Життя громадЧEline.ТV

Життя громад: освіта майбутнього вже доступна в одній із громад на Чернігівщині (Відео)

Ще у 2016 році утворилася Носівська територіальна громада. За цей час тут відбулося чимало позитивних змін. Одним із найголовніших досягнень стало завершення будівництва загальноосвітньої школи №5. Її зведення не могли завершити більше як 30 років.

«Дуже довго чекали цю школу. Сюди ще повинна була йти я, але і моя дитина сюди вже не пішла. Уже закінчує 10-й клас. Зате хрещеник тепер ходить. Гарна, красива школа», — Катерина, мешканка м. Носівка.

Добудувати школу вдалося завдяки плідній роботі керівництва громади, залученню депутатів Верховної Ради та співпраці з владними структурами різних рівнів. Навчальний заклад передбачений для 520 дітей. Він працює з вересня минулого року. Кожен клас носівської школи обладнаний сучасними інтерактивними засобами. Завдяки цьому навчальний заклад може конкурувати навіть зі столичними школами. Про це говорять вчителі-практики, які мали досвід роботи у Києві, а зараз працюють у громаді.

«Ми тут маємо все, що нам потрібно для роботи. Дітям дуже подобається працювати з технікою. Вони наввипередки біжать до дошки. З інтерактивними формами їм дуже цікаво працювати. Це і тести, і практичні роботи», — Тетяна Богдан, заступник директора з навчальної роботи Носівського ЗСО І-ІІІ ст. №5, вчитель української мови та літератури.

«У закладі є інтерактивний тир. Це буде корисно дітям у контексті військово-патріотичного виховання та підготовка до «Джури». Інтерактивні панелі в нас працюють. До того ж вони обладнані сучасними програмами, що допомагають зробити навчання більш інформативним, цікавим, насиченим», — Олена Куїч, директор Носівського ЗСО І-ІІІ ст. №5.

За словами педагогів, основне завдання – зацікавити дітей навчанням. Однак тут приділяють неабияку увагу і дозвіллю малечі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині створюють умови для розваг сільських людей

«У нас дві інтерактивні підлоги. Це дуже допомагає організувати дозвілля дітей на перервах, на групах продовженого дня. Тому що діти значну частину свого часу проводять за іграми. А ігри в нас навчальні. Тому діти охоче беруть участь у них», —  Олена Куїч, директор Носівського ЗСО І-ІІІ ст. №5.

Усього в громаді 11 навчальних закладів. Із них 4 НВК, 3 садочки. Тут створено й інклюзивно-ресурсний центр.

«Це для діток з особливими потребами. І це дуже велика перемога, тому ми довго до цього йшли. У нас прекрасні, збудовані по-сучасному зали, в яких займаються діти, проходять навчання батьки. Там чудова команда, невелика – це директор із психологом і логопедом, яка працює», — Наталія Тонконог, начальник відділу освіти, сім´ї, молоді та спорту Носівської міської ради.

У громаді є 9 шкільних автобусів, щоб учні могли з комфортом доїжджати до закладів освіти. Парк постійно оновлюється.

Згідно з новою освітньою реформою, навчально-виховних комплексів уже не буде. У Носівській громаді до цього готові та проводять реорганізацію таких закладів. Наприклад, у Володьковій Дівиці розділили тамтешній НВК.

«Це в нас був НВК, але на сьогодні це заклад загальної освіти І-ІІІ ступенів. Це опорний заклад, який має в собі підрозділ, уже статут затверджений», — Наталія Тонконог, начальник відділу освіти, сім´ї, молоді та спорту Носівської міської ради.

«Зробили реконструкцію одного корпусу під дитячий садочок. По суті, реконструкція вже завершена, залишилося завезти меблі. Розрахований на дві групи в кількості 30-35 дітей. У цьому садочку ми плануємо старші групи. У нас є один садочок, ми там плануємо залишити молодші групи, а сюди переведемо старші», — Олександр Гаврилко, староста Володьководівицького старостинського округу.

«Обладнано буде майданчик. Їдальня вже в нас зроблена, відремонтована, я думаю, що дітям буде комфортно, і в майбутньому це буде наш плацдарм для перших класів. Ремонт повністю закінчено, розмальовуються коридори, приміщення будуть розмальовуватися. Замовлені меблі.  Санвузли вже закінчені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя громад: оновлена пожежна частина в Носівці тепер із сучасним автомобілем

Володькова Дівиця – це найбільше село Носівської громади. Восени минулого року тут відкрили нову амбулаторію, яка успішно працює та приймає хворих», — Валентина Вовкогон, директор ЗОШ І-ІІІ ст. у с. Володькова Дівиця.

«Попередній будівлі амбулаторії вже було понад 130 років і вона була непридатна для використання. Будівництво нашої амбулаторії коштувало: державний бюджет – 6,5 млн і 1 млн 900 – співфінансування громади. Плюс 600 тисяч – на обладнання та меблі. Є в нас стоматолог, сімейні лікарі, мінілабораторія працює», — Олександр Гаврилко, староста Володьководівицького старостинського округу.

