Суспільство

Розписка за статевий акт: чернігівські правники оцінили зміни до Кримінального кодексу

11 січня набув чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами», відповідно до якого змінилось поняття сексуального насильства.

Так, вчинення дій сексуального характеру без добровільної згоди потерпілої особи (зґвалтування) каратиметься позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Набув чинності закон про боротьбу з булінгом

У зв’язку з чим в інтернет-просторі жваво обговорюється питання «кохання за законом» і можливості оформлення «розписки на любов».

Ситуацію коментують чернігівські правники.

Оксана Железняк, начальник відділу з питань нотаріату Управління юстиції в Чернігівській області, оцінила можливість нотаріально завірених розписок на близькість:

«У питанні притягнення до відповідальності визначальною стає наявність чи відсутність згоди потерпілої особи на статеву близькість. Тобто притягнути  до відповідальності можна буде у випадках, коли мали місце сексуальні дії без добровільної згоди потерпілої особи. Водночас у законі не зазначено, що це має бути саме письмова згода.

Отже, сьогодні спостерігається юридична невизначеність щодо того, чи потрібно таку згоду відображати у формі письмового документа та засвідчувати нотаріально справжність підпису особи, яка таку згоду надає.

Залишається відкритим питання, в якій формі має відбуватися фіксація згоди, через що невідомо, як доводити в суді, була попередньо отримана згода чи не була.

Практики нотаріального оформлення такої згоди в нотаріусів області не було. Якщо ж виникне потреба оформлення таких документів, то це однозначно не буде у формі розписок, оскільки нотаріуси, згідно з чинним законодавством, не посвідчують розписок».

Юрист Катерина Кулініч вважає, що нові поправки дадуть змогу з’явитись на цьому поприщі шантажистам, котрі маніпулюватимуть пунктами закону.

«За текстом змін немає жодного згадування, що необхідно збирати якісь розписки, записи або докази обопільної згоди статевого акту. Змістом визначається як обов’язкова вимога наявність добровільної згоди. За особистим побажанням партнери можуть нікому нічого не засвідчувати і це буде їхнім особистим правом. Однак у випадку якихось непорозумінь між партнерами, навіть не на тему інтимних стосунків, особа має розуміти, що вона лишається юридично незахищеною. На мою думку, будуть обов’язково особи, ласі до легкої наживи, які симулюватимуть ознаки цього кримінального правопорушення та займатимуться шантажем. Доказами є всі ті обставини, що мають стосунок до справи та можуть довести чи спростувати той або інший факт. Отже, саме від осіб, які планують статевий акт, залежатиме, наскільки вони одне одному довіряють – у всіх значеннях цієї фрази, та – у випадку сумнівів – яким чином вони себе убезпечать».

—  Сьогодні люди звертаються по роз’яснення нового закону?

Люди звертаються по роз’яснення юридичних новинок і дуже багато! Хоча б із тих причин, аби самим через дурощі не вляпатись у якусь неприємну історію. Оскільки з давніх-давен у наших головах викарбувана фраза, що «незнання законів не звільняє від відповідальності!», а отже, краще перепитати. Мовляв, може, уже вся країна пише розписки, а я один такий несвідомий. Але я вам більше можу повідати! Самі юристи одне в одного питають, хто з цим питанням стикався і як склалася ситуація, оскільки норма нова і відсутня будь-яка відома практика. З часом будуть роз’яснення Пленумів ВСУ, для одноманітності трактування норми, але сьогодні через їх відсутність ми самі набиваємо свої правові гулі на людських проблемах, хоч як би жахливо це звучало.

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. Закон бредовый, втихоря приняли дибилоиды.

  2. Кохайтеся, чорноброві, да не з москалями…)

  3. Эпоха тупейших правителей и законодателей всех времён и народов. Они умудрились запретить соцсети, языки, церкви, символику, секс и прочее Вот только на развитие экономики, поднятие уровня благосостояния своего народа, борьбу с коррупцией не хватает мозга. Ворюги конченные

Back to top button