Чоловічий клуб

Зупинити масові вбивства: який законопроект у США насправді дієвий?

Минулого тижня президент США Обама знову закликав Конгрес вжити заходів щодо масових вбивств.

Проте всі чотири проекти, які Сенат відхилив на слуханні, не змогли би в реальності зупинити ані розправу в Орландо, ані будь-який інший подібний випадок щонайменше з 2000 року.

Кожен хоче якось запобігти подібним нападам, але єдине, що точно матиме бажану дію — скасування вільних від зброї зон – на сьогодні повністю ігнорується законодавством.

Із 1950 року всі випадки масових вбивств у громадських місцях у США, крім трьох, відбулися там, де громадяни не можуть носити власну вогнепальну зброю. Щоразу вбивці явно вибирають ті цілі, де жертви не можуть захистити себе.

Демократи скористалися недавніми нападами, щоб проштовхнути нові заходи з посилення контролю над зброєю, але їхні пропозиції не мають нічого спільного з цими атаками. Сенатор Дайан Файнстейн хотіла заборонити людям із «нельотного» списку купувати зброю. Але ані Омар Матін, стрілок з Орландо, ані терористи з Форт-Худ і Сан-Бернардіно в чорному списку не значилися.

Є законопроект, що потребує перевірки даних про покупку та продаж зброї між приватними особами.

Перевірка потенційних покупців дає змогу виявити людей, засуджених за кримінальні злочини або окремі види правопорушень. Жодна людина не має бажання потратити до списків ФБР, але це зовсім не означає, що людину в чомусь підозрюють. Ви можете перебувати в списку просто тому, що ФБР хоче запросити вас на розмову про те, що ви можете знати.

До «терористичного списку» дуже легко потрапити, навіть якщо ви нічого поганого не зробили. Близько 700 000 осіб було в списку два роки тому, і ця кількість стрімко збільшилася за часів адміністрації Обами. У 2014 році близько 50 000 людей знаходилися в «нельотному списку».

За період із лютого 2004 року по грудень 2014 року понад 2 000 осіб зі списку особливої уваги купили одну або кілька одиниць зброї. Уряд не виявив жодного випадку використання цієї зброї при вчиненні злочинів.

Ще один сенатор Конгресу пропонує альтернативний законопроект. Замість того, щоб забороняти покупку, ФБР отримуватиме повідомлення про придбання будь-якої зброї людьми з цих списків.

Деякі потрапляють у «нельотні» списки через підозри в терористичній діяльності, інших додають тому, що вони є підозрюваними в кримінальних справах, зробили суперечливі заяви або твіти, не пов’язані з тероризмом, є жертвами канцелярської помилки або відмовилися бути інформаторами.

Часто навіть людей при владі неодноразово зупиняли перед посадкою на літак, лише тому що людина зі схожим іменем була в «нельотному списку».

Навіть якщо ми внесемо в список справжніх терористів і юридично заборонимо їм купувати зброю, ми не зможемо перешкодити їм дістати її незаконними способами.

Суворі заборони у Франції не стали на заваді організаторам останніх чотирьох терактів  отримати АК-47 і пояси з вибухівкою.

Ще статті по темі

Back to top button