Чоловічий клуб

Компактний «Гоблін»

У 80-х роках ХХ століття в Сполучених Штатах Америки був розроблений тип вогнепальної зброї – складаний пістолет-кулемет для прихованого носіння, щоб озброїти поліцейських, охоронців, співробітників спецслужб.

А вже через 10 років цю ідею підхопили в «Київському конструкторському бюро Спеціальної Техніки» (КБСТ) під керівництвом професора Ігоря Олексєєнка. Проект отримав назву «Гоблін» (у деяких джерелах – «Трансформер») і його було реалізовано у 1994 році. Такою зброєю повинні були забезпечувати співробітників СБУ, екіпажі бойових гвинтокрилів і БМП, а також різні спеціальні підрозділи МВС.

Пістолет-кулемет складається з однакових за розмірами зчленованих разом металевих коробок, в одній із яких монтуються ствол, затвор, ударно-спусковий механізм та пістолетна рукоятка, в яку вставляється магазин коробчастої форми. Друга коробка виконана у вигляді приклада і в розкладеному стані виконує його роль.  «Гоблін» повинен був випускатися в двох варіантах – під патрон 9х18 ПМ та 9х19 парабелум.

У складному пістолеті-кулеметі «Гоблін» автоматика працює за принципом напіввільного затвора. Більшість деталей виготовляють методом холодного штампування.

Магазин коробчастого типу на 25 патронів (існував варіант на 32 патрони) вставляється в пістолетну рукоятку. Прицільні пристосування складного типу. Для прихованого носіння «Гоблін» «переломлюється» навпіл навколо осі ззаду казенної частини ствола.

Стрільба з нього може вестися автоматичним вогнем і фіксованими чергами по два патрони. Для перемикання режимів стрільби спусковий гачок пересувається праворуч або ліворуч. Для запобігання перегріву стволу при тривалому автоматичному вогні зроблено примусове охолодження його повітрям, аналогічне такому ж на італійському пістолеті-кулеметі «Спектр», коли затвор проганяє повітря через кожух ствола. Можлива установка глушника.

На випробуваннях зброї при стрільбі з дистанції 100 метрів по грудній мішені було зроблено 85% влучень. Попри схвальні відгуки, що новий пістолет-кулемет «Гоблін» невибагливий, зручний і практичний, він так і не був запущений у серійне виробництво.

Подальші розробки «Гобліна» були припинені в зв’язку з незатребуваністю зброї такого типу та закриттям «КБ-СТ». На сьогодні пістолет-кулемет зберігся в одиничному варіанті.

Тактико-технічні характеристики пістолета-кулемета «Гоблін»:

Калібр: 9 мм

Патрон: 9х18 ПМ або 9х19 парабелум

Довжина: 510 мм (у розкладеному стані), 290 мм (у складеному)

Маса: 1,9 кг (без магазина)

Скорострільність: 500 пострілів на хвилину

Прицільна дальність стрільби: 100 м

Початкова швидкість кулі: 380 м/с

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button