Суспільство

Із нового року можна буде змінювати по батькові

Уже в новому, 2021 році, до якого – рукою подати, люди, які марили зміною свого по батькові, зможуть це зробити. Адже до цього за власним бажанням можна було змінювати лише ім’я та прізвище.

Автори закону, який ухвалила Верховна Рада та який починає діяти з 1 січня 2021 року, вважають, що відсутність можливості змінювати по батькові обмежувала конституційні права українців. Зокрема, якщо людина з якихось причин хоче відмовитися від того, щоб батька згадували в документах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителька Сосницького району отримала 17 тисяч штрафу за бажання підкупити дільничного

Чернігівські юристи зазначають, що змінювати по батькові, як і ім’я та прізвище, можна буде з 16 років. Крім того, змінити по батькові можна буде і з 14 років, але лише за згодою батьків чи піклувальників. Згоди одного з батьків буде достатньо, якщо другий помер, безвісти зник, визнаний недієздатним чи позбавлений батьківських прав. Якщо ж один із батьків проти зміни, то спір між ними вирішуватиме суд або орган опіки чи піклування.

До речі, змінювати по батькові дозволяють закони багатьох європейських країн. Між тим, усім відомо, що Україна – країна зі своїми особливостями. Тому критики закону вважають, що дозвіл змінювати по батькові може суттєво ускладнювати процедури доведення спадкоємців чи успадкування. Крім того, зміну по батькові можна буде використовувати для створення «кандидатів-клонів» на виборах.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button