Суспільство

«Чужі» і «свої» діти: Міносвіти дало відповідь про освітні баталії у Чернігові

Чернігів досі лихоманить від ініціативи міського голови Владислава Атрошенка впровадити платне навчання для дітей, які приписані в інших населених пунктах, але виховуються та навчаються в садках і школах Чернігова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не маєш «прописки» – плати: Чернігівська міськрада ділитиме чернігівців на «своїх» і «чужих» (Відео)

«Ми навчаємо за свій кошт дітей із різних населених пунктів. Потім – лікарні. 60% народжують у Чернігові. Також проблема з професійною освітою. Ця ситуація потребує регулювання. Треба наводити порядок. Доки ми не навчимося рахувати гроші, ми загинемо всі в цьому бардаку», – зазначав Владислав Атрошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Атрошенко знову заговорив про «чужих» школярів

Більше того, нещодавно у Чернігові почали робити «ревізію» дітлахів. Міський голова своїм розпорядженням ініціював збір даних про те, де приписані й де проживають діти, які відвідують школи і садки обласного центру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові рахують дітей: відлуння платної освіти для «чужих»

На Конституцію начхати – у батьків гроші відібрати

Усі ці факти насторожують і вказують на те, що міська рада має непохитний намір начхати на Конституцію і впровадити платну освіту в садочках і школах Чернігова. Щомісячно за одну дитину треба буде платити близько 2 000 гривень.

Певний пул експертів і «муніципальних захисників» одразу відреагував на наші публікації і заявив, мовляв, насправді батькам не доведеться платити з власних гаманців – за все заплатять громади, в яких приписані діти. Тому ми вкотре повторюємо і звертаємо увагу всіх на дуже цікавий пункт № 4 проекту рішення, який ледь не ухвалили на минулих сесіях.

29134016_2062326757383864_6918806301254642732_n

Чорним по білому написано – «у разі відсутності угоди про здійснення міжбюджетних трансферів між Чернігівською міською радою і відповідною територіальною громадою чи органом місцевого самоврядування, мають право САМОСТІЙНО їх оплачувати».

Запитань нема? Все зрозуміло? Зрозуміло. А зважаючи на те, що фінансові справи райдужні доволі не у всіх громадах області, неважко спрогнозувати, чи будуть усі укладати «абсурдні» угоди. Висновок – за все платитимуть батьки. Якщо у родині, яка працює і добросовісно сплачує податки до чернігівської казни, двоє дітей, то за освіту щомісячно доведеться сплачувати близько 4 тисяч гривень. А чи є ці 4 тисячі у родини – питання вже інше. Людям, які декларують мільйони, подібні речі зрозуміти важко.

Журналісти ЧЕline з перших днів появи загрози поділу міськрадою дітей на «своїх» і «чужих» одразу кинулися захищати чернігівців від незаконних ініціатив. Через це міський голова Чернігова неабияк розлютився на ЧЕline і в притаманній йому брутальній формі звинуватив нас в упередженості і вилив бідон словесного бруду. Оце рівень!

Текстова версія заяви ображеного мера з’явилася на офіційному сайті Чернігівської міської ради. Парадокс, але в цій же публікації Владислав Атрошенко фактично сам заявив про те, що платна освіта в школах і садках має бути.

2018-03-13_130328

Зважаючи на амбітні плани і непохитність в намірах міського голови незаконно впровадити платну освіту, журналісти ЧЕline направили інформаційні запити в кілька відомств, зокрема, на адресу Уповноваженого Президента з прав дитини та Міністерство освіти України з проханням розібратися в ситуації та надати кваліфіковану відповідь. Кілька відповідей ми вже маємо. І сьогодні публікуємо відповідь Міносвіти.

31230616_764839970390542_7429886525468311552_n

31252943_764839943723878_2103819021899005952_n - копия

Замилювання урядових очей у виконанні міської влади Чернігова

Управління освіти Чернігівської міської ради виправдовується перед Міністерством і запевняє, що орієнтовний фінансовий норматив витрат на отримання послуг у бюджетних закладах освіти, охорони здоров’я та позашкільної освіти дітьми, які приписані не в Чернігові, виявляється був затверджений для того, щоб визначити обсяг видатків на утримання закладів соціальної сфери протягом бюджетного року при формуванні бюджету на 2018 рік. Мовляв, змістом даного рішення жодним чином не обмежувалося право громадян на освіту. А тепер зверніть увагу на фразу «мало на меті, у першу чергу…». Про що це говорить? Про те, що освітяни у відповіді уряду вказали лише про одну причину, а про інші – змовчали. Адже у відповіді не йдеться ні про угоди з громадами, ні про фінансове навантаження на плечі батьків у разі відсутності такої угоди. Тобто, можна припустити, що Чернігівська міська рада сказала не всю правду уряду.

2018-04-25_102141

Щодо «ревізії» дітей, то тут маємо також оригінальну відповідь управління освіти. Даємо дослівно – «збір даних про дітей здійснюється з метою формування оптимальної мережі закладів середньої освіти міста Чернігова, створення рівних умов доступу до освіти, прогнозування наповнюваності класів у закладах освіти». Тут без коментарів. Висновок зробіть самі.

Та найцікавіше попереду. Ми очікуємо відповіді вже на інші інформаційні запити, які стовідсотково розставлять всі крапки над «і». Тому, як кажуть, далі буде! А ви ж з усього робіть висновки. Можливо, вже зовсім скоро вам доведеться самостійно навчати своїх дітей, наприклад, сидячи десь біля чергового фонтана, на який витратили десятки мільйонів гривень ваших податків. Але будемо оптимістами – редакція ЧЕline і надалі захищатиме простих людей. Разом точно переможемо.

Ще статті по темі

4 коментарів

  1. Пора жителям Чернигова собираться и выразить недоверие мэру и его команде, учитывая подготовку махинаций с оплатой школ и садиков, а также остальные дела, где имели место мошеннические схемы получения прибыли.

  2. Я за! Надо подниматься с дивана! Где и когда?

  3. И я за!!! Вот не понимаю одного, работаю в Чернигове, налог плачу в казну, ребенок проживает со мной на съёмной квартире, то чего платить за то что прописаны в селе но там давно не появляемся? где взять деньги? дополнительный расход 2000 каждый месяц это очень много. мне их взять неоткуда

  4. Мер сошёл с ума??? Работаю и проживаю с мужем в Чернигове 15лет. Ребёнок прописан в районе, проживает с нами. Так что теперь он не имеет права учиться в Чернигове?????? Господин мер что вы курите??????

Back to top button