Життя громад

Життя громад: вектори розвитку Остра та сіл

У нинішній непростий час, коли українці воюють за свою державу, важливо не лише вибити ворога з нашої землі, а й розвивати українські території в тилу і там, де відносно спокійно. Бо економічний чинник дуже важливий для України, зокрема для її майбутнього.

На щастя, на Чернігівщині є території, що не постраждали від воєнних дій, зокрема Остерська громада. Її голова Леонід Мисливець розповів, як нині живе ця громада, про виклики та завдання, які вдається реалізовувати.

Бюджет і ремонти

Бюджет на нинішній 2023 рік ми прийняли відповідно до наших бюджетних розписів. І прийняли Програму соціально-економічного розвитку громади на 2023-25 роки. Ця програма вже підтверджена фінансово, бо мали залишки коштів на 1 січня нинішнього року. Із врахуванням цих залишків і була розроблена програма. Зокрема визначилися з об’єктами для поточних і капітальних ремонтів. Майже всі вони – комунальної форми власності. І всього – приблизно 50 об’єктів.

Зупинюся на основних. Насамперед це заклади освіти. На Остерський ліцей №1 передбачено 5 мільйонів гривень; в Остерському ліцеї №2 заплановане будівництво блочно-модульної котельні. Поточні ремонти в дитячому садку «Оленка» коштуватимуть 500 тисяч гривень. На дитячо-юнацьку спортивну школу передбачено 150 тисяч гривень, це тільки на закупівлю інвентарю. А взагалі на цей об’єкт – 350 тисяч гривень. На поточний ремонт будинку творчості дітей та юнацтва заклали 500 тисяч гривень, на музичну школу – 120 тисяч гривень, Євминківський ліцей – 220 тисяч гривень, Крихаївський – 450 тисяч.

Не оминули увагою заклади культури. Зокрема в Остерському міському будинку культури дах – у критичному стані. Тож виділено 2,5 мільйона гривень на вирішення цієї проблеми.

Уже проведений тендер і почалися роботи на водогоні в місті Остер. Це реконструкція і капітальний ремонт колодязів та прокладання нової лінії водопостачання.

Згідно з тендером, уже встановлено дитячі майданчики, а їх 14, по населених пунктах – у місті Остер, а також у селах, де є дітки.

Програмою соцекономрозвитку передбачений комплексний план просторового розвитку території громади – це проведення топографічної та геодезичної зйомки – майже 2,5 мільйона.

У 2021 році надійшли кошти з державного бюджету за інтернет-субвенцією, але з огляду на те, що тендер у 2021 році не відбувся, а в 2022 році зрозуміло, яка була ситуація, то нині ми дофінансували 430 тисяч на цю програму інтернет-субвенції. Завдяки чому передбачене підключення об’єктів соціальної сфери до інтернету в селах Пархимів і Котів.

Із надходженнями до бюджету в нас усе добре, я не буду називати цифри. Але показники, які запланували на цей рік, перевиконуються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські сапери продовжують розмінування деокупованих територій

Допомога ЗСУ та вшанування пам’яті полеглих Захисників

На підтримку наших Збройних Сил перераховуємо великі суми. Практично бюджет 2021 року ми вже цьогоріч, за два квартали, віддали на цю потребу. Тож ЗСУ ми підтримуємо.

Багато людей із нашої громади пішли до армії захищати нашу країну – добровольцями і через військкомат за повістками. На жаль, є загиблі. Із 2015 року загинули 19 наших жителів, які проживали, народилися в місті Остер та поховані в нас на території громади. Тому ми спільно з військовими нині опрацьовуємо проєкт будівництва меморіалу на честь загиблих воїнів. Вважаю, через тиждень-два нам подадуть проєкт на узгодження. Якщо все буде добре, надалі відбудеться експертиза проєкту, тендер. І десь посеред вересня маємо розпочати будівельні роботи.

Благоустрій і спецтехніка

Відбувається випилювання аварійних дерев у населених пунктах громади – 348 дерев. Це відповідно до заяв жителів громади, окрім того, випилюють дерева на кладовищах. За тендером прийшли 1,2 мільйона гривень на ці потреби. Огорожу кладовищ цьогоріч майже закінчили. 600 тисяч гривень було заявлено на тендер і роботи вже на фінішній прямій.

