Суспільство

Чернігівські біологи розкритикували методи озеленення «Зеленбуду»

Чернігівське комунальне підприємство «Зеленбуд», очевидно, дбаючи про естетичні смаки містян, переважно купує (за бюджетні кошти) для висаджування тільки ексклюзивні, тільки дороговартісні і тільки «заморські» рослини.

32565072_465281480572954_2866246704158474240_n

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ У Чернігові висадили сакури з «іншої планети»

Минулого року на честь делегації японців висадили дві смуги сакур за ціною 2 700 гривень за штуку (до речі, сакури так на повну силу і не зацвіли, а, згідно з прогнозами біологів, і не зацвітуть). Цьогоріч поталанило продати свої «вироби» на благо міста не тільки «Садовому центру» – в якого КП «Зеленбуд» придбало заокеанські рослини, катальпи бігнонієподібні, за приблизно 4 000 гривень, а й тому ж Сергію Масленнікову (виробнику зупинок за ціною новенького «Ланоса»), який змайстрував (за бюджетні кошти) для міста контейнери для цих катальп. Близько 13 тисяч за штуку. Загалом 98 рослинних «наборів» коштували чернігівцям 1,6 мільйона гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ «Золоті» зупинки Чернігова: хроніка брехні та ілюзій

Ми поцікавилися в чернігівського науковця, кандидата біологічних наук, доцента, завідувача кафедри екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум ім.Т.Г.Шевченка» Юрія Карпенка, яка його думка про чернігівські «контейнерні» методи озеленення.

32512127_465281483906287_68450753517191168_n

Юрію Олександровичу, такі умови, в контейнері, є нормальними для цієї рослини?

Ну, якщо взяти лева та посадити в клітку 5 на 5 або поселити в сафарі-парку. Є різниця? Для рослини – це стрес. Екстремальні умови існування. Об’єм ґрунту буде недостатній для нормального повноцінного росту рослини.

Чи підходить ця рослина для нашого клімату?

Стверджувати, що вона ідеально підходить, я не можу. Для неї більш притаманний вологий клімат. Також вони можуть підмерзати. Наш клімат більш континентальний, ніж їхня батьківщина, що є атлантичною північноамериканською.

Наскільки естетично ви сприймаєте ці рослини? Чи бачили ви десь такі приклади озеленення?

Ідеш, а на рівні метра біля тебе ці чорні ящики. Нагадує більше не озеленення, а огородження. Зокрема якщо брати ділянку біля «Будинку книги». Там їх дуже багато, хоч там доволі зелено і без них. Вони встановлені там, де багато зелених зон, одна на одній, я не знаю, навіщо це. Ці дерева треба ставити біля новобудов, широких проспектів. Зараз відчувається відсутність ландшафтної гармонії.

Ми були в Польщі, там туї вирощують так, у контейнерах, але, як у нас, там нагромаджень немає. Так само в Швеції ялини вирощують. Стрижуть їх, гарної форми надають.

Вартість озеленення є прийнятною?

Якщо рахувати 3,5 тисячі + ще горщик, то, мабуть, за ціною перевищує вже київські каштани. Коли йде така фінансова модель, витрачають значні кошти, то на них можна було б і варто було б озеленити фактично півміста.

Які рослини, на вашу думку, були б більш естетичними та дешевшими?

Граб звичайний, якщо формувати його крону. Клен гостролистий, кулеподібна форма. Дуже гарний вигляд мали б ялини. Серед дешевших рослин, що вирощуються в нас, – це «золотий дощ». Якщо ховати на зиму, то підійшли б і магнолії. Дуже доречною була б горобина звичайна відповідних форм, штампові форми троянд.

Ви з іншими спеціалістами університету намагаєтесь долучатись до консультацій щодо озеленення міста?

У 2016-му році ми розробили концепцію озеленення міста Чернігова, запропонували дуже багато проектів і щодо озеленення Стрижня, і щодо стометрівки тощо.

Вони були реалізовані?

