Чоловічий клуб

Вантажівки українського війська – дорога в нікуди?

Війна на Донбасі вкрай гостро поставила питання про забезпечення української армії багатоцільовими вантажівками. Основу автомобільного парку армії України становить технічно застаріла автомобільна техніка марок КрАЗ, Урал, ЗіЛ, ГАЗ, КамАЗ, МАЗ, УАЗ різних модифікацій, розроблена 40-50 років тому. Всі ці автомобілі, за винятком КрАЗів, зроблені за межами країни – в Росії та Білорусі.

Але їх було недостатньо, тому для потреб нових підрозділів доводилося вилучати вантажні машини з народного господарства – тому багато батальйонів територіальної оборони та мотопіхотні частини хизувалися ГАЗами з блакитними кабінами.

За весь час незалежності на озброєння були прийняті тільки два зразки автомобільної техніки вітчизняного виробництва: КрАЗ-6322 «Солдат» 6×6 із вантажопідйомністю в 12 тонн (2008) та КрАЗ-5233ВЕ «Спецназ» 4×4 із вантажопідйомністю у 6 тонн (2011).

Але їх кількість була невеликою – КрАЗ-6322 «Солдат» було всього кілька десятків.

Тільки з початком війни на Донбасі почали надходити замовлення на ці машини: в 2014 році 50 вантажівок було замовлено для прикордонної служби України

Останнім часом на внутрішній ринок військової техніки вийшла корпорація «Богдан Моторс», що пропонує вітчизняним військовим широкий спектр вантажних автомобілів, виготовлених у кооперації з білоруським «МАЗ» та корейською корпорацією Hyundai.

На початку 2016 року корпорація «Богдан» уклала угоду з Мінським автомобільним заводом (МАЗ, Білорусь) про виробництво на потужностях корпорації в Черкасах вантажівок подвійного призначення з білоруських і українських комплектуючих. У рамках договору планувалося випускати автомобілі під брендом «Богдан» (МАЗ): 5 316 з колісною формулою 4х4, 6317 з колісною формулою 6х6, а також у майбутньому – сідельного тягача 6425 із колісною формулою 6х6.

Відомо, що на 2016 рік передбачено закупівлю 120 армійських автомобілів усіх трьох типів. При цьому бронювання машин здійснюється за домовленістю «Богдан-Моторс» і київської компанії «Практика».

Напередодні Дня Незалежності України Президент України Петро Порошенко урочисто передав 40 вантажівок Богдан (МАЗ)-5316 4х4. При цьому немає жодної інформації, чи проходили ці машини державні випробування та чи офіційно прийняті на озброєння, однак вони вже є у військових частинах.

Тому залишається низка гострих питань, пов’язаних з уніфікацією вантажівок, зручності в сервісному та післяпродажному обслуговувані, а також забезпеченістю відповідною кількістю запасних частин.

Адже той же «МАЗ» комплектується двигуном «ЯМЗ» і коробкою передач російського виробництва, у постачанні яких РФ відмовила «КрАЗ» у 2014 році.

Ще статті по темі

Back to top button