. Я маю на увазі голову сільської ради, секретаря, які там працювали»,- Володимир Кучма, голова Кіптівської територіальної громади.

Серед новоприєднаних – село Гальчин. Тут проживає близько сотні людей. Та дорога, яка веде до цього населеного пункту, раніше була в такому стані, що сюди навіть не хотіли везти хліб. Не так давно її відремонтували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині громада отримала рятувальну техніку на 11 мільйонів

«Дорога сьогодні зроблена до Гальчина, відремонтували там приміщення амбулаторії, зробили такий народний будиночок, де ми можемо приїхати з людьми поспілкуватися і лікар туди під´їде. У кожному селі насамперед треба зробити транспортне забезпечення. Треба, щоб були надані медичні послуги, лікар був чи приїжджала фельдшер. Обов’язково треба, щоб адміністративні послуги надавалися, для цього потрібне транспортне забезпечення. От у цьому напрямі й працюємо щоденно. Я вважаю, що за цей рік, який минув уже, жителі і Надинівки, і цих віддалених сіл у напрямку Хрещате – Гальчин відчули, що ми їх не забули. Але проблем там більше, ніж треба»,- Володимир Кучма, голова Кіптівської територіальної громади.

У громаді ставлять акценти на тому, аби забезпечити гідне медичне обслуговування для її мешканців. Особливо це актуально в часи пандемії. Однак реформа медицини, що розпочалася три роки тому, ставила за мету скорочення медзакладів, що не входили до мережі.

«Вимоги були… навантаження на один фельдшерський пункт – більше як 800 осіб мав фельдшер обслуговувати. А решта мали бути закриті. Розуміючи, що жителі громади не є молодими і мобільними, ми на сесії сільської ради ухвалили рішення про збереження цих медичних закладів за власний кошт»,- Володимир Кучма, голова Кіптівської територіальної громади.

Наразі громада власним коштом утримує три фельдшерські заклади.

«Ми за три роки дообладнали, або реконструювали, або ж капітально відремонтували чотири медичні заклади. Це Вовчак, Прогрес, Кіпті. Зараз займаємося чемерською лікарнею, хоча ми, можливо, і завершили б повністю її реконструкцію, але вона ще не передана з районної ради нам на громаду. Через це ми не можемо фінансувати. Це не наш об’єкт»,- Володимир Кучма, голова Кіптівської територіальної громади.

Наприклад, у Прогресі фельдшерський пункт упродовж останніх 15 років стояв без опалення. Вже три роки це сучасний заклад, у якому тепло і в якому працює аптечний пункт.

«У нас із 2007 року не було опалення централізованого, у нас опалювався тільки оцей невеличкий кабінет, тоді ми працювали вдвох. Всі маніпуляції в зимовий час проводили в цьому кабінеті. Зараз на роботу йдеш із задоволенням. Мені на відкриття після капремонту подарували скутер. Якщо є віддалені виклики, то обслуговування відбувається завдяки цьому скутеру»,- Галина Позняк, акушерка пункту здоров´я с. Прогрес.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Сосницькій громаді балони заправляють газом просто в селах

У фельдшерському пункті можна отримати низку послуг.

«Послуги надаються відповідно до статуту. Тобто це виконання лікарських призначень, ін’єкції внутрішньом´язові, підшкірні, а також встановлення внутрішньовенних інфузій. Вимірювання тиску, вимірювання рівня цукру в крові. Наразі актуальна тема вимірювання сатурації. Проводимо щеплення. Перев´язки, зняття швів, промивання вух. Все, що в моїй компетенції, я проводжу тут на місці»,- Галина Позняк, акушерка пункту здоров´я с. Прогрес.

Загалом у Прогресівському старостинському окрузі проживають 863 людини. Тут створена поліцейська станція, розміщена відремонтована опорна школа та сучасний дитячий садочок, який відвідують 25 дітей.

«Всі установи на нашій території приведені до такого порядку, що, мабуть, не гірше, ніж у місті. І ми дуже задоволені тим, що першими прийшли в об´єднання. Ми прийшли в об’єднання в 2015 році. У нас проводять роботи з модернізації системи водовідведення. Це було дуже болюче питання для нашого населеного пункту. У нас господарство давно розвалилося, уваги цьому ніхто не приділяв. Коли ми прийшли в об´єднання, то основними питаннями були водовідведення та водопостачання. Тепер у нас виконують ці роботи»,- Ірина Додатко, староста Прогресівського старостинського округу.

