Чоловічий клуб

Ударні безпілотники родом із Чернігова

Сучасна війна – це війна технологій, причому чималу роль у цьому відіграє безпілотна авіація.

До початку війни на Донбасі таких апаратів на озброєнні української армії не було – спроби закупити апарати в Ізраїлі завершилися сумно – один розбили, а ще два так і згнили на складах, оскільки звільнився єдиний оператор-навідник.

Із початком модернізації армії дійшла справа спершу до розвідувальних, а нині й до ударних апаратів. Причому останні виготовлятимуть (або вже виготовляють) у Чернігові.

27 квітня 2016 року під час показу Президенту України Петру Порошенку нового озброєння і техніки для Збройних сил України в селищі Дівички Київської області в експозиції ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів» (ПАТ «ЧеЗаРа») був продемонстрований малий безпілотний літальний апарат Warmate розробки та виробництва польської приватної компанії WB Electronics SA.

Відповідно, до представленого під час заходу презентаційного плаката виробника виробництво легкого ударного БПЛА Warmate планується почати з 1 липня 2016 року (угода з польською фірмою підписана 18 березня 2016 року). Warmate є зразком популярних останнім часом у світі ударних БПЛА – «камікадзе» одноразової дії.

За даними фірми-виробника, цей мініатюрний БПЛА вагою 4 кг з електродвигуном і складним крилом може оснащуватися бойовою частиною вагою 0,7 кг двох видів – кумулятивного ГК-1 (бронебійність 100-120 мм) або осколкового GO-1 (крім ударної частини, містить 300 грамів тротилу).

При цьому дальність польоту становить до 10 км, час баражування – до 30 хвилин, максимальна швидкість – до 150 км/год. Наведення – командне оператором із пульта управління. Згідно з польськими даними, запуск проводиться пневматично з контейнерної пускової установки – як переносної однозарядної, так і тих, що возяться, 21- і 40-зарядних.

Цікаво, що до теперішнього часу представники WB Electronics повідомляли про продаж БЛА Warmate тільки в дві країни Близького Сходу (Україна в цих операціях не фігурувала).

Таким чином, можемо з повною відповідальністю казати, що на озброєнні ЗСУ вже з’явився ударний БПЛА з дуже вражаючими характеристиками, і через якийсь час ми з великою ймовірністю почуємо про перемоги «донецьких партизанів» у тилу ворога…

Ще статті по темі

Back to top button