Політика

Влада має допомогти людям у боротьбі з «коронакризою», а не перекладати проблему на місцеві бюджети, — депутат облради

*Актуально

Понад рік в Україні оголошений карантин і на даний час у країні стрімко погіршується епідеміологічна ситуація з поширенням короновірусу. Вже зараз фіксується рекордна кількість випадків із захворювання з часу початку пандемії – понад 18 тисяч нових випадків щодня.

Як зазначив депутат Чернігівської обласної ради від партії «Наш край» Ігор Романенко, в Україні не залишилося жодної області в «зеленій» зоні. «Це стало черговим випробуванням для більшої частини місцевого бізнесу, який змушений закриватися чи обмежувати свою роботу на час перебування у «червоних» зонах», — сказав він.

Водночас центральна влада демонструє свою неспроможність у боротьбі з епідемією та її руйнівними наслідками, і продовжує перекладати всю відповідальність за боротьбу з епідемією на місцеву владу. При цьому з державного бюджету не виділяються додаткові кошти для регіонів задля фінансування програм на боротьбу з поширення хвороби. Хоча європейський та світовий досвід свідчить, що допомога бізнесу під час «коронакризи» має здійснюватися з державного бюджету, адже це питання нацбезпеки. В Україні ж пропонується підтримувати бізнес із місцевих бюджетів.

«Кожна територіальна громада має різну фінансову спроможність. Понад 70% бюджетів територіальних громад є дотаційними, а це, насамперед, територіальні громади з чисельністю до 20 тис. осіб. Тобто не всі бюджети територіальних громад здатні забезпечити такі доплати», — наголосив Ігор Романенко.

Депутат облради від «Нашого краю» зауважив, що запропонований механізм порушить соціальну справедливість, адже підприємці, передусім сільських територій та малих міст, не отримають такі доплати через фінансову неспроможність місцевих бюджетів. Бюджети територіальних громад на 2021 рік вже сформовані і виділення таких доплат призведе до скорочення видатків на освіту, охорону здоров’я, соціальні послуги, компенсації пільг громадянам з перевезень та зв’язку замість держави.

У той же час упродовж минулого року всі бачили, як із «ковідного фонду» уряд фінансував програми будівництва доріг, доплати правоохоронцям тощо. У той же час практично не виділялися кошти за призначенням – подолання наслідків на боротьбу з епідемією, перекладаючи основні витрати на місцеві бюджети.

«Наш край» закликає центральну владу не перекладати відповідальність в подоланні епідемії, проблеми національного масштабу на місцеву владу. Це може призвести до катастрофічних наслідків для реформи децентралізації. Фінансовий та організаційний колапс у регіонах, викликаний «коронакризою», може підірвати довіру людей до місцевої влади та реформи.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button