До того ж на території Прогресівського старостинського округу є інвестор. Це підприємство, що вирощує зелень. Завдяки цьому створюються робочі місця для багатьох мешканців: від студентів до пенсіонерів. А ще воно забезпечує додаткові надходження в громаду. Її голова Володимир Кучма каже, що робота з інвесторами має бути побудована таким чином, аби вони допомагали розвитку громади. За його словами, не варто ходити з простягнутою рукою, а треба вміти залучати інвестиції в громаду та налагоджувати прозору співпрацю.

«Щоб вчасно були сплачені податки, а це робота з керівництвом підприємств, які у тебе працюють на території. Треба завести спочатку цього інвестора, його треба знайти, йому запропонувати такі умови, щоб переконати його, що, крім як у тебе, в інших ти таких умов не отримаєш. А він повинен розуміти, що він заходить сюди і з повною відповідальністю ставиться до всіх тих проблем, які є в громаді, і вчасно сплачує належні податки»,- Володимир Кучма, голова Кіптівської територіальної громади.

Володимир Кучма також розповів, що цього року в громаді провели ревізію землі, яку орендують підприємства, аби ті не уникали сплати податків.

Освіта є пріоритетним напрямом у роботі Кіптівської громади, адже вона спрямована на дітей. Саме для них і розбудовують громаду.

«Спочатку треба було вималювати картину, скільки нам потрібно закладів освіти дошкільної та шкільної, щоб оптимально використати можливості. Сьогодні в нас працюють три навчальні заклади освітні шкільні. Це Прогрес, Чемер і Новий шлях. І чотири дитячі садочки в селах громади – новошляхівський, чемерський, кіптівський і прогресівський»,- Володимир Кучма, голова Кіптівської територіальної громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині облаштували місце для корисного дозвілля дітей і молоді

Начальник відділу освіти каже, що наразі сформована спроможна освітня мережа, що є ефективною з фінансового погляду. До того ж у навчальних закладах громади надають якісні освітні послуги. Випускники місцевих шкіл навчаються не тільки в українських, а й у закордонних вишах.

«У нас є середня наповненість класів, це 12,8, тобто майже 13 учнів, що є оптимальним для здійснення освітнього процесу. Також це оснащення закладів освіти сучасними навчальними засобами, адже це тепло і комфорт, але це ще й навчальне обладнання, яким вчителі користуються під час надання якісних освітніх послуг. Також було придбано кілька навчальних кабінетів природничо-математичного циклу»,- Станіслав Пузирний, начальник відділу освіти Кіптівської сільської ради.

Одна зі шкіл громади – опорна. Вона розташована в селі Прогрес. Сюди звозять дітей із різних населених пунктів.

«Це і вовківський старостат, підлісненський, красилівський, і з Кіптів. Підвіз дітей повністю забезпечений. Плюс ще: цього року придбали недавно ще один автобус, щоб підвозити діток із Хрещатого до новошляхівської ЗОШ. Чотири наших, а один із Хрещатого підвозить, а в нашій школі чотири»,- Ірина Додатко, староста Прогресівського старостинського округу.

«Зараз ми знаходимося біля такої опорної школи, на базі якої було реалізовано низку проєктів із формування сучасного освітнього простору. Це і безбар`єрність, це і сучасний харчоблок. Минулого року ми реалізували проєкт «Спроможна школа для кращих результатів», було зроблено капітальний ремонт і внутрішнє оснащення кабінетів»,- Станіслав Пузирний, начальник відділу освіти Кіптівської сільської ради.

Учні шкіл громади беруть участь в олімпіадах і конкурсах. Таку молодь тут підтримують. Було прийнято програму, в межах якої талановиті діти отримують стипендію сільської ради. Наразі вона становить дві тисячі гривень. Заохочують і вчителів, які готували цих дітей.

Варто зазначити, що із 392 школярів 162-х підвозять, і вони перебувають у закладі освіти з 9-ї ранку і до майже 16-ї години. Тому їм забезпечили збалансоване харчування. Школи та дитячі садочки тут уже активно переходять на систему ХАСП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Весільні, сюжетні та незвичні: в музеї на Чернігівщині зібрали унікальну колекцію рушників

Не оминають увагою і дошкільну освіту. Зокрема зараз завершують ремонтні роботи в кіптівському садочку. Діти мають сюди переїхати вже з дня на день.

«Це була стара школа. Заплановано було проєкт ще 6 років тому. Тепер завдяки програмі… ми потрапили до неї, і це приміщення школи реконструювалося під дошкільний заклад. Зі старого приміщення тут залишилися тільки стіни. Решта реконструйована. Також була збудована нова котельня»,- Катерина Орел, директор Кіптівського ДНЗ.

