206 округПолітика

Про що мовчать піар-аси Микитася, або Чому змагання на 206-му окрузі втратили сенс

Виборча кампанія в Чернігові вже позначена низкою характерних ознак та особливостей. І вони не дають приводу вважати, що перегони відбуваються чесно та прозоро.

По-перше, перегони вирізняються відсутністю яскравих місцевих лідерів, відомих і поважних у місцевій громаді. Учасники, які нині на слуху в 206-му, є або столичними гастролерами, або не мають у Чернігові політичної ваги.

По-друге, серед зареєстрованих кандидатів немає жодного, хто представляв би реальну програму розвитку регіону і був би готовий узяти на себе відповідальність перед громадою за її реалізацію.

У кампанії взагалі відсутнє змагання програм. Кандидати тиражують загальні гасла, не обтяжуючись конкретними проектами чи програмними засадами.

І третя особливість полягає в тому, що ці вибори очікуються найбруднішими за останні роки, з огляду на неприховану ставку фаворитів на тотальний підкуп.

Навіть у попередніх скандальних перегонах на кшталт протистояння Корбана – Березенка та Соколова – Атрошенка ідеологічна складова відчувалася сильніше, аніж сьогодні. Хоча й тоді все одно перемогли підкуп, маніпуляції, чорний піар та адмінресурс.

Про кримінальну природу масових дарунків виборцям

Відколи екс-мер Чернігова Олександр Соколов відмовився брати участь у кампанії, серед претендентів не залишилося місцевих важковаговиків, спроможних вести з громадою зважений змістовний діалог. Інші діячі замість діалогу готують схеми «засівання» округу або займаються самопіаром із розрахунком на наступні вибори.

На експертному рівні практично неможливо аналізувати програмні тези жодного з кандидатів, найбільш помітних у кампанії. Складається враження, що програми писали, щоб здати їх до ЦВК і забути. Адже замість програмних змагань у Чернігові відбувається кастинг оптовиків-закупників голосів, де визначають найбільш агресивного та заможного ритейлера.

Біржовий тренд задає найактивніший скупник голосів на чернігівському ринку – скандальний київський забудовник Максим Микитась. Він охопив виборчою сіткою максимально широкі верстви населення, прагнучи здобути їх лояльність. Але тут він отримав кілька дошкульних ударів. Після масового звезення дітей на мультик «Перната банда» ця ідіома влучно приліпилася до команди самого Микитася.

Відтак, після встановлення дитячих майданчиків та іншої реклами для дітей Микитась значну частину бюджету спрямував на відкатану технологію – роздачу продуктових пайків нужденним чернігівцям. Чай, згущенку та гречку від Микитася в Чернігові роздають рясно і без будь-яких застережень з боку правоохоронних органів чи ЦВК, з огляду на явно корупційну природу «дарунків».

До речі, проектом дитячих майданчиків Микитась порушив гегемонію на цьому ринку представника «Батьківщини» Валерія Дубіля, який традиційно виступає на виборах із «програмними засадами» про гірки й гойдалки.

Вочевидь, фінансові можливості його та Микитася настільки нерівні, що Власенко – підопічний Дубіля – встановив нині лише одну гойдалку в Красному. Він тепер безкоштовно бігає з дітьми в різних естафетах і турнірах, знайшовши менш затратний і більш корисний для здоров’я піар.

Про те, чому жодні обіцянки чернігівській громаді не будуть виконані

Більшість кандидатів у 206-му окрузі розмовляють із громадою гаслами замість пропонування програмних дій, які вони робитимуть, коли стануть депутатами. Аби в цьому переконатися, достатньо оглянути місцевий агітпроп.

Кандидат від об’єднання «Самопоміч» Олександр Кириндась обіцяє підтримувати законопроекти про «Продовольчу та енергетичну безпеку країни», «Розвиток сімейного типу господарювання, кооперативного руху та сільського туризму» тощо.

Кириндась, напевно, не замислюється, що розмовляє з чернігівцями інопланетною говіркою, оскільки люди чекають від потенційного парламентського представника зовсім іншого. Натомість від таких обіцянок чернігівцям ні холодно, ні жарко.

Микитась у своїх агітках кинувся в інші крайнощі, обіцяючи перетворити Чернігівщину на область, що може стати «зразком якості життя для всієї держави». Він також обіцяє «вільний доступ до культурної спадщини Чернігівського регіону та всієї країни з використанням класичних і сучасних технологій поширення інформації».