Закупили ми трактор для обслуговування тротуарів і сміттєвоз на 16 кубів, що допомагає вивозити нам сміття з віддалених населених пунктів за замовленням старост. Зараз закуповуємо бочку для підвозу води, на тендері і два причепи для нашого ЖКГ.

Закінчуємо огорожу міського стадіону.

Будівництво, капітальний ремонт і реконструкція доріг.

Насамперед маю на увазі дороги з ґрунтовим покриттям, де прокладатиметься асфальтне покриття. Окрім того, цьогоріч виконуватимуть поточний експлуатаційно-ямковий ремонт по місту Остер і по Бірківському старостинському округу. Адже там проходять маршрути нашого шкільного автобуса. Дороги по Бірківському старостинському округу – на балансі обласного управління капітального будівництва, але нині там створилося нове підприємство, якому передаватимуть ці дороги. То ми передбачили два мільйони гривень на співфінансування ремонтів цих доріг. Також по місту Остер і практично по всіх населених пунктах здійснюватимуть грейдерування  вулиць із ґрунтовим покриттям.

Освіта

У нас чотири навчальні заклади, з них два – у сільській місцевості, Євминський і Крихаївський. Ці заклади були на дистанційному навчанні. Остерський ліцей №2 теж на дистанційному навчанні. А ліцей №1 має відремонтоване й облаштоване укриття. Перша черга – на 350 дітей і друга черга – на 800 дітей. Тобто практично на 1100 дітей укриття в нас готове. Приїжджало обласне керівництво і ми наше укриття показували. Усі були задоволені. Там встановлена вентиляція, біотуалети, туалети звичайні для хлопчиків і для дівчаток, є душова кабіна, вентилятори. Навіть для першокласників ми занесли ліжка. Не виключено, що дошкільнята з дитсадка, якщо батьки дадуть згоду, під час повітряної тривоги туди переходитимуть.

Ми ще придбали два шкільні автобуси. Третій шкільний автобус плануємо придбати за рахунок програми «Шкільний автобус» у співфінансуванні, яке надходитиме з державного бюджету. Про це була розмова з керівництвом області. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині є школа, побудована з цегли ручної роботи (Фото)

Охорона здоров’я

Створюємо центр первинної медико-санітарної допомоги, який буде підпорядкований Остерській міській раді. На це передбачено півтора мільйона гривень. Передбачені кошти на ремонт даху (заміну покрівлі на металопрофіль) Євминківської амбулаторії.

Перспектив для нашої лікарні як такої нема, але ми запланували капітальний ремонт. Нині вже закінчуємо рентгенкабінет і цьогоріч буде закуплений новий рентгенапарат, бо старий у нас практично вийшов із ладу, йому вже понад 30 років.

Окрім цього, передбачено півмільйона гривень на закупівлю житла для медичних працівників.

Ми дофінансовуємо сусідню Козелецьку громаду, зокрема Козелецьку ЦРЛ. Виділяємо два мільйони гривень на капітальний ремонт адміністративного приміщення та хірургічного відділення із ліфтом. Річ у тім, що Козелецька ЦРЛ у колишньому Козелецькому районі була і є основною. Я вже згадував, що в нас є своя лікарня, але бракує лікарів. І в нас вони мають лише амбулаторний пакет. Тому багато наших людей їздять до Козельця на лікування. Ми домовилися з колегами із колишнього Козелецького району – Деснянською, Кіптівською і Козелецькою громадами, – що допоможемо зі співфінансуванням капітального ремонту відділень лікарні. Я так зрозумів, що тендер щодо цього вже проводиться. Вважаю, що через місяць розпочнуться ці роботи.

Правопорядок

Хочемо, аби був у нас поліцейський офіцер громади. Приміщення, де плануємо розмістити поліцейську станцію, найближчим часом передадуть на баланс громади. То будемо проводити поточні ремонти, а наш офіцер поїде на навчання, після чого вже працюватиме.

Культурні заходи

Потрошку відбуваються, переважно вони спрямовані на підтримку ЗСУ. Зазвичай це благодійні концерти для наших захисників.

А загалом нині всі думки наших людей – про мир і скорішу українську Перемогу. Якнайшвидшої нашої Перемоги одне одному бажаємо.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Леонід Мисливець

Ще статті по темі

Back to top button