Життя громадЧEline.ТV

Життя громад: свій чемпіон світу з боксу, авіаційний «титан» і залізничний центр Чернігівщини (Відео)

Місто з майже тисячолітньою історією. Місто освітнього та культурного буму. Залізничний центр Чернігівщини. За розмірами та потенціалом друге в області після Чернігова.

«Ніжин є центром Ніжинської великої громади, що називається Ніжинський район. Це культурний, адміністративний, гуманітарний центр», — Анатолій Красносільський, голова Ніжинської районної ради.

«Місто Ніжин – це місто обласного значення. За розміром території та кількістю населення воно друге в нашій Чернігівській області після міста Чернігова, обласного центру», — Олександр Кодола, голова Ніжинської міської ради.

Населення Ніжина – приблизно 70 тисяч. Крім Ніжина, до однойменної громади входять чотири прилеглі села. Також це місто – районний центр. Кількість населення району – 240 тисяч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На шляху до Європи: селище на Чернігівщині перетворюється на Амстердам

Одне з перших, про що думаєш, згадуючи Ніжин, – це залізниця. Точніше, зручність розв’язки. Потяги з Ніжина ідуть у різні куточки області, країни, але найголовніше – до столиці.

«Місто розташоване в зручній логістичній зоні. Тому що тут пролягають деякі основні траси та один із головних напрямів «Укрзалізниці». Місто Ніжин має пряме сполучення з Києвом. Дуже багато поїздів, електричок», — Олександр Кодола, голова Ніжинської міської ради.

Ніжин славиться своїм культурним надбанням. Сприяє цьому вже згадана тисячолітня історія. Серед планів влади міста – зберігати свої духовні скарби на державному рівні.

«Місто Ніжин називають містом церков і соборів. Тому в нас є наполеглива мета створити на базі Ніжина державний історико-архітектурний заповідник, що об’єднав би всі ці заклади в єдину установу. І вони утримувалися б на державному рівні», — Олександр Кодола, голова Ніжинської міської ради.

Ніжин – місто інтелектуальне. Тут достатньо вишів різного «калібру». Багато з більш ніж сторічною історією. Крім славнозвісного університету імені Гоголя, це й агротехнічний інститут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Добрянка і Радуль – осередки старообрядництва на Чернігівщині

«Наш навчальний заклад має більш ніж 125-річну історію. Власне, ми перебуваємо в музеї навчального закладу, тут представлені всі ці основні віхи становлення. Від ремісничого училища у ХІХ столітті до сучасного стану», — Галина Македон, завідувач кафедри менеджменту Ніжинського агротехнічного інституту.

Тут маємо Музей хліба, присвячений цьому українському національному символу. Є й осередки патріотизму – музей «Гідності та пам’яті», потужна лабораторія.

Одним із головних своїх завдань у міській владі вбачають розвиток економіки Ніжина через залучення інвесторів.

«Виходимо на завершальну стадію, щоб цього року з’явився «Епіцентр» у місті Ніжині. Ми працюємо з відомими автозаправними станціями, брендами. За останній час нас відвідали з візитом дві міжнародні делегації. Приїжджав посол Швеції. І ми розпочинаємо співпрацю щодо розширення комплексу ТОВ «Баришівська зернова компанія», що працює в місті Ніжині, у вигляді елеватора», — Олександр Кодола, голова Ніжинської міської ради.

Також у Ніжині планується створювати нові латвійсько-українські підприємства. На часі – проведення міжнародного бізнес-форуму.

Розвивають у Ніжинській громаді й медицину. До прикладу, затверджена програма «Житло для лікарів».

«Фахівців недостатньо навіть у Ніжині. Тому отримання житла буде однією з переваг, щоб ми змогли залучити лікарів з інших регіонів, щоб отримати якомога більше медичних пакетів. І це допоможе у свою чергу одержати більше фінансування для нашої лікарні», — Ірина Грозенко, заступник Ніжинського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

До речі, має Ніжин і власну кузню медичних кадрів – профільний коледж. Юна зміна випромінює місцевий патріотизм і впевненість у своїх силах в умовах пандемії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя громад: у Березній на Чернігівщині створили віртуальну церкву (Відео)

«Ми готуємо фельдшерів і медичних сестер для нашої галузі. Звісно, важливі, тому що ми зараз на передовій», — Світлана Дудник, директор Ніжинського медичного коледжу.

