Суспільство

На Чернігівщині готують унікальну кашу «Бабка»

Назва «Бабка» добре відома в кулінарії. У деяких місцевостях бабкою називають солодку паску з дріжджового тіста, десь бабка — це запіканка. Є картопляна бабка — страва зі смаженої картоплі. Є бабка манна — слобідсько-українська страва, крута каша з манної крупи з цукром та родзинками, інколи також із додаванням маку чи ягід.

На Чернігівщині готують кашу «Бабка». Цей рецепт від Плисківської ТГ нещодавно потрапив до Обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини. Основний її інгредієнт — крохмальна локшина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мезинському парку в сезон холодів підгодовують диких тварин (Фото)

Рецепт приготування:

Спершу треба спекти млинці. Для цього знадобиться крохмаль власного виробництва. Щоб його приготувати, потрібно 10 кілограмів картоплі та кринична вода. Картоплю гарно помити, не чистити. Натерти на будь-якій середній тертці. Далі потрібне сито. На його дно покласти марлю в два шари, а саме сито — на відро. Терту масу із картоплі невеликими порціями викласти у сито. Таким чином треба промити всю картопляну масу, щоб зберегти в картоплі потрібний крохмаль, а не вимити його разом із водою. Коли вода відстоїться, орієнтовно це три години, злити. Отриману крохмальну масу треба просушити. Зазвичай крохмаль готують заздалегідь.

Далі треба 5-6 яєць збити з 100 г цукру, додати щіпку солі, залити 0,5 л молока, все перемішати та поступово додати 400 г сухого картопляного крохмалю. Знову все перемішати до однорідної маси. Далі спекти млинці та нарізати їх у формі локшини.

Локшину покласти в глиняний горщик, залити гарячим молоком. Зверху на молоко покласти 100 г вершкового масла та залити трьома збитими яйцями. Поставити в піч на 30 хвилин. І страва готова.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична, за матеріалами Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ЧОВА, Чернігівського обласного центру народної творчості, wikipedia

Ще статті по темі

Back to top button