Суспільство

Менше бувати на вулиці і добре мити городину – правила, які захистять вас від радіації

Як ми вже повідомляли, у Чорнобилі горів радіоактивний Рудий ліс. Серед жителів Чернігівської області  виникла неабияка паніка – люди розхвилювалися, а раптом радіоактивний пил долетить і до нас. Тож ми поцікавилися у лікарів, що робити, якщо Чернігівщину знову настигне екологічна біда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пожежа у зоні відчуження локалізована, триває ліквідація

За словами завідуючої відділенням Чернігівської міської поліклініки №3 Валентини Вамуш, пожежа у цьому лісі, скоріше за все, не є загрозою для жителів Чернігівської області, утім лікар радить про всяк випадок дотримуватися хоча б кілька тижнів простих правил – менше бувати на вулиці. А от краплі йоду, якими колись захищалися від радіації, нині вже недієвий метод.

«Зараз ми боїмося вторинної радіації, тобто такої, яка може розноситися у повітрі, з їжею, водою, — розповідає Валентина Вамуш. — Малоймовірно, але радіоактивні частинки з Рудого лісу можуть потрапити в наші організми, однак раджу, враховуючи небезпеку, більше часу залишатися вдома, прикривати вікна, двічі на день робити вологе прибирання,  не забувайте також  протирати підвіконня  два рази на день».

Більше шкоди для здоров’я у цей період можуть отримати дітки, а тому їх розваги на свіжому повітрі теж необхідно зменшити.

«Коли гуляєте з дітьми, а дітки люблять гратися у пісочниці, лазити  по траві, а тому вони можуть отримати більшу радіацію, ніж дорослі, тож раджу обмежити такі розваги. Побережіться тиждень-два», — радить Валентина Вамуш.

Також лікар наголошує, що овочі та фрукти з городу потрібно добре мити водою. Вода має бути кип’ячена, або з магазину. Серед продуктів харчування, які підвищують стійкість організму до радіації,  –  салат, петрушка, томати, ожина, морква, обліпиха, яблучний сік і яблучне повило. Імунітет лікар радить підвищувати ягодами, фруктами, зеленню, яких повно на городах.

До речі, у разі виникнення радіаційної загрози, рекомендації дають і працівники управління ДСНС:

  • При оголошенні небезпечного стану не панікуйте, слухайте повідомлення;
  • Попередьте сусідів, надайте допомогу інвалідам, дітям та людям похилого віку;
  • Дізнайтеся про час та місце збору мешканців для евакуації;
  • Зменшіть проникнення радіаційних речовин в квартиру (будинок): щільно закрийте вікна та двері, щілини заклейте;
  • Підготуйтеся до можливої евакуації: упакуйте у герметичні пакети та складіть у валізу документи, цінності та гроші, предмети першої необхідності, ліки, мінімум білизни та одягу, запас консервованих продуктів на 2-3 доби, питну воду. Підготуйте найпростіші засоби санітарної обробки (мильний розчин для обробки рук);
  • Перед виходом з приміщення від’єднайте всі споживачі електричного струму від електромережі, вимкніть газ та воду.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Спасибо! Напугали! Неужели всё так серьезно?

Back to top button