«І крісла гінекологічні ми отримали всі нові, ліжка нові. У лабораторії новий апарат для сечі та крові. Кардіограф новий. Нова амбулаторія, обладнання та сили. Ми не замерзаємо. В попередній мерзли і ми, і хворі, які крапалися. Приходили з гіпертонією, а йшли з бронхітом. А тут значно краще», — Раїса Кожухівська, медична сестра Володьководівицької амбулаторії.

У Володьководівицькому старостинському окрузі також створена пожежна частина, яка обслуговує села, що до нього входять. Голова громади каже, що пожежну охорону організують і у Держанівському окрузі.

«Ми плануємо створити пожежну охорону або в Іржавці, або в Адамівці, або в Держанівці. Зараз вивчаємо це питання, тому що потрібне приміщення, яке в подальшому буде опалюватися, наберемо пожежну команду, будемо її утримувати. Тому що відстань 25 кілометрів до найвіддаленішого населеного пункту – це в Держанівці», — Володимир Ігнатченко, носівський міський голова.

Допомогу від громади постійно отримує пожежна частина, що розташована в самій Носівці.

«Завдяки спільним зусиллям була виділена громадою субвенція, за рахунок чого зроблена пожежна частина, в’їзні ворота розширені для отримання техніки, яка могла б зайти в підрозділ. Можливості тоді не мали, тому що вона зовсім іншої модифікації. Завжди існує тісна співпраця, допомагають із усіх питань», — Володимир Вихор, начальник пожежної частини № 17 ДПРП УДСНС.

Для підприємства «Носівка-Комунальник» придбали нову техніку, що обслуговує всю громаду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Патріотичний солом’яний ведмедик уже пів року радує жителів і гостей Гончарівської громади (Фото)

«Коли була створена громада, то за підтримки держави нам було придбано новий сміттєвоз МАЗ на базі шасі 5340. Також автотракторна техніка. Трактор на базі МТЗ-82, який ми передали у Володькову Дівицю. Також ми придбали подрібнювач гілок, піскорозкидач дорожньої суміші. Закуповуємо нове обладнання: косарки. Також придбали підвісне обрання для тракторів. Це дві косарки «Віракс-16», — Олег Пустогар, в.о. керівника КП «Носівка-Комунальник».

У Носівській територіальній громаді працюють і над створенням умов для активного дозвілля її жителів.

«Ми побудували три футбольні мініполя для діток, які займаються цим видом спорту. На території спортивного закладу у 2017 році побудували хокейний майданчик, який активно використовувався», — Володимир Ігнатченко, носівський міський голова.

«По вечорах збиралися, проводили мінітурніри з хокею. Приходили родинами, не тільки діти, а й бабусі, дідусі з онуками», — Микола Тертишник, директор Носівської спортивної школи.

На території Носівської спортшколи також облаштовано сучасний футбольний майданчик. Його відкрили у 2018 році.

«У 2017 році ми зробили проєктно-кошторисну документацію. Тоді подали на ДФРР. Нас внесли в програму будівництва футбольних майданчиків по Україні. Там було співфінансування ДФРР і міської ради. Унавчальний процес… там займаються діти, а щовечора туди приходять жителі нашої громади і займаються теж», — Микола Тертишник, директор Носівської спортивної школи.

З освітленням футбольного майданчика допомагали меценати та місцеві спортсмени. Також на стадіоні спортшколи в межах державної програми хочуть оновити бігові доріжки та відремонтувати трибуни. Вже зроблено проєктно-кошторисну документацію.

«Якщо все буде благополучно, то цього року буде реалізовано цей проєкт. Він коштує 8,5 мільйона. Весною, літом, восени приходять люди і відпочивають на нашій базі. Також громада закупила ролики і будемо видавати всіх охочим дітям», —  Микола Тертишник, директор Носівської спортивної школи.

Минулого року в Носівці розчистили майже кілометр руслового ставка. Тепер планують облаштувати прилеглу територію, створити парк. Також громада стала першою в області, де функціонує спеціальний транспорт, що надає послуги людям з обмеженими можливостями. Не забувають і про якісне надання адмінпослуг. Для цього в приміщенні Носівської міської ради створюють ЦНАП.

«Ми побудували ЦНАП. Ми отримали обладнання, його налаштовують, уже приїхали. Вже у квітні-травні ми відкриємо ЦНАП на першому поверсі. Люди не будуть ходити по поверхах. Там буде електронна черга. Здали документи і потім їм скажуть, коли їх отримати», — Володимир Ігнатченко, носівський міський голова.

Володимир Ігнатченко каже, що аби розвивати громаду, необхідно стукати в усі двері. Та найголовніше – це командна робота на рівні міської обласної та Верховної рад. Тільки так Носівській громаді вдається досягти високих результатів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button