Суспільство

Ідуть танки з боку Городні: фейк, який учора поширювали в Менській громаді

Учорашній день, 7 листопада, в Менській громаді виявився трішечки тривожним. Це було зрозуміло навіть із повідомлень у соцмережах. Начальнику Корюківської РВА Івану Ващенку навіть довелося інформувати, що змін у безпековій ситуації немає, а всі служби працюють штатно.

То що так стривожило або налякало менян?

«У нас стільки історій було, що самі шоковані. З питань безпеки вчора було вирішено залишити всі заклади освіти працювати онлайн. Але з огляду на те, що деякі автобуси виїхали, то дітей назад довелося вертати. Тож люди почали домислювати: а чому це сталося? Навіть телефонували і казали, що на Мену танки йдуть з боку Городні. Люди також переповідали, що школи замінували в місті, зокрема найбільшу точно. Тобто що хотіли, те й вигадували», – зазначив Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради.

Тож представникам влади довелося надавати роз’яснення, що все спокійно, всі установи працюють. Зокрема, вчора в Мені відбулися засідання депутатських комісій, сесія. Усі працювали в штатному режимі, окрім закладів освіти.

Але водночас, як і завжди, було повідомлення, що війна не завершилася, а триває, тому не слід нехтувати сигналами повітряної тривоги

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля Ніжина відновлюють транспортне сполучення

За словами Стальниченка, нервова атмосфера тривала не більше ніж годину. Але люди таки запанікували, бо біля банкоматів вишикувалися черги, з’явилися вони і в магазинах. Тобто без офіційних повідомлень від органів місцевого самоврядування люди самі почали вигадувати казна-що і вірити фейкам.

«У таких випадках завжди казали і кажемо, що треба перевіряти інформацію. І слухати тільки офіційні повідомлення. І при цьому також дослуховуватися до рекомендацій, наданих представниками місцевого самоврядування, які стосуються питань безпеки. Їх треба не обговорювати, а одразу ж виконувати. Бо є моменти, коли замість того, щоб почати виконувати, люди починають розпитувати: «А що сталося?».

Був період, коли треба було переконати людей, що все добре. За годину я отримав, мабуть, 50 телефонних дзвінків із запитанням: «А що сталося? Хто наступає?» і таке інше. Але за годину ситуація нормалізувалася», – розповів Юрій Стальниченко.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button