«Нас готують і ми віримо, що саме ми – нове покоління, ми зможемо допомогти світу», — Юлія Швед, студентка 4 курсу Ніжинського медичного коледжу.

«Я в собі впевнена. Повністю. Я навчаюся в Ніжинському медичному коледжі. Я тут здобуваю прекрасні знання. Наші викладачі в нас вкладають усю свою душу, тому я впевнена у собі, у своїх колегах», — Вікторія Третяк, студентка 4 курсу Ніжинського медичного коледжу.

Активно долучається до розбудови Ніжинщини й депутат Верховної Ради від цього округу Валерій Зуб. Проєктів багато. Один із масштабних, що реалізується за підтримки народного депутата, – реконструкція приймально-діагностичного відділення міської лікарні.

«Держава вклала в це кошти. Зокрема й ми, депутати. Ми голосували за бюджет, відстоювали, щоб це відбулося. Повинні були ці відділення закінчити торік, але не встигли. Тому продовжили фінансування на цей рік. Щоб усе-таки це відбулося. Ми плануємо, щоб до травня місяця по всій Чернігівщині такі приймально-діагностичні відділення були відкриті», — Валерій Зуб, народний депутат України.

«Тут планується максимально згрупувати всі відділення. Усі лабораторії. Комп’ютерний томограф, цифровий рентгенапарат, щоб у найкоротші строки надавати допомогу людям, які звертаються до лікарні», — Володимир Чорненко, заступник медичного директора Ніжинської центральної міської лікарні.

Серед цікавинок Ніжина, по-перше, можна назвати «повітряну перевагу».

«Це єдиний авіаційний загін ДСНС на всю територію України і його база розташована саме в місті Ніжині. Наразі в ньому працює більше як тисяча осіб. За останні роки авіаційний загін отримав дуже суттєвий поштовх у своєму розвитку», — Олександр Кодола, голова Ніжинської міської ради.

Зараз у місті Ніжині створюється сервісний центр єдиної системи авіаційної безпеки України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя громад: у Коропі безкоштовно годують гарячими обідами самотніх стареньких

«Закуповуються останнім часом нові гелікоптери, які дислокуються саме в місті Ніжині, і тут буде сервісний центр для їхнього ремонту. Тут будують ангари для них, тут здався вже другий будинок – службове житло для працівників. І за останній час було набрано близько 200 висококваліфікованих працівників. Це і пілоти, і техніки, й інженери», — Олександр Кодола, голова Ніжинської міської ради.

На сьогодні авіаційний загін – основний платник податків до бюджету Ніжинської громади.

По-друге, Ніжин має свого чемпіона з боксу – Петра Іванова.

«Ніжин сьогодні славиться чинним чемпіоном світу з боксу», — Олександр Кодола, голова Ніжинської міської ради.

Цінуючи історію, Ніжин не боїться змінюватися на краще. Один з оригінальних проєктів – це дизайнерський план, за яким змінюватимуть, удосконалюватимуть благоустрій міста.

«Один із таких проєктів, наприклад, – дизайн-код міста Ніжина. Ми розширили архітектурний відділ, додали до нього людей. Сьогодні стоїть завдання – основні вулиці міста Ніжина… зробити їх чіткий план щодо фасадів, вигляду фасадів, кольорової гами, вигляду бруківки, парканів тощо», — Юрій Хоменко, секретар Ніжинської міської ради.

Ніжин – це місто, яке вже давно стало своєрідним брендом уже навіть не тільки на рівні області, а навіть на рівні країни чи світу. Ніжинська громада сьогодні – одна з найбільш самодостатніх в області та має прекрасні перспективи для економічного та культурного розвитку.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button