Яким чином Микитась збирається перетворити споконвіків дотаційну Чернігівщину на зразкову область, він не пояснює і ніколи не пояснить. Адже такі обіцянки абсурдні і виконати їх неможливо. Навівши нині модну футбольну аналогію, зазначимо, що грають у футбол усі, а виграють німці, іспанці чи бразильці.

Так само і дотаційний Чернігів наразі не може стати Монако. Хоча якість життя в місті відчутно підвищити можна, аби згодом вже говорити про його соціально-економічний розквіт.

Але для цього людям треба казати правду, ставити реальні цілі та відповідати за їхні досягнення. Але це – приклад відповідальної політики. Натомість у згаданому випадку бачимо порожні обіцянки та відсутність намірів їх виконувати. Фактично йдеться про спробу купити за рахунок чернігівців квиток в один кінець, який громада має виписати черговому заїжджому аферисту.

Про те, чому у ЦВК зареєстровано двійників кандидатів

Конкретні зобов’язання, взяті кандидатом у програмі, приводять до конкретних дій, які треба виконувати, які потребують звіту, за якими громада може судити про порядність і дієвість свого обранця. Натомість лозунги чи гасла струшують повітря, не маючи жодної політичної ваги. Вочевидь, кандидати усвідомлюють програмні прогалини та намагаються компенсувати їх, щоразу випинаючи свою «людськість».

Приміром, піар-аси Микитася, шукаючи пояснення раптового десантування свого клієнта на Чернігівщину, зробили ставку на його тещу – Валентину Красножен, яка родом із Ріпкинського району. Фактично Микитась організував перший на цих перегонах сімейний піар-підряд.

Його теща в інтерв’ю, розджинсованому місцевими ЗМІ, на повен зріст розхвалює виборцям зятя. Певна річ, жінка не розказує про його спроби забудувати територію реактора в Києві чи про шкуродерів-тітушок, які калічили людей на будівельних майданчиках зятя. Вона, напевно, цього й не знає. А тому обмежилася просто піар-картинками з вітрини публічного життя Микитася.

Щодо бруду, який уже вилився на цих виборах і ширитиметься далі, очікування експертів найгірші. Про це свідчить і поява перших виборчих клонів. ЦВК уже зареєструвала Дубіля Валерія Володимировича – двійника місцевого очільника Батьківщини, Олександра Соколова – майже повного тезка екс-мера, який відмовився балотуватися, і Микитася Євгена Вікторовича – тезка скандального забудовника Микитася.

Першого, явно, зареєстрували, аби зменшити показники офіційного кандидата від «Батьківщини». Щодо Соколова – то захід на упередження на випадок, якщо справжній екс-мер зненацька вирішить балотуватися.

А клон Микитася з’явився, аби ніхто не подумав, що за цією технологією стирчать вуха справжнього Микитася. Але точну відповідь на це запитання мають лише піар-аси скандального забудовника.

На думку координатора громадського спостереження у Чернігівській області Святослав Бабіля,  виборча кампанія по 206 округу не відрізняється прозорістю, не має яскравих місцевих лідерів та реальної програми розвитку регіону.

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. Как победил атрошка так и сейчас пітаеться победить Микитасик , с помощью схем подкупа манипуляций и админ ресурса, и самое печальное что кроме планов застроить чернигов так же как киев, у домовичка действительно больше нет никакого плана, одни лозунги и популизм написанній его пиарщиками

  2. Правильная картинка к статье — понаехали всякие столичные мажоры и рассказывают, что лучше других знают, как сделать наш округ лучше! Знаем мы таких. Микитасю нужно только одно — расширить свой общий с Атрошенком строительный бизнес на Чернигов! Вот он и примчался на помощь Владу…. ((((((

  3. Ладна площадки — это дело привычно, а домовичок этот?! Вообще, Микитась такие способы пиариться находил, что диво даешься. Чего только стоило его появление на перезахоронении воинов ВОВ! Ужасный пример человека, у которого не осталось ничего святого. Не смотря на все фильмы, истории про отца-героя и липовую тещу, которая»душу не чает в зяте», Микитась был и остается человеком беспринципным и низким. Таким возможно должен быть успешный делец, но не депутат нашего округа.

Back to top button