Кримінал

Вбивцю військовослужбовця засуджено до 11 років ув’язнення

Військова прокуратура Чернігівського гарнізону Центрального регіону України забезпечила процесуальне керівництво та професійне підтримання публічного обвинувачення у кримінальному проваджені за фактом умисного вбивства військовослужбовця, тобто за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України «Умисне вбивство».

Встановлено, що 17.01.2017 року у військовослужбовця військової служби за контрактом К., виник конфлікт із співслужбовцем, який закінчився бійкою, в результаті якої останній отримав черепно-мозкові травми, несумісні з життям. Вбивство було вчинено з мотивів відмови потерпілого передати грошові кошти обвинуваченому для розрахунку з третьою особою, якій обвинувачений та потерпілий заборгували.

Підозрюваного у вбивстві було знайдено практично «по гарячих слідах» і одразу взято під варту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За вбивство жінки – довічне позбавлення волі

Проте як в ході досудового розслідування, так і в ході судового розгляду обвинувачений К. категорично заперечував свою причетність до вбивства, не визнавав власної вини та висував різноманітні версії розвитку подій. Зокрема про те, що вбивство вчинив його знайомий, який раніше вже відбував покарання за подібний злочин. Також намагався звинуватити у причетності до вбивства свою співмешканку та іншого свого знайомого.

В результаті скоординованої і кропіткої роботи слідчих та прокурорів у провадженні, були отримані докази вини обвинуваченого, забезпечено їх подання та аналіз. Зокрема, слідством встановлені та допитані свідки, які прямо вказали на причетність обвинуваченого до вбивства. Виявилось, що обвинувачений звертався до третіх осіб за допомогою у приховуванні тіла вбитого та знищення слідів злочину.

З огляду на тяжкість злочину, було зроблено обвинуваченому психолого-психіатричну експертизу, висновки якої також вказували на його провину.

Крім того, фахівці проаналізували висновки судово-медичної та генетичної експертиз, що викривали саме обвинуваченого К. у вчиненні вбивства. Також в рамках проведення негласних слідчих дій слідство витребувало дозвіл суду на отримання даних щодо часу та місцезнаходження затриманого в момент вбивства, чому допомогла  прив’язка до базових станцій стільникового зв’язку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вбивство власної дитини: подробиці моторошної трагедії на Срібнянщині

Для довідки, процес деталізації дзвінків — це отримання інформації про певні дії власника сім-карти телефону. Така інформація надається за офіційним запитом правоохоронних органів після рішення суду оператором мобільного зв’язку і містить, як правило, наступні дані:

—                    тип дії, тобто вхідний чи активний дзвінок, а також вхідні чи вихідні смс, ммс;

—                    дата і час дії;

—                    номери телефонів, на які дзвонив абонент або з яких дзвонили абоненту, а також номери, на які були відправлені, або з яких були отримані смс;

—                    тривалість розмов;

—                    приблизне місцезнаходження абонента в момент будь-якої активності його телефону.

Проводилися також і інші слідчі дії.

В ході підтримання публічного обвинувачення військова прокуратура надала неспростовні докази причетності військовослужбовця К. до вказаного злочину, з огляду на які суд виніс йому обвинувальний вирок, за яким обвинувачений був визнаний винним та йому призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 11 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неповнолітнього чернігівця засудили до 12 років за подвійне вбивство

21.03.2018 року Апеляційним судом Чернігівської області вирок суду першої інстанції було переглянуто за апеляційною скаргою обвинуваченого.

Під час апеляційного розгляду військовою прокуратурою наведено суду комплекс доказів, які беззаперечно доводять вину обвинувачуваного у вчиненні злочину та спростовано всі доводи сторони захисту щодо його невинуватості.

Таким чином, за принципової позиції публічного обвинувача – прокурора військової прокуратури Чернігівського гарнізону Центрального регіону України, повністю доведено законність рішення суду першої інстанції та обгрунтованість призначеного судом покарання за скоєний злочин.

Апеляційну скаргу обвинуваченого суд залишив без задоволення,   вирок Чернігівського районного суду залишено без змін. Наразі вирок набрав законної сили та підлягає виконанню.

Джерело: прес-служба військової прокуратури

Центрального регіону України

Ще статті по темі

Back to top button