Я думаю, що не були реалізовані. Хоча головний інженер «Зеленбуду» докладно знайомився з проектами і говорив, що вони варті уваги. Але питання реалізації – це вже не до нас. Ми завжди відкриті до діалогу. Хочемо з ними працювати, але у них своє бачення, що потрібно.

Вислухавши критику такого озеленення від біологів, ЧЕline вирішив поцікавитись у керівника «Зеленбуду» Романа Старікова, чому ж саме катальпи?

gr_07.05.18_Zelenbud_01

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Чернігів витратить понад 1,6 млн на дерева в контейнерах

«Підходить для такого виду озеленення. Широкий лист. Велика крона. Катальпа – це дуже рідкісне дерево, вона приваблива, тим паче форма, що використовувалась, дуже сприятлива для такого озеленення», – запевняє Роман Михейович.

Яка форма катальпи бігнонієподібної висаджена в Чернігові?

«Не знаю. Я не біолог. Це вас там біологи консультують і кажуть, що неправильно зробили, що вона буде рости вище. Вище вона не ростиме, бо на штампі 3 метри».

Коли ми повідомили про критику біологів, відреагував різко:

«Якщо наші біологи кажуть так, то з ними і консультуйтеся».

Роман Старіков розповів, що катальпи служитимуть 10 років, потім будуть висаджені у відкритий ґрунт. Досвід такого озеленення перейняли в Європі.

Потім ЧЕline поцікавився, чому така висока вартість рослини – майже 4 000 гривень, тоді як ми знайшли аналогічні штамбовані дерева в Києві. Торги з першою-ліпшою компанією зайняли близько трьох хвилин.

32585748_465281510572951_6047695534842445824_n

  • Яка вартість катальпи бігнонієподібної на штамбі 2 метри, зі сформованою кроною?
  • 3 тисячі.
  • Якщо брати багато, 20-30 штук?
  • Від 50 тисяч гривень – 20% знижка (місто купило майже на 300 тисяч).
  • Тобто 2 400?
  • Так.

Коментар Романа Старікова: «Не може вона стільки коштувати. Зі сформованою кроною, штамбована, районована до нас. Можна з Польщі привести, але вона не буде в нас приживатись».

Отакі катальпи в нас унікальні та неповторні.

Чому ж вибрали дорогу катальпу замість вітчизняних дерев, які також районовані, і купити їх у лісництва можна було б і за 40 гривень, Роман Старіков пояснив більшою естетичною привабливістю рослини.

ЧИТАТИ ТАКОЖ «Влада чинить як князьок із своїми холопами», – чернігівські вчителі про втрату надбавки

Так от, пенсіонери, які не отримують матеріальної допомоги, вчителі, в яких забирають надбавку до зарплати, хворі, які платять благодійні внески, батьки, які оплачують харчування своїх дітей, усі чернігівці, які платять за надвисокими тарифами, і так далі, і тому подібне – одна вам порада: МИЛУЙТЕСЯ КАТАЛЬПАМИ – І ВСЕ БУДЕ ДОБРЕ!

Ще статті по темі

4 коментарів

  1. Не «штамп», а штамб. І чим він вищий, тим дорожче коштує рослина. 2-метрова може і 2400 за умови опту, а 3-метрова, то вже буде інша ціна

  2. Цілком підтрмую думку завідувача кафедри Чернігівського колегіуму Юрія Карпенка. Мало того, що витрачаються бюджетні кошти (в тому числі без згоди громадськост)і, також вражає і дивує несмак фахівців «Зеленбуду» щодо розміщення дерев. Може, доцільно було б звернутися до спеціалістів ландшафного (міського) дизайну.

  3. Прислушайтесь к Юрию Александровичу,пожалуйста !!! Этот Стариков просто чудо в перьях,как он может заниматься озеленением города, не разбираясь ни в эстетике,ни в ботанике- ни в чем, кроме финансовых махинаций.

  4. По-моему, в команде мера профессионалов нет. В нашем городе хватает земли, где можно посадить деревья,чтобы они давали тень и очищали воздух. А какой толк от этих растений в кадрах? Ни эстетического, ни экологического. Просто полнейший абсурд и безхозяйственность.

Back to top button