Суспільство

На Чернігівщині зафіксували 2 випадки менінгіту, в тому числі у дитини

Менінгококова інфекція — це гостре і досить небезпечне захворювання, збудником якого є менінгокок.  В умовах війни,через часті перебування в укриттях, де скупчення людей та недостатня вентиляція, є реальна загроза спалахів та зростання захворюваності.

За інформацією Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України на Чернігівщині за 3 місяці поточного року зареєстровано вже 2 випадки захворювання, в тому числі у дитини 14 років.

Менінгокок передається аерозольно або ж при прямому контакті з хворою людиною.

Загалом в Україні реєструється зростання захворюваності на менінгіт, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Всього з початку року зафіксували 60 випадків захворювання, в тому числі захворіли 44 дитини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Махаон: один з найвідоміших метеликів,який зустрічається і на Чернігівщині

Єдиним джерелом інфекції є люди — носії збудника, які виділяють менінгококи і не мають запальних змін у носоглотці, або ж хворі на гострий назофарингіт і генералізовані форми. Найбільш небезпечний в епідемічному відношенні хворий на менінгококовий назофарингіт. Збудник передається із краплями слизу під час кашлю, чхання, розмови. Заразитися можна тільки під час тісного контакту з хворою людиною або носієм інфекції – відстань менше 0,5 метрів вважається небезпечним, тривалість спілкування не повинна бути менше 2 годин.

У навколишньому середовищі бактерія нестійка і швидко гине поза організмом людини.

У більшості випадків, через декілька годин після появи перших симптомів захворювання, у хворих з’являється висип без певної локалізації.

Для цього захворювання характерна сезонність, максимум захворювань припадає на лютий – квітень, коли найбільша скупченість людей у приміщеннях та створюються умови для тривалого зберігання збудника у повітрі.

Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень вакцинація від менінгококової інфекції є рекомендованою. Щеплення можна зробити якісною вакциною у приватних закладах охорони здоров’я.

Основними профілактичними заходами є раннє виявлення та ізоляція хворих, своєчасне лікування назофарингітів, санація виявлених менінгококоносіїв, дотримання правил особистої гігієни.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button