Тут створено харчоблок за новими вимогами, ігрову кімнату, спортивну залу, роздягальню, буфет і спальню. Повністю обладнаний санвузол. Передбачено умови для дітей з особливими потребами. До цього діти змушені були перебувати в приміщенні, де навіть не було підведених комунікацій. Реалізація проєкту коштувала сім мільйонів гривень. Це співфінансування державних коштів і бюджету громади. Подібний проєкт планують реалізувати й у Чемері, який нещодавно доєднався.

«Садочок там існує, діти там навчаються. Виявилося, що приміщення не комунальної власності, воно належить ДП «Укрспирт». Оскільки зараз це підприємство перебуває в процесі приватизації, тому, якщо приватизують завод, то приватизують усе майно. До комплексу майна належить і будівля садочка. Тому ми зараз намагаємося всіма способами порушити питання стосовно того, щоб приміщення цього садочка передали нам на баланс»,- Станіслав Пузирний, начальник відділу освіти Кіптівської сільської ради.

У перспективі – повністю завершити оформлення прогресівської школи. Тут планують зробити зовнішнє утеплення, перекрити дах й упорядкувати прилеглу територію. Хочуть зробити таку школу, яка не поступалася б міській, а може, була б і кращою.

До того ж у громаді діє програма оздоровлення дітей. Вона запрацювала цього року. Згідно з нею, бюджет сільської ради забезпечує 90% оплати путівок для дітей із родин, які опинилися у скрутних життєвих обставинах.

Культурна галузь у громаді також зазнає позитивних змін. Навесні цього року тут урочисто відкрили оновлену глядацьку залу в кіптівському будинку культури. Тут вдалося зберегти всю відповідну інфраструктуру, що є в громаді.

«Дуже багато зроблено вже ремонтів. Заведено тепло, сучасні приміщення. Також працюємо постійно над новими формами і на цьому етапі мріємо якнайшвидше створити центр культурних послуг. Це оновлені центри, з сучасним наповненням. Але наразі чекаємо підтвердження державного, щоб законодавчо це все було правильно»,- Ірина Дубік, начальниця відділу культури, сім´ї, молоді та спорту Кіптівської сільської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині виховують юних шумахерів

Тут запроваджують і проводять різноманітні фестивалі. Так, у 2019 році в Кіптівській громаді започаткували «Осінній фест».

«Другий рік, як ми започаткували фестиваль «Коронуємо громаду ми українським снопом». Тобто зберігаємо традиції не лише формування снопа, а й оновлюємо сучасні методики. Розповідаємо про великі здобутки малих міст. Є зацікавленість за теренами громади до цього фестивалю. Тому, можливо, на наступний рік він набуде ширшого масштабу»,- Ірина Дубік, начальниця відділу культури, сім´ї, молоді та спорту Кіптівської сільської ради.

Пишається громада і своїми футболістами, які демонструють високі результати.

«Ми дуже пишаємося, що в нашій громаді є не лише доросла аматорська команда, а й створена секція дитячо-юнацького футболу. З´явився у нас ініціативний тренер, який підняв за рік на відповідний рівень. Адже діти мають перемоги в обласних, всеукраїнських змаганнях. Пишаємося нашими футболістами, адже на десятому районному Кубку Чернігівського району доросла команда здобула друге місце. Команда «Єдність» теж із нашої громади. Вони цього року не заявлялися на район. Але ми проводили змагання і вони здобули свій черговий трофей та кубок»,- Ірина Дубік, начальниця відділу культури, сім´ї, молоді та спорту Кіптівської сільської ради.

У громаді працює свій Центр надання адміністративних послуг. Його створили у 2016 році.

«У нашому ЦНАПі надається 126 адміністративних послуг, послуги соціального характеру, реєстраційні послуги, місця проживання. Також нотаріальні послуги надаються секретарем на місці. По реєстрацію звертаються з усієї Чернігівської області. Це Ніжин, Чернігівський район, звертаються з Бобровиці по реєстрацію. Надання однієї послуги – від 10 хвилин до пів години. У нас є віддалені робочі місця в усіх старостатах і там знаходяться спеціалісти, які надають перелік послуг»,- Роман Юрченко, начальник відділу ЦНАП.

Кіптівський сільський голова Володимир Кучма впевнений, що громада – це той центр, який організовує і надає якісні послуги її жителям.

«Весь колектив, який працює в громаді, працює для жителів громади. У нас прекрасний колектив, у нас працюють молоді люди, фахівці. До речі, я дуже радий, що дехто за цей час один, два, три навіть виші закінчив. Коли я чую, що схвально відгукуються про нас, то розумію, що робимо правильно ці речі»,- Володимир Кучма, голова Кіптівської територіальної громади.

Така кадрова політика та щоденна плідна робота і дають розвиток громаді. Саме тому можна зробити висновок, що Кіптівська ТГ рухається в правильному напрямі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button