Чоловічий клуб

Батальйон «Айдар» – символ нескореної Луганщини

Як і в інших областях (за винятком Донецької та Автономної Республіки Крим), у Луганській на початку травня почалось формування 24-го батальйону територіальної оборони.

Однак місцевих добровольців було небагато – на 8 травня було тільки 16 осіб, і тому було вирішено залучити учасників Майдану. Так, після прибуття колони легковиків із Києва на 10 травня батальйон налічував 100 осіб.

Тоді ж була сформована структура батальйону:

  • підрозділ «Холодний Яр», що складається переважно з уродженців Черкаської області;
  • рота «Захід» (командир Лапін Ігор Олександрович «Зола»);
  • афганська рота (командир «Івжик»);
  • волинська рота (командир «Тайм»);
  • автовзвод (командир «Рембо»);
  • золота рота (командир Піскіжов Олександр (позивний «Італієць»).

wS1pdBKEGxAДевіз на момент створення – «Ми прийшли перемогти і розійтися по домівках!». Згодом на шевроні з’явився новий девіз: «З нами Бог!» З часом з`явилась назва «Айдар» – від луганської річки.

Завданнями батальйону було патрулювання доріг Луганщини, операції з виводу цивільного населення з окупованих територій, розвідка, коректування вогню та інші окремі штурмові завдання, звільнення населених пунктів від бойовиків у взаємодії з підрозділами Збройних сил України.

Батальйон проявив себе у боях за північні та центральні райони Луганщини. Під час президентських виборів забезпечував порядок на виборчих дільницях Старобільщини, зокрема під Новоайдаром.

Серед інших помітних подій відомо, що «Айдар» брав активну участь у визволенні міста Щастя, яке 14 червня 2014 року перейшло під повний контроль української влади. Під час звільнення Щастя, за даними батальйону «Айдар», за підсумками спецоперації ліквідовано 58 бойовиків.

17-18 червня батальйон провів кілька військових операцій, не узгоджених із керівництвом АТО.

15 липня бійці батальйону виявили в районі селища Металіст Луганської області у замаскованому бункері та затримали 18 терористів із спецпідрозділу «Дон», які охороняли військову частину. Також цього дня на дачі народного депутата від КПУ, що в селі Стукалова Балка під Луганськом, бійці батальйону виявили арсенал зброї і боєприпасів.

20 липня розвідники «Айдара» увійшли до міста Рубіжного та вступили в бій із сепаратистами, знищили один із п’яти ворожих броньованих джипів. Після прибуття 51-ї бригади батальйон прорвався до Сєвєродонецька.

Також бійці «Айдару» обійшли зі сходу та відрізали від підтримки бойовиків із боку Донецька-Дебальцевого-Алчевська селища Олександрівськ і Ювілейне. У ході боїв було знищено розрекламоване сепаратистами бандформування «Восток», що контролювало селище та вело обстріл Луганська з поля місцевого стадіону «Шахтар». Батальйон також зазнав втрат – загинули п’ятеро бійців. Батальйон не відступив і дочекався підмоги, після чого продовжив наступ на Георгіївку.

Бійці закріпились на трасі Луганськ – Лутугине в районі моста через річку Вільхівку й деблокували аеропорт. Наступ колони бойовиків, які вирушили з Лутугиного, відбили «айдарівці» та десантники з 80-ї окремої аеромобільної бригади.

21 липня пішим маршем і на легкових машинах батальйон перерізав магістраль, зайняв оборону та, дочекавшись підходу мотострілків і танків, рушив далі на південь. Цього дня бійцями батальйону був затриманий один із помічників міністра оборони самопроголошеної держави Південна Осетія Тамерлан Єналдієв.

Протягом 20-27 липня бійці батальйону звільнили п’ять населених пунктів, три автомагістралі й одну залізничну лінію. Водночас «Айдар» зазнав значних втрат – так, у ніч проти 28 липня загинуло 12 і поранено 10 бійців батальйону.

У вереснi 2014 року 24-й БТрО був переформатований у 24-й окремий штурмовий батальйон «Айдар» Сухопутних військ Збройних сил України.

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. Этот «айдар» сраные головорезы, фашисты, убийцы, насильники и мародёры… Этих подонков можно даже в плен не брать, а расстреливать на месте, невиновных там нет!!! Они все понесут заслуженное наказание!

    1. а вы даже по украински вспомнили как читать или просто картинки смотрели?

      1. В Луганской Народной Республике украинский язык согласно конституции является вторым государственным языком… У нас украинский знают все! Или вас что то другое беспокоит?!

Back to top button