Пишайся рідним краєм

Легендарна Батуринська фортеця: знайомство з козацьким містом (Фото)

Батурин — колишня гетьманська столиця Лівобережжя.

Він є визначною пам’яткою українського національного містобудування, наочним свідченням прийомів оборонного будівництва ХІ-XVIII ст., а також історико-меморіальною пам’яткою національного значення як гетьманська резиденція Д.Многогрішного, І.Самойловича та І.Мазепи.

Це місто, що не скорилося волі Петра І й було по-варварськи знищене разом із жителями.

Місто засноване в 1575 році. Перші згадки про нього датуються 1625 роком.

Батурин відіграв значну роль в історії України. У 1669–1708  і  1750–1764  роках Батурин був резиденцією гетьманів Лівобережної України, з ним пов’язана діяльність таких визначних політичних лідерів часів Гетьманщини, як Дем’ян Многогрішний, Іван Самойлович, Іван Мазепа, Пилип Орлик, Кирило Розумовський.

Назва походить, швидше за все, або від руського діалектного «батура» — «башта», «вежа», або від тюркського імені Батур (Патур, Петер, Петро або за іншою версію Батир — «богатир»), серед носіїв якого є відомі князі-мурзи часів Золотої Орди. Деякі вчені вважають, що назва походить від імені польського короля Стефана Баторія, який заснував місто.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Батурин відомий з ХІ ст. Знищений московитами 1708.
    1625р.–буденні події. Проте благодійний фонд дає гроші…нехай

  2. Прекрасный город, был там недавно , прям чувствуеться какое-то старинное величие в этом городе , да и как по мне прекрасно что подобное осветляют

Back to top button