Суспільство

Ринок землі: чи є охочі купувати та продавати гектари на Чернігівщині

1 липня в Україні офіційно запрацював ринок землі сільськогосподарського призначення. Він надає власникам сільгоспземлі право на продаж своїх ділянок (паїв), а також право купувати землю.

Перші два роки землю зможуть купувати тільки фізичні особи, і не більше як 100 гектарів. Для юридичних осіб ринок землі має запрацювати з 2024 року.

Раніше ж люди могли передавати землю лише через довгострокові договори оренди, які часом укладалися на десятки років.

Також право на продаж сільгоспземлі відкриває можливості для її використання як застави для кредиту. Водночас продати землю з комунальної власності новий закон не дозволяє.

Тим часом міністр аграрної політики Роман Лещенко зазначив одному українському телеканалу, що ажіотажу на ринку землі наразі немає. Він радить українцям, які володіють землею, нині впорядкувати документи на неї. Зазначає, що земля й агровиробництво — це дуже рентабельний вид господарчої діяльності. Додає, що з кожним роком вартість землі лише зростатиме.

Зважаючи на таку ситуацію, ЧЕline вирішив з’ясувати, чи є охочі продавати та купувати гектари на Чернігівщині. Для цього звернулися до кількох громад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомі чернігівці поділилися думками стосовно ймовірного посилення карантину восени

Віталій Рудник, голова Гончарівської громади

Дехто планує продавати, дехто шукає покупця. Але наразі про те, щоб хтось офіційно продав землю у громаді, я не чув. І про охочих купувати теж не чув, зокрема про фермерів. А людей, які хочуть продавати, знаю. Тим людям потрібні гроші, хочуть їх вкласти в іншу сферу, не в земельну, займаються трішки іншими питаннями. Поки в нас у цьому питанні тиша.

Леонід Душа, голова Батуринської громади

Я знаю, що продають і уже давно. Але ж я не ходитиму по селу і не питатиму, хто продає, хто – ні. Чув, що начебто по тисячі доларів за гектар пропонували. Але, відверто кажучи, мене це питання мало цікавить, бо це людські паї. Нехай хоч за гривню віддають, хоч за 10 тисяч. Тим паче серед тих, хто продає, ніхто нічого не розкаже – що, як і за скільки.

Роман Боюн, староста Бірківського старостинського округу

Поки що люди тільки цікавляться продажами, скільки це коштує. Це залежить від нормативно-грошової оцінки. Землі в нас родючі.

Переважно цікавляться люди пенсійного віку, які не мають дітей. Ось двоє людей зверталися до мене по консультацію – чи є така процедура. У тих людей є паї, і я їх перенаправляю до орендарів, яким вони здають в оренду ті паї. А орендарі наразі вивчають ситуацію. У них договори оренди укладені на 10-15 років, тож поки що особливої потреби скуповувати землю не мають.

Ще жодних угод із продажу в нашому округу не було.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button